שתף קטע נבחר

כך תשברו את ההרגל שמשאיר אתכם במינוס

ההרגלים המגונים שלנו בנויים מדפוס פעולה קבוע. כך כדי לצאת מהרגשת דכדוך אנחנו יוצאים לסיבוב רכישות בקניון, שישפר את הרגשתנו. המשימה היא לשבור את אותם הרגלים שמכניס אותנו למינוס

במשך שבעת החודשים שחלפו מאז שסיימו את האימון, משה וריקי חשבו שהם על השביל ליציאה ממינוס. הם החלו להתנהל נכון, הם תעדו את הוצאותיהם והפסיקו להשתמש בכרטיסי אשראי. אבל כאשר אמה של ריקי חלתה, משהו השתנה.

 

  • עוזבים את המזומנים: איך זה ישפיע עלינו?

 

השעות הארוכות של ישיבה בבית החולים, העצב והתסכול לנוכח סבלה של האם ותחושת הדכדוך שריקי נכנסה אליה, הביאו לנסיגה במצבם הכלכלי.

 

ריקי חזרה לשאת עליה את כרטיס האשראי, כיוון שחששה שתשאר ללא מזומן ולא תוכל להענות לבקשות אמה. תוך שבוע וחצי החלו להופיע על הכרטיס חיובים לא צפויים, כדוגמת הוצאות על קניית בגדים. בני הזוג שנפגשו כעת פחות, הפסיקו לקיים את הפגישות החודשיות, ובאמצע החודש שאחרי, לראשונה מזה למעלה משנה, הם גילו שוב שהם במינוס.

 

על משברים והרגלים

רוב הפעולות שאנו עושים ביומיום הופכות להרגלים. אם נסתכל על סדר היום שלנו נראה שרובו מורכב מהרגלים החוזרים על עצמם, ואם נבחן את האופן שבו אנו מתנהלים בסיטואציות, נראה גם שם דפוסים ברורים של הרגל. משה וריקי היו בתהליך של החלפת הרגלים, והתמידו בו יפה למשך תקופה ארוכה. אך כפי שכל מי שניסה להפסיק לעשן, לרדת במשקל או להתנהל כלכלית נכון יודע, בעיתות משבר אנו נוטים לחזור להרגלים הישנים שלנו, גם אם הם גרועים לנו.

 

יש לכך מספר סיבות. ראשית, אנו לא מתורגלים להתמודד עם משברים עד לרגע הופעתם, ואז הפתרון המהיר הוא זה שמוכר וידוע לנו. שנית, משברים גוזלים מאיתנו המון משאבים נפשיים, הדרושים גם לשינוי הרגלים. מכיוון שאין לנו די משאבים להתמודד עם שתי הדרישות הללו, אנו בוחרים באופציה שקלה לנו יותר. כמו כן, רוב המשברים לא משפיעים מעכשיו לעכשיו, אלא נעשה בהם תהליך הדרגתי של החמרה. מכיוון שאנו מנסים לטפל במשבר, אנו מתקשים לעצור את ההחמרה בשלבי ההתחלתיים, ואז מאבדים שליטה על הסיטואציה.

 

אז איך מונעים מעצמנו לחזור לאחור ולמחוק את ההתקדמות שהשגנו? לפני שאנו מתחילים לענות על כך, עלינו להבין תחילה איך עובד ההרגל. כמו הרבה דברים, גם הרגלים בנויים מ-3 חלקים: גורם מניע, פעולה שגרתית, ורווח. כאשר אנו נחשפים לגורם המניע, הנטייה הטבעית שלנו היא לבצע את הפעולה השגרתית על מנת להשיג את הרווח מביצועה.

 

העצב של ריקי היה הגורם המניע שלה. בעבר, כאשר היתה מדוכדכת היא נהגה לצאת לסיבוב בקניון ולרכוש בגדים שישפרו את הרגשתה. כפי שניתן להבין, הרווח אותו ריקי נסתה להשיג הוא שיפור ההרגשה, ולכן כאשר חשה רע עקב האשפוז של אמה, היא עשתה את הפעולה שמעבירה אותו. מימוש ההרגל אמנם שפר את הרגשתה בטווח הקצר, אך לאחר שנחשפה למינוס שנוצר שוב בחשבונם, היא חשה תחושות קשות של אשמה ובושה. אבל גם בתחושות הללו לא היה די כדי לעצור אותה, וכאשר המצב הבריאותי של אמא שלה התדרדר יותר, היא פצחה במסע קניות נוסף.

 

לשבור את ההרגל

רובנו לא מודעים להרגלים שלנו. לא תמיד אנחנו יכולים לשים את האצבע על מה שגורם לנו לקחת סיגריה או שוקולד, או למה ששולח אותנו לקניון. איתור הגורמים שיוצרים את הדחף להפעלת לולאת ההרגל שלנו הם השלב הראשון לשבירתו. לשם כך, כדאי ליצור תיעוד שבו נכתוב את המועד, המיקום, האנשים המעורבים וכל הפרטים שיכולים להבהיר מדוע הדחף התעורר כעת. כתיבה יוצרת מודעות, ולכן ברגע שנתחיל לתעד, כבר נסדוק את לולאת ההרגל ונשאיר מקום לחלופה.

 

לאחר שהבנו מתוך התיעוד מה גורם לבעיה, ננתח מהי הפעולה הרוטינית שמתרחשת בעקבותיה. ריקי הולכת לקניון לבדה, נכנסת לחנויות ומודדת את הבגדים שמוצאים חן בעיניה. ההתעסקות עם הבגדים והשקט שיש לה בזמן השיטוט לבדה בין החנויות גורמים לה לשכוח את צרותיה. הבגדים שהיא קונה גורמים לה להרגיש יפה ו"לא דהויה". אז מהו בעצם הרווח עבור ריקי? האם זה השקט או בעצם הקנייה? כיוון שכל אחד מהרווחים הללו דורש את שינוי ההרגל בדרך שונה.

 

ריקי הסכימה לבצע ניסוי, וכאשר התעורר בה שוב הדחף, היא הלכה לקניון, הסתובבה בין החנויות, מדדה בגדים אך לא קנתה. היא גילתה שמצב זה משפר את הרגשתה, אבל שהיא מרגישה אכזבה על שאינה קונה את הבגדים שאהבה בסופו של דבר. בשלב הבא של הניסוי, במקום ללכת לקניון, היא הלכה לבית קפה עם ספר, וגילתה שמצב רוחה השתפר. באמצעות מציאת אלטרנטיבה, הקטנו את הסיכוי להוצאה מיותרת מצידה.

 

עוד דרך להתמודד עם נקודות השבירה הללו, היא באמצעות הכנה מראש למצבי קיצון. אתלטים מקצועיים מתרגלים התמודדות עם קשיים על בסיס קבוע. מכיוון שהם מכירים את הפעולות הנכונות, הם יכולים לדמיין כיצד יתמודדו בשלל תרחישים שמקשים עליהם את העשייה. למשל, המקרה בו המשקפת של השחיין האולימפי מייקל פלפס התמלאה במים לא הפריעה לו לזכות ולשבור שיא, משום שהוא תרגל מצבים מסוג זה במוחו מאות פעמים לפני כן.

 

חוקרים מצאו כי כאשר אנו חווים דמיון מודרך שמרגיש אמיתי, המוח שלנו מתייחס אליו כאל התנסות ומחזק את הסיכוי שכך נפעל בזמן אמת. אם ריקי הייתה מדמיינת את עצמה מתמודדת עם תחושת תסכול באופן אחר, הסיכוי שהיא היתה עושה זאת במקום להכניס את המשפחה למינוס, גדל.

 

אחת הדרכים הטובות להטמיע הרגל, היא באמצעות תרגול. לו משה היה משכנע את ריקי בעדינות לקיים את הפגישה השבועית שלהם, הנזק היה מצטמצם משמעותית, וריקי יכלה לחזור לתלם באמצעות קבלה מחדש של הכללים להם התחייבה כאשר החלה לנהל תקציב, ושל השגרה הכרוכה בכך ברמה היומית, השבועית והחודשית. התפקיד של משה היה יכול למנוע את התגלגלות העניינים, כי ברגעי משבר אנו זקוקים גם לתמיכה מבחוץ שתסייע לנו לשמור על ההרגלים אותם רצינו לאמץ. לכן חשוב שיהיה לנו על מי לסמוך, כאשר אנו מתקשים להפעיל את המשמעת העצמית שלנו, וגם בנקודות שבהן זה פחות נוח, לנסות לשמור כמה שיותר על השגרה.

 

הרגלים לחיים

באמצעות ההבנה של ההרגלים והשפעתם על חיינו, נוכל לגבש הרגלים שיסייעו לנו לשפר את מצבנו. כך למשל, באימון כלכלי, המשפחות מקבלות על עצמן הרגל של פגישה שבועית ובדיקת המצב הכלכלי בתום כל שבוע. גם אם בהתחלה זה נראה מאולץ ומטריח, פגישה כזו הופכת תוך מספר שבועות לחלק מהשבוע, וקל יותר להתחייב לה.

 

שינוי הרגלים יוצר גם שינוי בדרכי החשיבה, ולכן יש לו את היכולת לקחת את האדם למקומות רחוקים מאי פעם. באמצעות שינוי הרגלים אפשר לא רק לצאת מהמינוס אלא גם להגיע להישגים כלכליים מרשימים, על ידי יצירת הרגלי מחויבות לנושא. לכל אחד מאיתנו יש את הכח להתגבר על החולשות שלו. באמצעות הכוונה נכונה, וזיהוי ההרגלים שלנו, המרת הרגלים רעים בטובים ויצירת הרגלים מועילים חדשים, נוכל להצליח השיג את החלומות שלנו.

 

הכותב הוא מאמן ומנחה להעצמה כלכלית, מנכ"ל "קבוצת גיל אורלי". לבלוג של גיל אורלי

פורסם לראשונה 04/06/2014 18:26

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
גבר אישה זוג דייטינג מחאה משבר כלכלי ארנק כסף עניים
צילום: shutterstock
מומלצים