שתף קטע נבחר

אי הצבים: צבת ים פצועה הצילה גוזל מטביעה

במרכז הארצי להצלת צבי ים של רשות הטבע והגנים נדהמו לגלות גוזל של דרור שנפל לבריכת מים עמוקה בה חיה תומר, צבת ים חומה שהגיעה פצועה מהטבע וסובלת מדלקת פרקים חריפה. הדרור שרק החל ללמוד לעוף כמעט טבע, אך נאחז בצבה כמפלט אחרון. "הוא פשוט טיפס על אי הצבים היחיד שהיה בבריכה וניצל", אומרים אנשי המרכז. "היה לו מזל גדול"

במרכז הארצי להצלת צבי ים של רשות הטבע והגנים בבית הספר הימי "מבואות ים" במכמורת מצילים מזה שנים רבות צבי ים פצועים במטרה להשיבם בחזרה לטבע, אך בשבוע שעבר אחת המאושפזות הוותיקות במרכז תרמה את חלקה בהצלת ציפור שיר קטנה שנפלה לבריכת המים וכמעט טבעה.

 

הדרור הרטוב על השריון של תומר. אי מקלט (צילום: שיר רילוב, רשות הטבע והגנים) ()
הדרור הרטוב על השריון של תומר. אי מקלט (צילום: שיר רילוב, רשות הטבע והגנים)

 

הגיעה פצועה עם קרס דיג בגרון

לפני שבעה חודשים נמצאה צבת ים חומה פצועה על ידי צביקה, דייג תושב גבעת אולגה שמצא את הצבה בים עם קרס דיג בגרון. הוא משה אותה מהמים ולקח אותה עימו בסירתו עד שהגיע למעגן מכמורת, הסמוך למרכז ההצלה. הצבה קיבלה את השם תומר, על שם בנו של הדייג והחלה הליך שיקום מורכב.

 

"תומר הגיעה אלינו עם קרס בגרון ועברה ניתוח להוצאתו במרפאת "כל חי" של ד"ר צחי אייזנברג אך בנוסף לפציעה מהקרס, התגלה כי היא סובלת מדלקת פרקים קשה שמגבילה אותה בתנועותיה. כל תזוזת גפיים מכאיבה לה ורוב היום היא צפה בבריכת המים בה היא חיה לבדה", מסביר ל-ynet יניב לוי, מנהל המרכז. הצבה השוקלת 38 קילוגרם וגילה מוערך בכ-15 שנה לערך, היתה במשך חודשים רבים תחת טיפול אנטיביוטי ולא ברור אם תוכל לשוב לטבע בקרוב.

 (צילום: שיר רילוב, רשות הטבע והגנים) (צילום: שיר רילוב, רשות הטבע והגנים)
(צילום: שיר רילוב, רשות הטבע והגנים)

 (צילום: דותן יושע, רשות הטבע והגנים)
(צילום: דותן יושע, רשות הטבע והגנים)

 

אורח בלתי צפוי נחת בבריכה

ביום חמישי שעבר, הגיעה קבוצת תלמידים לסיור במרכז ההצלה. דותן יושע, מנהל תפעולי של מרכז ההצלה וצפר, הבחין בהתרחשות ליד אחת הבריכות בהן מוחזקים צבי הים הפצועים. "המדריכה לקחה את הילדים לתצפיות בין הבריכות ולפתע אני מבחין באחד הילדים מצביע לעבר הבריכה בה נמצאת תומר", אומר דותן. "היא צפה כהרגלה בבריכה, אך הפעם היה איתה אורח לא צפוי".

 

דותן התקרב וראה כי זהו גוזל של דרור הבית, ציפור שיר קטנה, שנפל למים וכמעט טבע. "הוא היה בשלבים ראשונים של פריחה מהקן ולימוד תעופה. היה לו מזל גדול. הגוזל פשוט טיפס על הצבה, היה ספוג כולו במים ולא יכול היה לפרוש כנף", הוא מגלה. 

 

 (צילום: דותן יושע, רשות הטבע והגנים) (צילום: דותן יושע, רשות הטבע והגנים)
(צילום: דותן יושע, רשות הטבע והגנים)

 

לדבריו, על גגות המרכז מקננות ציפורים כדוגמת דרורי הבית ומאינות, שגם יורדות אל הקרקע כדי לחפש מזון מזדמן. "הוא פשוט טיפס על האי היחיד שהיה בבריכה", אומר לוי. "תומר צפה במים ולא מסוגלת לצלול לקרקעית עקב הבעיה הרפואית ממנה היא סובלת".

 

דותן ניגש לציפור וקרא לתלמידי הקבוצה לצפות במחזה. "כשהתקרבתי אליו כדי לקחת אותו מהגב של תומר, הוא נרתע וקפץ אבל תפסתי אותו לפני שנפל למים שוב. זו התקופה שגוזלים רבים מתחילים את דרכם מחוץ לקן, לעיתים נופלים ממנו ולא מצליחים לשוב אליו בחזרה", הוא מוסיף.

 

הדרור לפני שחולץ למקום יבש (צילום: דותן יושע, רשות הטבע והגנים) ()
הדרור לפני שחולץ למקום יבש (צילום: דותן יושע, רשות הטבע והגנים)

עף יבש בחזרה לטבע (צילום: שיר רילוב, רשות הטבע והגנים) ()
עף יבש בחזרה לטבע (צילום: שיר רילוב, רשות הטבע והגנים)

 

הגוזל הועבר למקום בטוח ולאחר מספר שעות בהן ייבש את נוצותיו, הגיע דותן כדי לבדוק את מצבו. "הוצאתי אותו החוצה והוא פשוט עף כמו טיל למעלה. לא היה צריך עזרה ועף בכוחות עצמו. הוא קצת שלומיאלי כי הוא רק מתחיל ללמוד לעוף", הוא מסכם. "ייתכן שהוא והוריו חיים כאן בסמוך. היה לו מזל משמיים שנפל דווקא לבריכה של תומר".  

 

מצאתם צב ים פצוע או ציפור שנפלה מהקן? צרו קשר עם מוקד הסביבה 6911*

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שיר רילוב, רשות הטבע והגנים
קרס הדיג שבלעה צבת הים (צילום: ד"ר צחי אייזנברג, מרפאת "כל חי")
תומר לאחר ניתוח להוצאת הקרס (צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים)
מומלצים