שתף קטע נבחר

מפת החינוך: מה הציון בבית הספר שלכם?

הציונים, מספר התלמידים בכיתה, רמת האלימות ועוד. גם השנה מאפשר לכם ynet בעזרת אתר מדלן לראות בדיוק מה אומרים נתוני המיצ"ב של משרד החינוך בכל יישוב. מיהם בתי הספר המצטיינים ביסודיים ובחטיבות? צילום רנטגן של מערכת החינוך - המרכז מוביל, הפריפריה מאחור

מהו הציון הממוצע במקצועות החשובים בבית הספר של ילדיכם? איפה יש יותר אלימות? מה מספר התלמידים בכיתה? היכן הילדים יותר מרוצים? והמורים? על השאלות האלה ועל עוד הרבה אחרות אפשר למצוא תשובות גם השנה במפת החינוך של ישראל, המבוססת על נתוני בחינות המיצ"ב (מדדי יעילות וצמיחה בית ספרית) של משרד החינוך ב-2013, שריכזה ועיבדה חברת "מדלן" עבור ynet.


 

גם בשנה שעברה הוצגה כאן מפה שכזו. שנה חלפה ומהרבה בחינות לא הרבה השתנה. בתי ספר מקריית אונו, רמת השרון, גבעתיים והרצליה ניצבים בראש רשימת המצטיינים, ובתחתית נמצאות בעיקר ערי פריפריה כגון קריית מלאכי, שדרות, אופקים, נתיבות ודימונה.

 

במשך שנים לא פורסמו תוצאות המיצ"ב בגלל סירוב משרד החינוך, שחשש מהשלכות חברתיות ומקצועיות הרסניות. עתירת התנועה לחופש המידע לבג"ץ הביאה להפיכת ההחלטה, ומאז יולי 2012 יכולים ההורים למקם את ילדיהם ולהשוות את נתוני בית הספר שבו הם לומדים לבתי ספר אחרים בעיר מגוריהם ובשאר הארץ.

 

בחינות המיצ"ב נערכות בבתי הספר היסודיים וחטיבות הביניים, בכיתות ב', ה', ו-ח' בארבעה מקצועות ליבה: מתמטיקה, אנגלית, מדעים ושפת אם (עברית או ערבית). כל בית ספר עובר שתי בחינות מיצ"ב חיצוניות פעם בשנתיים, כך שלאורך ארבע שנים נבחן בית הספר בכל מקצועות הליבה ומתקבלת התמונה השלמה לגביו. בנוסף, התלמידים והמורים מתבקשים להשיב על סקרים השופכים אור על "האקלים הבית ספרי" בשאלות בנושאי מפתח דוגמת אלימות, יחסי תלמידים-מורים ועוד.

 

כך משוקלל הדירוג

המפה שלפניכם מציגה את הדירוג המשולב לבתי הספר ברחבי הארץ המבוססים על נתוני המיצ"ב של משרד החינוך.

הנתונים מחולקים לעשירונים לפי ארבעת מקצועות הליב"ה (לימודי יסוד בחינוך הממלכתי) שעליהם נבחנים התלמידים. כך למשל, אם בית ספר קיבל דירוג 100 פירוש הדבר שבכל אחד מהמקצועות הישגי התלמידים נמצאים בעשירון הטוב ביותר (העשירי) בין בתי הספר בארץ.

 

בשל העובדה שכל בית ספר נבחן רק פעמיים בשנתיים (כל פעם על שני מקצועות אחרים), נעשה שימוש במידע מלפני שנתיים כדי לחשב את הדירוג על סמך כל המקצועות. הערים במפה נצבעו לפי דירוג משוקלל של תוצאות המיצ"ב בבתי הספר בכל עיר. הצבע הירוק מסמל מדד מעל הממוצע, והצבע האדום מסמל מדד מתחת לממוצע.

 

באפשרותכם לנוע עם הסמן ולבחור בעיר שעליה אתם רוצים לקבל מידע. עם הלחיצה ייפתח חלון ובו הדירוג של העיר (10 עד 100), מספר בתי הספר שיש בה (יסודי, חטיבת ביניים ותיכון), ממוצע תלמידים בכיתה, שמות בתי הספר המובילים ודירוגם.

 

מידע להורים על בתי ספר

"המידע הרשמי פורסם באלפי דו"חות המקשים על קבלת התמונה", הסביר אמיר ויינשטוק, ממייסדי מדלן. "לכן חילצנו את הנתונים והגשנו אותם על גבי מפות ובטבלאות, כדי שהורים יוכלו לקבל את המדדים של בתי הספר שאליהם הם שולחים את ילדיהם בהשוואה לבתי ספר אחרים. מדובר בתמונת רנטגן של הנעשה בתוך מערכת החינוך בישראל".

באוגוסט האחרון, רגע לפני פתיחת שנת הלימודים, הודיע שר החינוך שי פירון על הקפאת מבחני המיצ"ב החיצוניים למשך שנה. הנימוק להחלטה היה שפרסום תוצאות המבחנים בציבור הביא ללחץ בקרב התלמידים, לפגיעה בטוהר הבחינות ובמוטיבציה של צוותי החינוך. "מנהלי בתי הספר עמדו בפני דילמות קשות וחשו פגיעה באמון שלו הם ראויים", הוסבר אז, "התקיימו הכנות ממוקדות בבתי הספר לקראת בחינת המיצ"ב על חשבון שעות הלימוד השוטפות, ונוצרו השוואות לא הוגנות ולא נכונות בין בתי הספר".

 

בשנת הלימודים הנוכחית כאמור לא התקיימו המבחנים החיצוניים, ובמקביל קמה ועדה של משרד החינוך שפרסמה בימים האחרונים את מסקנותיה, ולפיהן מעתה המבחנים יתקיימו כל שלוש שנים בלבד, ולא כל שנה. 

 

ויינשטוק טוען כי "לא היה שום היגיון ציבורי בביטול המיצ"ב החיצוני רק משום שבית המשפט הורה למשרד החינוך לחשוף בפני ציבור ההורים את מדדי האלימות וההישגים בבתי הספר. החלטת משרד החינוך להשאיר את המבחן הציבורי על כנו תאפשר להורים להמשיך ולהעמיק את מעורבותם במערכת החינוך. כך גם יתאפשר דיון ציבורי, מבוסס נתונים, על בעיות היסוד של מערכת החינוך, כמו הפערים והאלימות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים