שתף קטע נבחר

מסביב לשעון: מציצים לתנשמות ולבזים

שתי משפחות של תנשמות ובזים מצויים קיבלו דירה במתנה בעמק יזרעאל. מצלמות מעקב משדרות את חייהן באתר "תיבות קינון ישראל". כיצד ההורים מטפלים בגוזלים? איך נלחמים באויבים ומוצאים גם זמן לישון ולשחק? "המצלמות נותנות לצופים להרגיש את החיים האמיתיים בתוך קן של ציפור", אומר ד"ר מוטי צ'רטר. גם גולשים מאיראן וירדן הגיעו לצפות במתרחש בקן

איך מצליחים שני בזים מצויים בעמק יזרעאל להאכיל כל כך הרבה גוזלים? מה עושות התנשמות בלילות ומדוע המחסור השנה במכרסמים מזיקים לחקלאות מקשה עליהן לגדל גוזלים?

 

פרויקט "תיבות קינון ישראל" עוקב בשבועות האחרונים אחרי חייהן של שתי משפחות ישראליות שזכו לקבל דירה במתנה עם נוף לטבע של עמק יזרעאל. הראשונה היא משפחת תנשמות, דורסי לילה המתמחים בציד מכרסמים והשניה היא משפחת בזים מצויים, עופות דורסי יום מהירים.

 

 

האח הגדול בטבע

שתי המשפחות נאבקות לשרוד בטבע המקומי מול מצלמת מעקב שהותקנה בקן שלהן. בדומה לתוכנית "האח הגדול", המצלמות עוקבות אחרי המשפחות  24 שעות ביממה רק עם מספר הבדלים קטנים - אין משימות מטעם הפקת התוכנית ומי שתזכה לסיים את עונת הקינון בהצלחה, לא תזכה במיליון שקלים, אלא תוכל להעמיד דור חדש של מדבירים ביולוגיים בישראל, לשמחת החקלאים המקומיים.

 

"המטרות של פרויקט תיבות הקינון הוא לא רק לחשוף את החיים של העופות הדורסים בישראל לצופים, אלא לעזור לחקלאים ולהגביר את המודעות בקרב הילדים לנושא ההדברה הביולוגית, להראות כיצד העופות הדורסים עוזרים לחקלאים לטרוף מכרסמים מזיקים ומצמצמים את הצורך בשימוש בחומרי הדברה", מספר ל-ynet ד''ר מוטי צ'רטר מאוניברסיטת חיפה.

 

 (צילום: אמיר עזר) (צילום: אמיר עזר)
(צילום: אמיר עזר)

 

"להרגיש את החיים האמיתיים בתוך קן של ציפור"

"חיפשנו דרך לחנך את הילדים ולגרום להם לאהוב את הטבע והציפורים, אך מבלי להזיק לתנשמות ולבזים באמצע הקינון וגידול הגוזלים. לכן המצלמות מהוות מבחינתנו כלי מצויין לראות את העופות הדורסים בפעולה בכל שעה שאנחנו רוצים. הבזים פעילים בבוקר ועד הערב, התנשמות פעילות בעיקר בשעות הלילה וזה נותן כיסוי מסביב לשעון", הוא מוסיף.

 

שתי המצלמות הותקנו במסגרת פרויקט של אוניברסיטת חיפה בהובלתו ד''ר מוטי צ'רטר ופרופ' עידו יצחקי במרחק של כ-400 מטר זו מזו בעמק יזרעאל. הפרויקט הינו בשיתוף עם בית הספר האמריקאי באבן יהודה בהובלתו של ד"ר סטוארט פליישר ויחד עם החברה להגנת הטבע, שותפים אחרים מארגונים ללא מטרות רווח ומשרדי ממשלה שונים. המצלמה השלישית הוצבה בקן של בזים בשטח של בית הספר האמריקאי באבן יהודה אך לאחרונה הגוזלים פרחו בהצלחה מהקן.

 

"אני חושב שהמצלמות נותנות לצופים מבט אחר על הציפורים ומאפשרות להם להרגיש מה הם החיים האמיתיים בתוך קן של ציפור. מבחינתי, כחוקר תנשמות זה טבע מופלא ונגיש. הטיפול של הגוזלים אצל משפחת הבזים הוא הרבה יותר שוויוני מהתנשמות. אצל הבזים גם הזכר עוזר להאכיל את הגוזלים לאחר הציד. אצל התנשמות, הנקבה תקועה בתיבה ארבעים יום במהלך הדגירה והזכר מביא לה כל הזמן אוכל", הוא מסביר.

 

בישראל מתנהל בשש השנים האחרונות פרויקט לאומי של הדברה ביולוגית של תנשמות בישראל אותו מוביל פרופ' יוסי לשם, קרן דוכיפת, החברה להגנת הטבע, אוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת חיפה, משרד החקלאות והמשרד להגנת הסביבה, במטרה לצמצם את כמות הרעלים בחקלאות.

 

במהלך הפרויקט הותקנו למעלה מ-3,000 תיבות קינון לתנשמות. היוזמה של צ'רטר וחבריו כבר הביאה לחלוקה של כ-300 תיבות. "לחקלאי התיבה אינה זולה ועלותה עשויה להגיע לכ-900 שקלים. אנחנו מנסים לעודד את החקלאים לרכוש מספר תיבות ולקבל תיבה במתנה", מפרט צ'רטר. "מרבית מהחקלאים אוהבים את הטבע ולאחר שהם רואים שהעופות הדורסים מספקים תוצאות טובות במאבק נגד המכרסמים, הם פתוחים יותר לקחת חלק בפרויקט, מאחר והם יודעים יותר טוב מכל אחד מהי ההשפעה השלילית של חומרי ההדברה".

 

פחות מכרסמים - התנשמות מתקשות לגדל גוזלים

לדברי צ'רטר, השנה חלה ירידה חדה בכמות המכרסמים המזיקים בשדות החקלאיים וכתוצאה מכך מתקשות התנשמות לצוד מספיק מזון בשביל הגוזלים בקן. "המקור של הבז חזק יותר משל התנשמת וקל לו לקרוע את הטרף כדי לחלק לכל הגוזלים והתנשמות בנויות יותר לבלוע מכרסם בשלמותו ומתקשות לפרק את הטרף, לכן הן צריכות להביא יותר עכברים לכל הגוזלים", אומר צ'רטר. "השנה יותר גוזלים מתו לתנשמות בגלל מיעוט בטרף זמין בשדות. במקרים בהם נותר רק גוזל אחד בקן, אנחנו מצרפים גוזלים יתומים שנאספו מרחבי הארץ".

 

 (צילום: ארז ארליכמן) (צילום: ארז ארליכמן)
(צילום: ארז ארליכמן)

 

בחודש שעבר, הובאו שלושה גוזלי תנשמות מבית החולים לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי בר"ג אל מוטי צ'רטר כדי שיוכל לשלבם בקן שספג תמותה גדולה של גוזלי תנשמות. ניתן לצפות בהורים מביאים להם טרף מדי לילה. אך גם בשעות הלילה, מסתבר יש פעילות אצל הבזים, הנחשבים לעופות דורסים הפעילים ביום. בלית ברירה, הם זכו להשכמה מדממת במיוחד. הערב (שבת) תנשמת פלשה לקן והרגה שני גוזלים. צמד ההורים מנסה למנוע את כניסתה שוב לקן ולהגן על הגוזל היחיד שנותר.

 

בשידורים החיים אין גבולות לחובבי הציפורים ולמרות שמרבית הצופים בזמן נתון הם מישראל, מצטרפים אליהם עוד גולשים מ-55 מדינות מרחבי העולם, ביניהן אפילו גולשים סקרנים מאיראן, סין, הרשות הפלסטינית וירדן. "הפרויקט הזה נותן הד חיובי לישראל", מסכם צ'רטר. "כשיש התרחשויות בקן אני מקבל הודעות בטלפון או מיילים מאנשים מרחבי העולם שמתרגשים לראות מה קורה בקן של הבזים או התנשמות".

 

לאתר "תיבות קינון ישראל" - למצלמת הבזים ולמצלמת התנשמות (המצלמות פעילות כרגע בדפדפן אקספלורר בלבד)

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אמיר עזר
נכנסים לקן של התנשמות בלי להפריע.
צילום: אמיר עזר
צילום: birdboxisrael.org
מחכים לארוחת לילה בתיבת התנשמות
צילום: birdboxisrael.org
צילום: birdboxisrael.org
משפחת בזים מצויים מול המצלמה
צילום: birdboxisrael.org
מומלצים