שתף קטע נבחר

דו"ח: חובות צים בשל אינטרס החברה לישראל

דו"ח שהוזמן על ידי איגוד קציני הים ומינהל עובדי צים מאשים: החברה לישראל שבשליטת משפחת עופר הביאה לשקיעת החברה בחובות. הדו"ח דוחה את הטענה לפיה הסיבה לחובות היא המשבר הגלובלי ומטיל את האשמה ב"הוצאות מוגזמות על רכש, מתוך אינטרס של החברה לישראל". צים בתגובה: דו"ח לא אובייקטיבי בעליל

דו"ח אסטרטגי שהוזמן על ידי איגוד קציני הים ומינהל עובדי צים מאשים את החברה לישראל שבשליטת עידן עופר בכך שהביאה לשקיעת החברה בחובות. בדו"ח, שחובר על ידי האסטרטג ד"ר זאב רותם, מנכ"ל "רותם אסטרטגיה", נטען, כי החברה לישראל ניצלה את מעמדה כבעלת השליטה בצים לעריכת עסקאות רבות של הצטיידות ורכש שהיטיבו עימה אך שיקעו את צים בחובות כבדים.

 

 

"הגורם המרכזי להפסדים החריגים של החברה הינו מסע הצטיידות חריג בהיקפו שביצעה, אחרי השלמת הרכישה מהמדינה", כותב ד"ר רותם ומוסיף כי "מסע ההצטיידות החריג של צים מומן על ידי חובות של מיליארדי דולרים (כולל יותר ממיליארד וחצי שקל מכספי החיסכון הפנסיוני במדינת ישראל)".

 

ד"ר רותם טוען כי בשנתיים הראשונות שלאחר מכירת חברת הספנות הלאומית לשעבר לחברה לישראל, הציגה צים רווחים מרשימים. "בשנתיים לאחר ביצוע העסקה הסתכם הרווח הנקי של החברה בכ-360 מיליון דולר, כאשר שווי החברה הנגזר מהעסקה (100%) הינו כ- 240 מיליון דולר בלבד".

 

לדבריו, לאחר שנתיים החלה החברה לצבור חובות. בעלי החברה טוענים כי החובות נצברו בשל ההשפעה של המשבר הפיננסי שפרץ ב-2007 על היקף הסחר העולמי. ד"ר רותם דוחה את הטענה הזו ומייחס את ההתדרדרות הפיננסית של צים להוצאות המוגזמות שלה על רכש, שלטענתו בוצעו מתוך אינטרס של החברה לישראל.

 

עוד טוען ד"ר רותם בדו"ח כי החברה הוציאה סכומים מוגזמים על דמי חכירה של אניות. "במקביל למסע הרכש, חכרה צים מבעלי העניין (החברה לישראל וחברות הקשורות אליה, א.ל) וגורמים אחרים אניות בהיקף גדול ברמות מחיר גבוהות יחסית למחיר השוק כיום. במהלך השנים העבירה החברה למעלה ממיליארד דולר לבעלי העניין שלה, כדמי חכירה", נכתב בדו"ח".

 

"החברה לישראל קיבלה הנחה במאות מיליונים"

חוות הדעת של ד"ר רותם הוזמנה, כאמור, על ידי עובדי צים ואיגוד קציני הים. היא התבקשה בשל דרישתה של הנהלת צים כי המדינה תוותר על חלק מהזכויות שניתנו במסגרת "מניית הזהב" ששמרה לעצמה לאחר הפרטת החברה. מנייה זו נועדה למנוע מכירה של צים לגורם אחר.

 

בצים טענו כי שינוי תנאי מניית הזהב הוא תנאי לחתימה על הסדר החוב. עוד טענו כי מניית הזהב פוגעת באפשרות לנהל את חברת הספנות בצורה יעילה ותמנע את כניסתם של משקיעים עתידיים לחברה. בדו"ח שחיבר טוען ד"ר רותם אין זה מצדק לבקש מהמדינה לוותר על זכות הווטו שלה על מכירת צים לגורמים מחו"ל או להעברה של פעילות החברה לארץ אחרת. לטענתו, התנהלות החברה לישראל, ולא מניית הזהב או כל גורם אחר, הם שהביאו את החברה למצבה הפיננסי הנוכחי.

 

יתר על כן, טוען ד"ר רותם כי הסדר החוב המוצע מיטיב יותר עם בעלי החברה לישראל מאשר עם בעלי החוב של צים או עם החברה עצמה, ולכן אין שום סיבה שהמדינה תוותר על זכויותיה כדי לקדמו. "במסגרת הסדר החוב המוצע, יוותרו בעלי החוב, על יותר ממיליארד דולר והמדינה נדרשת לוותר על מניית הזהב", נכתב בדו"ח. "מולם, החברה לישראל עומדת להזרים 200 מיליון דולר (ועוד מספר פעולות שערכן הכלכלי קטן) ולקבל מניות בצים שהשווי שלהן, לפי ההערכות של החברה לישראל עצמה, גבוה יותר מהסכומים שעליהם היא מוותרת".

 

לבסוף, מזכיר ד"ר רותם בדו"ח את הביקורת שנמתחה בשעתו על המחיר ששילמה החברה לישראל על צים. לטענתו, המחיר ה"נמוך" שיקף את העובדה שהמדינה שמרה לעצמה מניית זהב, ולכן אין סיבה שהיא תוותר עליה כעת.

 

"לפני עשור רכשה החברה לישראל את מניות צים מהמדינה, בתנאי שתשמור על האינטרסים של המדינה בתחום ההובלה הימית (בהתאם לתנאי מניית הזהב). תמורת תנאים אלה קיבלה החברה לישראל הנחה של מאות מיליוני שקלים בשווי צים בעסקה. לא סביר שהחברה לישראל תבוא היום ותדרוש לוותר על תנאי ההסכם או לשנותו, בטענה שיש בו פגיעה כלכלית בחברה".

 

במוקם זאת, מציע ד"ר רותם למנות כונס נכסים לצים, או לחילופין, שהמדינה תרכוש את החברה בחזרה מידי החברה לישראל. "איננו רואים צידוק כלכלי לכך שממשלת ישראל תוותר על מנית הזהב שלה בצים", כותב ד"ר רותם שמייצג, כאמור, את קציני הים ואת עובדי החברה. "במידה והחברה לישראל מתנה את קיום הסדר החוב בויתור על מניית הזהב של המדינה ניתן ליישם פיתרון אלטרנטיבי, באופן שבו האינטרסים של מדינת ישראל והציבור ישמרו והחברה תוכל להתקיים ולפעול בצורה רווחית".

 

צים: "הקשר עם עופר השתלם"

מחברת צים נמסר בתגובה: "מדובר בדו"ח שהוזמן, ומן הסתם מומן, על ידי איגוד קציני הים וועד עובדי צים, שנמצא במאבק של מקצועי מול הנהלת צים, וככזה יש להתייחס אליו: דו"ח לא אובייקטיבי בעליל. הדו"ח מגמתי ורצוף באי דיוקים. ההשוואה לחברות אחרות לא ברורה, לא מוסברת וכוללת נתונים המתיישבים עם מזמיני הדו"ח בלבד. על הדו"ח כתוב "דוח אסטרטגי". מחבר הדו"ח בוודאי יודע כי דו"ח אסטרטגי מראיין את כל בעלי העניין על מנת לקבל תמונה מלאה. מיותר לציין שמחבר הדו"ח לא טרח לדבר עם חברת צים על מנת לאמת את טענותיו.

 

"רק לשם ההמחשה: הדו"ח מציין שהאחריות למשבר בצים היא לא בגלל המשבר הנורא שפקד את ענף הספנות העולמי והביא את כל חברות הספנות להפסדי ענק במיליארדי דולרים אלא בגלל שגיאות הניהול של צים. והנה, עובדתית, צים נמצאת בביצועיה הכלכליים בממוצע הענפי העולמי. 

 

"לשם המחשה נוספת: הדו"ח מציין שצים הוציאה סכומי חכירה מוגזמים על אוניות שהוחכרו לה על ידי בעלי עניין. והנה, תחקיר אובייקטיבי ולא מוזמן על ידי צד אינטרסנט, כפי שניתן לראות בכתבת תחקיר שערך סיון איזסקו ב-27.10.09 בכלכליסט, תחת הכותרת - "הקשר עם עופר דווקא השתלם לצים". המסקנה אליה הגיעה איזסקו היא שהחכרת האוניות לצים נעשה במחיר הנמוך ממחיר השוק ומדמי החכירה ששילמה צים לגורמים שאינם קשורים.

 

"אותו עיתונאי, סיון איזסקו, בילה יומיים תמימים במשרדי צים, ולמד את החומר לעומק לפני שהגיע למסקנה הזו. אנו מעבירים כמצורפת לתגובתנו את צילום הכתבה. אז למי להאמין? לעיתונאי אובייקטיבי או לדו"ח מוזמן? בתקופת הבעלות כל עסקה עם בעלי עניין נבדקה מול שלוש הצעות חלופיות וכאמור בבדיקה שנערכה על ידי כתבת תחקיר העסקאות הטיבו עם צים".

 

עוד ציינו בחברה כי השינויים הנדרשים במניית הזהב של המדינה נוסחו בתיאום עם משרד הביטחון וכי נמצא שמניית הזהב פוגעת ברווחיות החברה מפני שהיא אינה מאפשרת לה לפעול במסגרת ברית חברות, כמו חברות ספנות מתחרות. בחברה ציינו כי מינוי כונס נכסים לצים יביא לנטישת לקוחות וסגירת החברה ובנוגע לרכישת החברה מחדש על ידי המדינה, טענו כי החברה לישראל השקיעה בחברה עד כה כ-1.4 מיליארד דולר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבישג שאר-ישוב
פתיחת נמל היובל נחל חיפה צים יצוא ייצוא
צילום: אבישג שאר-ישוב
צילום: ירון ברנר
עידן עופר, בעל השליטה בחברה לישראל
צילום: ירון ברנר
מומלצים