שתף קטע נבחר

בכירי ביטחון מתקשים להשיג ויזה לארה"ב

הבכירים ממתינים חודשים לוויזה, זוכים לאשרה קצרת טווח ועוברים בדיקות משפילות. בין המעוכבים: מופז, דיסקין וארבעה קצינים בדרגות אלוף ותת-אלוף. "מדובר בהטרדה לשמה". דובר השגרירות: "המדיניות לא קיימת"

לא קלה דרכם של בכירים בצה"ל ובמערכת הביטחון לארצות הברית. בשנתיים האחרונות נתקלים בכירי מערכת הביטחון בקשיים הולכים וגוברים בהשגת ויזת כניסה לארצות הברית. הקשיים מתבטאים בעיכוב הטיפול בבקשה למשך חודשים ארוכים - לעתים אף למשך חצי שנה - ומתן ויזות לתקופות קצרות בהרבה מאלו שניתנות לאזרחים מן השורה.

 

עוד סיפורים חמים – בפייסבוק שלנו

 

אחד האנשים שנתקלו בקשיים האלו היה הרמטכ"ל ושר הביטחון לשעבר שאול מופז, שב-2011 נתקל בסירוב השגרירות האמריקנית להעניק לו ויזה בשל מוצאו האיראני. אנשי השגרירות בתל אביב עמדו על סירובם במשך כמה חודשים, עד שנעתרו בסוף לבקשתו. גם היועץ לביטחון לאומי לשעבר, ד"ר עוזי ארד, נותר חסר ויזה תקופה ארוכה כיוון שנטען נגדו באופן לא רשמי כי הוא שוחח עם פקיד בפנטגון שנחשד בהדלפת מידע לישראלים.

 

הפקיד האמריקני לא הואשם ולא הועמד לדין, מה שלא הפריע למחלקה הקונסולרית בשגרירות ארצות הברית בתל אביב למנוע מארד לקבל ויזה במשך זמן רב. תלאות דומות עברו גם על ראש השב"כ הקודם יובל דיסקין, אם כי עיכוב הוויזה במקרה שלו היה קצר יותר. מקרה חמור אף יותר הוא זה של ארבעה קצינים לשעבר בדרגות אלוף ותת-אלוף, שפנו לשגרירות, רואיינו על-ידי פקיד המחלקה הקונסולרית ונאלצו לחכות חודשים ארוכים לפני שקיבלו ויזה - לשנה בלבד, במקום לעשר שנים כנהוג.

 

אותם קצינים בכירים משמשים במשרות בכירות מאוד בתעשיות הביטחוניות הישראליות והם נזקקו לאשרת כניסה לארה"ב לצורך ניהול פרויקטים משותפים עם התעשייה הביטחונית האמריקנית. הארבעה ביקשו לא לפרסם את שמם מחשש רשויות ביטחון הפנים האמריקני או מחלקת המדינה ימשיכו במדיניות המפלה, שלדברי אחד מהם "גובלת בהטרדה לשמה". ההטרדה הזו, לדבריו, נועדה להרתיע אותם מלהגיש בקשות נוספות לוויזה.

שגרירות ארה"ב בישראל (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
שגרירות ארה"ב בישראל(צילום: רויטרס)

לפחות אחד הקצינים הבכירים שבקשתו עוכבה זמן רב ללא הסבר וללא מענה - איש שהיה מופקד על נושא רגיש בקשרי הביטחון שבין ישראל וארצות הברית - פנה למשרד החוץ וביקש שיתערב. משרד החוץ אכן פנה בעניינו לשגרירות האמריקנית, אבל דבר לא עזר. אותו קצין בכיר ומוערך מאוד, מפקד אחת מזרועות צה"ל לשעבר, נאלץ לחכות חמישה חודשים עד שקיבל ויזה לשנה.

 

נציגי מערכת הביטחון בהווה ובעבר אינם היחידים שזכו ליחס שכזה. גם דיפלומט בכיר במשרד החוץ סיפר באחרונה ל-ynet כיצד ניתנה לו ויזה לחמש שנים בדרכון הדיפלומטי שלו, וכשיצא לארצות הברית בשליחות רשמית עבר בכניסה וביציאה מהמדינה בדיקות גופניות משפילות לעיני קהל רב.

 

במשרד החוץ מודעים לבעיה

ממשרד החוץ בירושלים נמסר כי המשרד והנהלתו מודעים לבעיה וכי הם פועלים לפתור אותה דרך המאמצים לביטול הצורך בוויזה לישראלים שנעשים כעת בארצות הברית. עם זאת, אי אפשר שלא לקשור בין מקרים אלה להתנגדות הנחרצת שמגלים בכירי מערכת ביטחון הפנים והמודיעין של ארצות הברית לכוונת ממשל אובמה לפטור ישראלים מהצורך באשרת כניסה לארצות הברית.

 

סוגיה נוספת באותו ההקשר היא ההתנגדות של אותם גורמים ממש לשחרור המרגל הישראלי ג'ונתן פולארד אחרי יותר מ-28 שנים בכלא. גורם מהימן ויודע דבר במערכת הביטחון הישראלית טוען שהרקע לכך הוא שילוב בין "פרנויה", כפי שהוא מכנה זאת, לאנטישמיות מצד חוגים מסוימים בקהילת המודיעין וביטחון הפנים האמריקנית. גם ראש ה-CIA לשעבר ג'יימס וולסי אמר בהתייחסו לעניין פולארד כי יש חוגים אנטישמיים שמתנגדים לשחרורו.

 

ראוי גם להזכיר בהקשר הזה שתי כתבות ארוכות שהתפרסמו באחרונה באתר "ניוזוויק", שבהן נטען שישראלים ממשיכים בפעולות ריגול נגד אינטרסים אמריקנים, הן על אדמת ארצות הברית והן במדינת ישראל. טענות אלו הוכחשו הן על-ידי גורמים רשמיים בממשלת ישראל בדרג הגבוה ביותר והן בתחקירים עצמאיים שהתפרסמו בתקשורת הישראלית.

 

בתגובה לפניית ynet אמר דובר השגרירות האמריקנית כי "ארצות הברית מנפיקה כל שנה 125,000 ויזות לאזרחים ישראלים שמבקשים לנסוע, ללמוד, או לעשות עסקים בארצות הברית. ראינו דיווחים בתקשורת שבהם נטען כי למשרד החוץ האמריקני יש מדיניות של מניעת ויזות מפקידי מערכת הביטחון הישראלית. מדיניות כזאת לא קיימת", הדגיש הדובר. "ישראל היא שותף חשוב ויחסנו עמה בתחום הביטחון הם איתנים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP, ירון ברנר
דיסקין ומופז. נאלצו להמתין חודשים לוויזה
צילום: AP, ירון ברנר
מומלצים