שתף קטע נבחר

הבנקים יחויבו לפתוח חשבון לכולם

תיקון להוראת הפיקוח על הבנקים קובע כי בנקים יחוייבו לפתוח חשבון גם ללקוחות בעלי חשבון מוגבל וכן ללקוחות הנמצאים בהליך פשיטת רגל – שסורבו עד כה. המהלך נועד לקדם את תעודת הזהות הבנקאית ואת מסקנות ועדת לוקר - לצמצום השימוש במזומן

חשבון כמעט לכולם. שינוי בהוראת הפיקוח על הבנקים, הנוגעת לפתיחת חשבון בנק, יאפשר מעתה גם לאלו שסורבו עד כה בעקביות, לפתוח חשבון.

 

 

על פי ההוראה החדשה, גם מי שמוגדר כלקוח מוגבל (מי שחזרו לו 10 צ'קים במהלך 12 חודשים בחשבון הבנק), או לקוח מוגבל חמור (מי שבתוך 3 שנים הוכרז פעמיים כלקוח מוגבל), לקוח בהליך פשיטת רגל, לקוח שהוטל עיקול על חשבונותיו או לקוח אשר מתנהל בינו לבין תאגיד בנקאי אחר, הליך משפטי שמקורו בגביית חוב – כל אלו יוכלו לפתוח חשבון בנק.

 

יש לציין כי הבנק לא יהיה מחוייב להעמיד לללקוחות אלו מסגרת אשראי כלשהיא והחובה היא רק לאפשר להם פתיחת חשבון ביתרת זכות.

 

עד כה ההגדרות - למי רשאי הבנק לסרב לפתוח חשבון, היו די מעורפלות ולמעשה מבחינת ההוראות היבשות כל סירוב "סביר" - התקבל. כעת, כאמור, סירוב סביר לא יכלול לקוחות העומדים בקריטריונים שהוזכרו (כאשר זו הסיבה היחידה לסירוב).

 

תעודת הזהות הבנקאית וצמצום השימוש במזומן

ההוראה החדשה מגדירה גם את אמצעי התשלום והשירותים שהבנקים יהיו מחוייבים, ככלל, להעמיד לרשות הלקוח. בין הייתר - ביצוע הרשאות לחיוב חשבון (הוראת קבע); שימוש בכרטיס לחיוב מיידי (דביט); שימוש בכרטיס לצורך משיכת מזומנים וגישה לחשבון באמצעות אתר האינטרנט של הבנק.

 

הבנקים גם נדרשים לפרסם באתר האינטרנט שלהם את רשימת אמצעי התשלום והשירותים הללו העומדים לרשות לקוחותיהם.

 

במקרה בו הבנק יסרב לפתוח חשבון, הוא יידרש למסור ללקוח את ההחלטה בכתב, בתוך 5 ימי עסקים ממועד הגשת הבקשה.

 

ההוראה תכנס לתוקף בהדרגה במהלך מחצית השנה הקרובה, כאשר חובת הבנקים לפתוח חשבון עובר ושב ביתרת זכות, תיכנס לתוקף באופן מיידי.

 

יש לציין כי ההוראה נועדה לקדם שני מהלכים משמעותיים עליהם שוקדים הרגולטורים. הראשון הוא תעודת הזהות הבנקאית שיקבל כל לקוח מהבנק בסוף שנה ותכלול את כל המידע על פעילותו ודירוגו האישי. בעקבות התיקון, הבנקים יחוייבו כאמור, לפתוח חשבון גם ללקוחות שדירוגם בתעודת הזהות הבנקאית יהיה נמוך. כך קידום המהלך לא יפגע בלקוחות.

 

המהלך השני הוא יישום מסקנות ועדת לוקר לצמצום השימוש במזומן. כך ההוראה קובעת גם כי הבנקים יחוייבו לפתוח חשבון ולהנפיק כרטיס דביט (כרטיס חיוב מיידי), מהלך שיאפשר גם למי שהורגל עד כה להשתמש במזומנים (בעלי חשבונות מוגבלים), להשתמש בכרטיס אלקטרוני.

 

יש לציין עם זאת, כי בעיה מרכזית בנושא תעודת הזהות הבנקאית שטרם ניתן לה מענה, היא ציון דירוג האשראי של הלקוח, כאשר אוכלסיות חלשות שעלולות לקבל דירוג נמוך, יסורבו בבקשות האשראי שלהם או שיקבלו אשראי אך בריבית גבוהה במיוחד. בבנק ישראל מציינים כי הם ערים לבעיה ויתיחסו אליה במסגרת גיבוש הנוסח הסופי של ההוראה.

 

דודו זקן, המפקח על הבנקים, אמר בעקבות פרסום ההוראה: "חשבון עובר ושב הנו שירות חיוני, המהווה אמצעי בסיסי לניהול מרבית הפעילות הפיננסית של כל משק בית. מטרת ההוראה להבטיח שגם אוכלוסיות חלשות יוכלו לנהל חשבון עובר ושב ביתרת זכות, לעשות שימוש באמצעי תשלום מגוונים ולעקוב אחר חשבונם באופן עצמאי ויעיל."

 

המפקח הוסיף כי "במקביל למאמצינו ליישם את תעודת הזהות הבנקאית שתכלול את דירוג האשראי לצורך הגברת התחרות במערכת הבנקאית, אנו נוקטים בפעולות נוספות שמטרתן להסיר את החשש מפני הדרה של אוכלוסיות חלשות מקבלת שירותים בסיסיים במערכת"

 

בפיקוח על הבנקים מציינים כי כצעד משלים להוראה, בכוונתם לאסוף מידע אודות המקרים בהם סירב הבנק לפתוח חשבון ביתרת זכות, ומאפייניהם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים