שתף קטע נבחר

לראשונה: מחשב עבר את מבחן טיורינג

מתכנתים ברוסיה הצליחו ליצור תוכנת מחשב שהצליחה לשטות בחוקרים ולהתחזות לבן אנוש בגיל 13, ובכך לעבור מבחן לבינה מלאכותית שהומצא לפני 64 שנה

תוכנת מחשב שכנעה בני אדם שהיא ילד בן 13 (שאוהב המבורגרים), והפכה אתמול (ש') להיות הראשונה לעבור את מבחן טיורינג. את קבוצת המתכנתים מסנט פטרסבורג הובילו ולאדימיר וסלוב שנולד ברוסיה וכעת גר בארה"ב, ויוג'ין דמאצ'נקו יליד אוקראינה שמתגורר כעת ברוסיה.  

 

 

מבחן טיורינג נהגה על ידי אלן טיורינג במאמר שפרסם בכתב העת מיינד ב-1950. המבחן מנסה לענות על השאלה "האם מחשבים יכולים לחשוב?". במבחן, בן אנוש מדבר עם בן אנוש ועם תוכנה (נניח בצ'אט) ועליו לדעת להבחין ביניהם ולהגיד מי זה מי.

 

האתגר ביצירת תוכנה כזו הוא בין השאר היכולת לתת למחשב לזהות הקשרים בשיחה וסלנג, ולדבר בשפה טבעית שלא תשמע כמו תבניות שתוכנתו מראש. דוגמה אחת - אם אתם אומרים זרקתי ספל על הקיר ושברתי אותו, מי שמולכם ידע שמה שנשבר זה הספל ולא הקיר. למחשב אין באופן טבעי את האינטואציה הזאת.

 

על פי המבחן, אם ביותר מ-30% מפגישות בנות חמש דקות שעורכת התוכנה, היא מצליחה לשטות בקהל - התוכנה עברה את הבחינה. יוג'ין התוכנה, הצליחה לשטות ב-33% מהשופטים. הצלחה. ב-2012 הצליח יוג'ין לשטות ב-29 אחוזים מ-25 שופטים במבחן דומה שנערך לו.

 

עדכון: באוניברסיטת רדינג, שם נערך המבחן ביקשו להבהיר כי המבחנים נעשו בדיוק לפי הפירוט של טיורינג במאמרו משנת 1950, ש-30 שופטים ערכו 5 שיחות מקבילות עם אדם ועם המחשב - כלומר 10 שיחות כל אחד וסך הכל 300 שיחות של חמש דקות. עם זאת, באוניברסיטה לא פרסמו את תמלילי השיחות של המחשבים והשופטים.

 

ילד בן 13

"אני רוצה לברך את כל מי שעבדו על יוג'ין גוסטמאן", אמר וסלוב. "כל הקבוצה שלנו מאוד נרגשת מהתוצאות האלה. זה הישג נהדר עבורנו ואנחנו מקווים שהוא יגביר את ההתעניינות באינטילגנציה מלאכותית ורובוטי צ'אט".

 

וסלוב הסביר כי העקרון המנחה לגבי יוג'ין הוא שהוא נולד כביכול ב-2001. כלומר, הוא יכול לטעון שהוא יודע הכל אבל "הגיל שלו הופך את זה שהוא לא יודע הכל, להגיוני", כפי שידע של ילד אנושי בן 13 מוגבל. וסלוב מוסיף כי הצוות השקיע זמן רב בפיתוח אישיות אמינה ליוג'ין. כך למשל, יוג'ין יכול אפילו לטעות מדי פעם ולכתוב בשגיאות, מה שמוסיף לאמינות שלו כבן אנוש.

 

"השנה שיפרנו את מנגנון הדיאלוג שהופכת את השיחה להרבה יותר 'כמו אדם', בהשוואה, לתוכנות שרק עונות על שאלות. בהמשך אנחנו מתכננים להפוך את יוג'ין לחכם יותר ולהמשיך לעבוד על שיפור מה שאנחנו קוראים לו 'הגיון השיחה שלו'".

 

פרופסור קווין וורמיק מאוניברסיטת קובנטרי שצפה בניסוי, אמר: בשדה הבינה המלאכותית, אין נושא שהוא יותר שוני במחלוקת ומכונן יותר ממבחן טיורינג (...) אבן הדרך הזו תיזכר בהיסטוריה כאחת המרגשות".

 

אלן טיורינג

בין השופטים במבחן היה שחקן בריטי שמשחק רובוט בסדרת המד"ב ננס אדום, ולורד שארקלי שהוביל את הקמפיין המוצלח לזיכויו של אלן טיורינג, לאחר מותו, שהסתיים בשנה שעברה עם חנינה מלכותית מהלמכה אליזבת.

 

 (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

 

טיורינג, שנחשב אבי מדע המחשב ושותף בפיצוח מכונת ההצפנה "אניגמה" של הנאצים במלחמת העולם השנייה, הואשם ב-1952 בהומוסקסואליות ונכפה עליו לקבל הורמונים. הוא התאבד לאחר שנתיים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP,  SHERBORNE SCHOOL
אלן טיורינג
צילום: AFP, SHERBORNE SCHOOL
מומלצים