שתף קטע נבחר

שבץ מוחי בגיל צעיר: מהם סימני האזהרה?

שבץ מוחי מוגדר כגורם המוות השלישי בעולם המערבי והגורם העיקרי לנכות כרונית ולאשפוזים נוירולוגים. מהן הסיבות להתפרצות השבץ, אילו סימנים יעזרו לזהות שזה מה שקורה ומה הקשר למחלת פברי?

שבץ מוחי היא מחלה של כלי הדם במוח, המתרחשת כאשר ישנה הפרעה פתאומית באספקת הדם לרקמת המוח. אירוע מוחי גורם לנזק נוירולוגי אשר יכול לבוא לידי ביטוי בדרכים שונות ולעיתים עלול אף לגרום למוות.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

כיום שבץ מוחי מוגדר כגורם המוות השלישי בעולם המערבי והגורם העיקרי לנכות כרונית ולאשפוזים נוירולוגים. בישראל יש כ-15,000 מקרים חדשים של שבץ מדי שנה, כאשר ההערכה היא כי רבע מהחולים הינם מתחת לגיל 60, רבע מעל גיל 80 ומחצית החולים הינם בגילאים 60-80. שבץ מוחי עלול להופיע בכל גיל, כולל בקרב ילדים.

 

עוד כתבות במדור מחלות יתומות

"חשוב להיות מודעים לאנגיואדמה תורשתית"

מחלות גנטיות בילדים: חשיבות אבחון מוקדם

13 שנה: זה הזמן שלוקח לאבחן מחלה נדירה

 

ישנם שני סוגים עיקריים של אירועים מוחיים:

 

אירוע מוח איסכמי, המתבטא בחסימה של כלי הדם במוח

 

אירוע הנובע מדימום במוח.

 

בישראל אירוע מוח הנובע מחסימה בכלי הדם במח מהווה 91% ממקרי השבץ המוחי, ואילו אירוע דימומי במח מהווה 9% בלבד, בעוד בעולם אירועים הנובעים מדימום במוח הינם שכיחים יותר (כ-13%).

 

ההשערה היא שהפער נובע מכך שבישראל ישנה הקפדה רבה יותר על איזון לחץ הדם בקרב אלו הנמצאים בסיכון, והדבר מפחית את הנטייה לדימומים מוחיים.

 

הסיבות לשבץ מוחי

בקרב צעירים (מתחת לגיל 45), אירוע מוחי איסכמי עשוי להתרחש כאשר ברקע קיימות מחלות הגורמות לקרישיות יתר של הדם, תסחיפים של קרישי דם המגיעים מהלב (כ-30% מהמקרים), ומחלות טרשתיות של דפנות כלי הדם (20% מהמקרים בקרב צעירים).

 

סיבה נוספת לאירוע מוחי בקרב צעירים, לה אין כיום מודעת מספקת, היא שימוש בסמים, כדוגמת קוקאין ואמפתמין ואף סמי פיצוציה.

 

אלו עלולים לגרום לאוטמים במוח, גם אם מדובר בשימוש חד פעמי. גם דיסקציה –מצב בו קרע בדופן הפנימית של כלי דם, מוביל להווצרות קריש דם שעשוי להגיע למח עלולה לגרום לשבץ מוחי, דיסקציה שכיחה יותר בקרב צעירים – כ- 25% מהמקרים של שבץ מוחי בגיל צעיר נובעים מדיסקציה.

 

גם מחלות גנטיות ייחודיות כדוגמת קדזיל (CADASIL) ומחלת פברי יכולות לגרום לשבץ מוחי בגיל צעיר. פברי הינה מחלה גנטית, המאופיינת בירידה או בחסר בפעילות של אנזים אשר גורם לאגירה של חומר שומני סוכרי בתאים רבים בגוף. הדבר מוביל לפגיעה במערכות שונות, ובמיוחד במערכת העצבים, במערכת הקרדיו-וסקולרית ובכליות.

 

הטיפול היעיל בפברי

המחלה מתאפיינת בסימפטומים רבים ושונים בחומרתם מחולה לחולה. אחד הסימפטומים הקשים של המחלה הינו שבץ מוחי בגיל צעיר (18-50). במחקרים שנעשו לאחרונה נמצא שבקרב 5% מהגברים ו- 2.5% מהנשים שסבלו משבץ מוחי הגורם להופעת השבץ הינו מחלת פברי.

 

כיום קיים טיפול אנזימטי חליפי למחלה בשם 'רפלגל', ועל כן מומלץ שכל גבר או אישה אשר עברו אירוע של שבץ מוחי בגיל צעיר, ללא סיבה ברורה, לעבור בדיקת אבחון למחלת פברי. אבחון מוקדם ומתן טיפול בטרם נוצר נזק בלתי הפיך יביאו לשיפור איכות חיי החולים ואף להארכתם.

 

בניגוד לסברה הקיימת, כיום ידוע כי אירוע מוחי הוא לאו דווקא קל יותר בגיל צעיר, ובמקרים בהם נגרמות חסימות של כלי דם גדולים, התמותה אף גבוהה יותר בקרב צעירים לעומת מבוגרים.

 

בנוסף, חשוב לציין כי אחוז גדול מאלו הלוקים בשבץ מוחי בגיל צעיר נשארים עם נכות גדולה מאוד לכל משך חייהם. אמנם הסיכוי לחזור לתפקוד סביר לאחר האירוע גבוה יותר בקרב צעירים, אך זו בהחלט מחלה בעלת תחלואה ותמותה משמעותיות גם בצעירים. מכאן החשיבות לגילוי הסיבה לאירוע המוחי, מוקדם ככל הניתן, על מנת להתאים את הטיפול ולמנוע אירוע נוסף.

 

מניעה ראשונית של שבץ מוחי נעשית על ידי הפחתת גורמי הסיכון למינימום, זאת בעזרת שמירה על אורח חיים בריא, לצד טיפול תרופתי במידת הצורך. כך, בחולים הסובלים מטרשת עורקים, יתר לחץ דם וכולסטרול גבוה יינתן טיפול תרופתי כדוגמת סטטינים ומדללי דם.

 

מהם הסימנים לאירוע מוחי?

אירוע מוחי מתרחש בפתאומיות, כאשר ישנם מספר סימנים המאפשרים לזהותו:

תחושת שיתוק או חולשה של צד אחד של הגוף

סחרחורת חזקה ופתאומית

קושי בדיבור ו/או במציאת מילים

ראייה כפולה

 

לכן, כאשר אדם או הסובבים אותו, חשים בתסמינים אלו, יש להגיע בדחיפות למיון. כאשר מדובר באירוע איסכמי, ישנם מספר טיפולים אפשריים שמיועדים למוסס את קריש הדם שמפריע לזרימת הדם למוח:

 

מתן תרופה (TPA) דרך הווריד הממיסה קרישי דם (את הטיפול ניתן לתת בתוך 4 וחצי שעות מרגע האירוע).

פרוצדורות פולשניות כדוגמת צנתור, לפתיחת כלי הדם החסום (ניתן לתת בתוך 8 שעות מרגע האירוע).

 

חשיבות התמיכה הסביבתית

פעמים רבות, הסובלים מאירוע מוחי אינם מודעים למה שעובר עליהם ואינם חשים בשינוי בהתנהגותם. לרוב, דווקא הסביבה היא זו ששמה לב כאשר אדם סובל משבץ מוחי, ומכאן חשיבותם ותפקידם המכריע של בני המשפחה והקרובים, לזיהוי האירוע והגעה מיידית לקבלת טיפול.

 

אחד הכלים החשובים שיכולים לסייע לסביבה כאשר קיים חשש לאירוע מוחי, הוא מבחן FAST:

 

FACE- בקש מהאדם לחייך. אם החיוך שלו מעוות, או שאינו שווה בין שני צידי הפנים – קיים חשד לאירוע מוחי.

 

ARM- בקש מהאדם להרים את שתי ידיו לפנים, אם ניכר קושי בהרמת אחת הידיים, או שהיד צונחת ולא ניתן להחזיקה למשך 10 שניות לפחות, ייתכן שמדובר באירוע מוחי.

 

SPEECH –דיבור שאינו תקין, האדם בולע מילים, צליל הדיבור שלו השתנה או שאינו מוצא את המילים.

 

TIME– כמה זמן עבר מאז שהתחילו התסמינים? כאמור ישנה חשיבות מכרעת להגיע כמה שיותר מוקדם לקבלת טיפול.

  

הכותב הוא מנהל המרכז לטיפול שבץ מוחי, מחלקה נוירולוגית, בית החולים הדסה עין כרם

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הסימנים שיתריעו שאתם עלולים ללקות בשבץ
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים