שתף קטע נבחר

סין: עשרות הורשעו בפשעים מול 7,000 צופים

הפיגועים במחוז שינג'יאנג הובילו את הרשויות להשיב לאופנה את ההרשעות ההמוניות. עשרות נאשמים הובאו לאצטדיון במשאיות ושמעו את עונשיהם

השפלה פומבית: בית משפט בסין הרשיע 55 בני אדם בגין טרור, בדלנות ורצח, בשעה שהממשלה בבייג'ינג מנסה להפגין את נחישותה להילחם בחוסר היציבות באזור צפון-מזרח המדינה. ההרשעה לא התקבלה בתוך אולם בית משפט, אלא באצטדיון ספורט לעיני 7,000 צופים.

 

אבטלה ואפליה: מניעי הטרור האיסלאמי בסין

 

עוד חדשות בעולם :

סנואודן: אני פטריוט. קרי: אתה בוגד

מחבל מתאבד אמריקני התפוצץ בסוריה

 

ההרשעה ההמונית הייתה מפגן של כוח שביקשה ההנהגה הסינית להציג במחוז שינג'יאנג, אותו מחוז שבו נהרגו בשבוע שעבר 43 בני אדם בפיגוע בשוק הומה אדם בעיר אורומצ'י. אירועים מסוג זה - שנועד להשפיל את הנאשמים ולהשביע את הרעב הציבורי לעונש - היו בעבר נפוצים ברחבי סין, אולם בשנים האחרונות הם הוגבלו למחוז שינג'יאנג ולחבל טיבט.

 

הנאשמים הובאו במשאיות לתוך האצטדיון (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הנאשמים הובאו במשאיות לתוך האצטדיון(צילום: EPA)
אחד הפורטלים המובילים בסין, "סינה", פרסם תמונות מרגע הקראת גזר הדין, שבהן נראו הנאשמים לובשים אפודים כתומים כמו אלה של האסירים בסין. עשרות הנאשמים הובאו למקום במשאיות שהוצבו בשורה, והם אולצו להרכין את ראשיהם בעת הקראת גזר דינם בעודם עומדים במשאיות.

 

המיעוט המוסלמי על הכוונת של הרשויות

בין הצופים ביציע היו פקידי ממשל שנשאו על דש בגדיהם תג שנושא את שמותיהם, שוטרים, חיילים חמושים ותושבים מקומיים. סוכנות הידיעות הסינית "שינואה" דיווחה כי לפחות אחד מהמורשעים קיבל עונש מוות באירוע שנערך שלשום בעיר יילי שממוקמת בצפון שינג'ינאג בסמוך לגבול עם קזחסטן. סוכנות הידיעות שמשמשת "שופר" למשטר הקומוניסטי לא מסרה פרטים רבים על ההרשעה ההמונית, אולם דיווחה על שמות הנאשמים - כולם ככל הנראה אויגורים, בני המיעוט המוסלמי שמהווים רוב בשינג'יאנג.

 

לפני יומיים הודיעו הרשויות הסיניות כי המשטרה בדרום-מערב שינג'יאנג סיכלה ניסיון פיגוע באזור ועצרה חמישה בני אדם. הממשלה מסרה כי יותר מ-200 בני אדם נעצרו החודש בשינג'יאנג וש-23 ארגונים קיצוניים פורקו. מעבר לכך, לא נמסרו פרטים על זהות העצורים.

 

הנאשמים הולבשו באפודים כתומים של אסירים (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הנאשמים הולבשו באפודים כתומים של אסירים(צילום: EPA)

הממשלה בבייג'ינג טוענת כי חוסר היציבות באזור שמאוכלס ברוב אויגורי נגרם על ידי ארגונים קיצוניים עם קשרים לארגוני טרור איסלאמיים בחו"ל. מנגד, מומחים אומרים כי אין כל ראיה שמבססת את טענת הסינים.

 

ה"מתנחלים", האפליה והמרירות 

פעילים אויגורים טוענים כי הטינה שרוחשים בני המיעוט המוסלמי כלפי המשטר הסיני נובעת בין היתר בשל זרם ה"מתנחלים" מבני האן שפולשים לאזור שלהם ובשל האפליה שממנה סובלים המיעוטים במדינה.

 

שלושה נאשמים מתוך העשרות שהובאו במשאיות לאצטדיון הורשעו בשימוש ב"שיטות אכזריות ביותר" כדי לרצוח ארבעה בני אדם, בהם ילדה בת 3, בעיר יינינג ב-20 באפריל 2013.

 

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

בפיגוע שאירע ביום חמישי האחרון שעטו שני כלי רכב ממולכדים לעבר שוק הומה אדם בעיר אורומצ'י, והתנגשו באחד הדוכנים במקום והתפוצצו. קודם לכן הושלכו מתוך כלי הרכב מטעני נפץ. המשטרה הסינית מסרה כי ארבעה חשודים בביצוע הפיגוע נהרגו וחשוד חמישי נעצר היום במרחק של 250 קילומטרים דרומית מאורומצ'י.

 

האויגורים הם בני העמים הטורקיים, מוסלמים ברובם, והם חולקים קשרים תרבותיים ולשוניים עם מרכז אסיה. בסוף העשור הקודם פרצו מהומות קטלניות באזור בינם לבין בני האן הסינים, על רקע המרמור של האויגורים מהנוכחות ההולכת וגוברת והאחיזה הגוברת בכלכלה של בני ההאן.

 

אזור שינג'יאנג העשיר במשאבים ניצב באזור אסטרטגי הגובל במרכז אסיה, וידע שנים ארוכות של אלימות. פעילים גולים וארגוני זכויות אדם רבים טוענים כי הסיבה לתסיסה שם היא דווקא המדיניות הנוקשה של סין כלפי האויגורים המוסלמים שחיים שם, הכוללת הגבלת האיסלאם, התרבות והשפה שלהם. מהומות בשינג'יאנג גרמו למותם של יותר מ-100 בני אדם בשנה האחרונה, מה שהביא לנקיטת גישה נוקשה יותר מצד השלטון בבייג'ינג כלפי האויגורים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים