שתף קטע נבחר

השגריר שארדואן גירש הוזמן לחנוך בית כנסת

מחווה טורקית ערב סיום המשבר הדיפלומטי? גבי לוי היה שגריר ישראל בטורקיה וסולק מהמדינה אחרי משבר המרמרה. השבוע חזר בהזמנת השלטונות לחנוך בית כנסת בעיר הולדתו, ששוקם על ידי ממשלת ארדואן

עוד סימן מעודד לכך שישראל וטורקיה קרובות יותר מאי פעם לסיום המשבר הדיפלומטי ביניהן. מי שמחפש אינדיקציה נוספת לאווירה החדשה שהולכת ונרקמת בין ירושלים לבין אנקרה, יכול למצוא אותה בכך שהרשויות בטורקיה השלימו בימים אלה לשקם בית כנסת נטוש ומוזנח בעיר ברגמה בטורקיה, שהפך ברבות השנים לאורווה.

 

 (צילום: סלים בונפיל) (צילום: סלים בונפיל)
(צילום: סלים בונפיל)

בית הכנסת ששופץ והשגריר לשעבר לוי בטקס (צילום: סלים בונפיל) (צילום: סלים בונפיל)
בית הכנסת ששופץ והשגריר לשעבר לוי בטקס(צילום: סלים בונפיל)

ראשיתו של הסיפור בשנת 1988, אז מונה גבי לוי, יליד טורקיה, לשמש כקונסול כללי של ישראל באיסטנבול. למרבה צערו של לוי, ממשלת טורקיה דחתה את המינוי היות והייתה לו אז אזרחות טורקית מתוקף לידתו במדינה, ולפי חוקי טורקיה באותן שנים זה מנע ממנו להיכנס לתפקידו כקונסול.

 

למרות העיכוב במינוי, לוי פנה לאביו (שנפטר מאז) וביחד עם משפחתו הם נסעו לטיול שורשים בטורקיה, שבמהלכו ביקרו גם בבית הכנסת הישן בברגמה. אחרוני היהודים עזבו את העיר בסוף שנות ה-40, מרביתם כמו משפחת לוי עלו לישראל. מאז הוזנח בית הכנסת והפך לאורווה. "המראה המביש של בית הכנסת זעזע את כולנו", נזכר אתמול לוי.

 

בשנת 2007 הגיע לוי לטורקיה כשגריר (בינתיים שונה חוק האזרחות הטורקי) ובראשית 2008 קיים ביקור רשמי בברגמה, שם התקבל בהרבה חום ואהבה על ידי פרנסי העיר ותושביה המוסלמים. "בביקורי בבית הכנסת נחרדתי שוב לראות שהמבנה היה הרוס לחלוטין. מיד פניתי לראש העירייה וביקשתי שישקמו את בית הכנסת, למרות שבעיר לא נותר ולא יהודי אחד".

 

בפרויקט השיפוץ השתתפו ממשלת המחוז ומשרד התיירות הטורקי (צילום: סלים בונפיל) (צילום: סלים בונפיל)
בפרויקט השיפוץ השתתפו ממשלת המחוז ומשרד התיירות הטורקי(צילום: סלים בונפיל)

לוי שכנע את המקומיים שבית הכנסת יהיה מקור משיכה לכמיליון תיירים שפוקדים את חורבות העיר היוונית פרגמון הסמוכה. ראש העירייה נענה לאתגר וכך יצא הפרויקט לדרך. במאמץ השיקום השתתפו בין השאר ממשלת המחוז של איזמיר שבשטחה נמצאת ברגמה, משרד התיירות הטורקי, ארגון אונסק"ו והאיחוד האירופאי. משרד התיירות הטורקי התגייס לפרויקט אחרי פנייה אישית של השגריר לוי לשר התיירות, שנרתם לכך אישית.

 

העזרה לשיקום בית הכנסת הגיעה אפילו מדרגים גבוהים יותר בממשל הטורקי. במהלך שירותו של לוי בטורקיה הוא נפגש במספר הזדמנויות עם סגן ראש ממשלת טורקיה, בולנט ארינץ, המשמש כיום בין השאר כמתאם מטעם ממשלת טורקיה לשיחות הפיוס עם ישראל. מוצאו של ארינץ מהעיר מאניסה (שבה אירע לאחרונה האסון במכרה הפחם) הסמוכה לברגמה.

 

בעקבות אירועי המרמרה בשנת 2010 חל משבר ביחסים בין המדינות והשגריר לוי גורש מטורקיה. למרות המשבר הדיפלומטי, הפרויקט לשיקום בית הכנסת נמשך, גם אם הרבה יתר לאט.

 

השבוע התקיים טקס חנוכת בית הכנסת, ששוקם אחרי השקעה רבה. בטקס השתתפו יותר מ-300 חברי הקהילה היהודית מאיזמיר הסמוכה והוביל אותו הרב הראשי של יהודי טורקיה, יצחק חלווה. את המקומיים ייצגו ראש עיריית ברגמה, סגן מושל מחוז איזמיר ונציג משרד התיירות.

מפתיעה מאוד הייתה ההשתתפות הרבה של תושבי איסטנבול, שמאות מהם ליוו את האורחים והגיעו לטקס.

 

"הטקס היה מרגש מאוד וברכת 'שהחיינו' תאמה את האירוע", סיפר השגריר לשעבר לוי, שבינתיים פרש לגמלאות והוזמן לטקס כאורח הכבוד של הקונסול הישראלי באיסטנבול, משה קמחי.

 

בנאומו בטקס אמר לוי: "אני מתרגש מאוד. האירוע הזה היה פסגת שאיפותי כשגריר וכיהודי, שכן יש בו שילוב של סיפוק אישי ומקצועי. בארבע שנות שרותי בטורקיה הגעתי לפסגות שהן שאיפותיו של כל שגריר, לאור עוצמת והיקף היחסים בין שתי המדינות. לצערי, גם ידעתי את ה"בירא עמיקתא" של היחסים, לאחר פרשת המרמרה". בתום נאומו אמר לוי לתשואות הקהל, יהודים וטורקים כאחד, כי "ממשלות הן דבר חולף, אך השכנות הטובה בין היהודים לשכניהם המוסלמים הטורקים תישאר לעד".

 

לוי אינו רואה קשר מיידי בין האירוע למצב היחסים בין המדינות כיום, אך אין לו ספק שהטקס נערך בידיעת ובהסכמת הממשלה הטורקית. "אני מתנחם בכך שאותה ממשלה לא הפסיקה את הפרויקט ואף הביאה לסיומו המוצלח", סיכם לוי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סלים בונפיל
בית הכנסת המשופץ
צילום: סלים בונפיל
מומלצים