שתף קטע נבחר

יש רובוט במוזיאון: תרבות אחרת בירושלים

הצצה לדירת מגורים, רובוט המתבונן בקהל, ורקדנים זוחלים על רצפת המוזיאון הם רק חלק מהדברים שמחכים לכם בעונת התרבות הירושלמית שתיפתח ב-10 ביולי, אשר תציג שלל אירועים שנועדו לשנות לכם את הדעה על העיר הכי מסוכסכת בעולם

עונת התרבות הירושלמית מציעה גם השנה נקודות מבט ומגע עם העיר המורכבת ביותר בעולם. מעבר לקונפליקטים הפוליטיים והדתיים ולשסעים החברתיים, באה האמנות ומגיבה אל העיר ובוחנת אותה מחדש. מאות אמנים ויוצרים יקחו חלק באירועים שייפתחו ב-10 ביולי ויימשכו כחודשיים באזורים ובאתרים שונים.

 

"בית". הקהל בתפקיד מציצן (צילום: לורנה פרננדז) (צילום: לורנה פרננדז)
"בית". הקהל בתפקיד מציצן(צילום: לורנה פרננדז)

 

את העונה יפתח ב-10 ביולי "נקודת מגע", אירוע של מפגשים אמנותיים אלטרנטיביים עם הקשרים פרפורמטיביים בשטח מוזיאון ישראל. השנה ישתתפו כעשרים נקודות מגע ועל אף שאין מדובר בתמה, מה שמחבר בין הנקודות הוא: תנועה. "זו תנועה לא רק במובן של מחול. יש נקודות שנעות ומסיירות במוזיאון ומאפשרות לקהל להתבונן אחרת במה שהמקום מציע ביומיום", אומרת המנהלת האמנותית של האירוע, הרקדנית והכוריאוגרפית, רננה רז.

 

נקודת מגע. חוויה אלטרנטיבית במוזיאון (צילום: יאיר מיוחס) (צילום: יאיר מיוחס)
נקודת מגע. חוויה אלטרנטיבית במוזיאון(צילום: יאיר מיוחס)
 

 

הכוריאוגרפית ואמנית הבמה, שרון צוקרמן, תציג את "מחווה לרצפת המוזיאון" שמבקשת להסיט מבט מקירות המוזיאון שזוכים למרבית תשומת הלב ומפזרת בגלריות רקדנים זוחלים שישפיעו על תנועת הקהל בחלל. על רקע התערוכה, "פנים אל פנים", יצור האמן גיא ברזילי מסיכות מותאמות לצופים שיצאו בתום העבודה לתהלוכה מודרכת. ענת כץ וארז מעיין יערכו מכירה פומבית של מוצגים שחושפים את אחורי הקלעים של מנגנון המוזיאון בהם העט איתו נחתם החוזה עם הפסל הבריטי, אניש קאפור.

 

האמן הצרפתי, פטריק טרסה יציג את "פול", רובוט שזרועו האחת מצלמת את הצופה בעוד השנייה רושמת את פניו. עבודותיו מעלות שאלות על יצירה בהקשר של אדם מול מכונה. הכוריאוגרפית דנה רוטנברג תציג את "תנועת הצופים", מדריך קולי אינטראקטיבי בגן האמנות שמניע רקדנים שחקנים וצופים בין פסליו. 

 

מוג'הדין. ירושלים נגד העולם (צילום: נמרוד וייסליב) (צילום: נמרוד וייסליב)
מוג'הדין. ירושלים נגד העולם(צילום: נמרוד וייסליב)
 

 

אירועי "פסטיבל בבית", שייפתח ב-24 ביולי, יציעו בשבעה מוקדים שונים עבודות תיאטרוניות פרפורמטיביות שמאתגרות את המושג "בית" ואת התפיסה המסורתית של יחסי קהל, יוצרים ומקום. מלון פרימה רויאל בירושלים יארח את "טוק טוק", בחדריו. כארבעים אמנים ובהם משתתפים גם עובדי המלון, שפים, חדרניות ואנשי רדיו ייקחו חלק בעבודה שאצרו במשותף דפנה קרון ומיכל ועקנין. "House" של הבמאי ומעצב הבמה השוויצרי דומיניק הובר, מתרחשת בבניין מגורים בשכונה בדרום העיר ומשתפת את דייריו. הקהל צופה מהרחוב במתרחש ומאזין בעזרת אזניות לנאמר בין חדרי הדירות.

 

"זו עבודה דוקומנטרית שבה הקהל מציץ פנימה, רואה ואינו נראה", אומרת קרון, מנהלתו האמנותית של הפסטיבל. "לכל אחד מהדיירים סיפור שונה: משפחה ממרכז סודן, משפחה של חוזרי בתשובה, סטודנטית לרפואה, אמא חד הורית. זו עבודה שמציגה קולאז' אנושי של דיירים שחולקים מרחב".

 

 

נעמי יואלי. חוזרת לפסטיבל בבית (צילום: חנן בר אסולין) (צילום: חנן בר אסולין)
נעמי יואלי. חוזרת לפסטיבל בבית(צילום: חנן בר אסולין)

 

עבודות שחוזרות לפסטיבל הן: "ההיפך מחי" של מיכל ועקנין ואילנית בן יעקב שמתרחשת במוזיאון הטבע וכן "במיוחד גן זה", עבודה בשני חלקים של נעמי יואלי. החלק הראשון מתרחש בגן בלומפילד שעל קו התפר בין מזרח ומערב העיר ומספרת על חלקת האדמה הקטנה שנותרה לה בירושלים אותה עזבה לפני שנים. השנייה מתרחשת ברחביה בה גדלה בשנות החמישים.  

 

פסטיבל "מתחת להר", שייפתח ב-24 ביולי, יציע כמדי שנה צורות חדשות של התאספות במרחב הציבורי בירושלים. העבודות המשתתפות מבקשות להצביע ולהשפיע על המהות הפוליטית-דתית-שלטונית של ירושלים ולבטל את הגבולות שבין הפוליטי לאמנותי.

בין העבודות שיוצגו השנה: הקראת פסק דין בנושא אמנות בבית המשפט העליון, טקס חנוכת תחנת מחאה חדשה שעיצבו סטודנטים מבצלאל מול בית ראש הממשלה וסיור מודרך בהר הזיכרון שבוחן מחדש את הארכיטקטורה של הזיכרון והשילוב שבין גיאוגרפיה לאידיאולוגיה קולקטיבית.

 

"זו פלטפורמה למחקר ולפעולה שמבוננת מחדש במוסדות השלטון והאתרים בהם מתרחשים אירועים המוניים שאנחנו מכנים: מופעי מדינה", אומר אוצר הפרויקט, עומר קריגר ומכוון בין ביתר להפגנות, מחאות, ריטואלים דתיים וטקסים. "אמנות לתפיסתנו אינה רק במה וגלריה אלא פעולה שמתרחשת בתוך החברה בכוונה ליצור מציאות".

 

תחנות רדיו עצמאיות שפועלות בירושלים יפתחו החל ב-10 באוגוסט את אירועי "החזית - ירושלים נגד העולם", שבוע של שידורים והופעות שמוקדשים לסצנת מוזיקת השוליים המקומית. "בירושלים יצירה עצמאית היא תרופה, לא מותרות" אומר גילי לוי ממייסדי תחנת הרדיו העצמאית רעש Hour.

 

"ירושלים היא חבית נפץ פוליטית שדחקה תרבות לשוליים. כשכותרות העיתונים מתייחסים לסכסוך, השאר מגיע במקרה הטוב לחלקים האחוריים של העיתון. פעילות אמנותית ענפה נשארת מחוץ לזרקורים. בלי חשיפה ובלי כסף, המניע ליצירה טהור וכך התהוותה קבוצה של יוצרים לא מתפשרים. הפסטיבל נותן להם במה מרכזית וחוקר תופעות מוזיקליות שביומיום נעלמות מן העין". מופעי הפסטיבל ייערכו במתחם בית המצורעים שם יוקרנו גם סרטים תיעודיים על סצנת המוזיקה הירושלמית וערב רייב.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: תומר זמורה
ירושלים האחרת. פותחת עונת תרבות
צילום: תומר זמורה
לאתר ההטבות
מומלצים