שתף קטע נבחר

לפני הכיבוש: עיראק ביקשה מארה"ב לתקוף

על רקע הישגי הג'יהאדיסטים בעיראק דיווחו כלי תקשורת בארה"ב כי ראש הממשלה העיראקי ביקש מממשל אובמה סיוע אווירי במתקפת בלימה לפני חודש, אך נדחה. בתוך כך קורא הארגון הקיצוני להמשיך ליעד הבא: בגדד

שלושה ימים לאחר שהארגון הקיצוני "המדינה האיסלאמית בעיראק ובלבנט" (ISIS) השתלט על העיר השנייה בגודלה בעיראק, כלי תקשורת אמריקניים דיווחו הלילה (יום ה') כי ארצות הברית דחתה בחודש שעבר את בקשתו של ראש ממשלת עיראק נורי אל-מאליכי לתקוף אזורי אימון של טרוריסטים במערב המדינה.

 

עוד בחדשות:

חשד: גבר רצח את שני ילדיו

ברזיל כבר מוכנה: חגיגת המונדיאל מתחילה

 

על פי הדיווח ב"ניו יורק טיימס" וברשת NBC, בחודשים האחרונים מנהלים בכירים אמריקנים, בראשותו של סגן הנשיא ג'ו ביידן, שיחות עם בכירים עיראקים בראשותו של שר החוץ הושאיר זברי. במהלך השיחות הביעו העיראקים תקווה שארה"ב תשתתף במתקפות אוויריות נגד אזורים שבהם מרוכזים איסלאמיסטים קיצונים כדי לבלום אותם. בחודש שעבר הציג ראש הממשלה העיראקי את אותה בקשה בפני ממשל אובמה, אך נדחה.

 

בתוך כך, הארגון הקיצוני לא מרפה ואף מסמן את היעד הבא שלו וקורא לפעיליו להתקדם לעבר הבירה בגדד. "תמשיכו לצעוד, הקרב לא נגמר, הוא ימשיך בבגדד ובקרבלה. היו מוכנים ואל תיכנעו", כך קרא דובר הארגון, אבו מוחמאד אל-עדנאני, בהודעה מוקלטת לפעילים.

 

בדיווחים נטען כי למרות ההתרעות על האפשרות שעיראק תיפול לידי קיצונים, הנשיא ברק אובמה מסרב בשלב זה לחדש את המעורבות הצבאית במדינה, שלוש שנים לאחר שהסיג את הכוחות האמריקניים ממנה. העיראקים קיוו שארה"ב תסכים לתקוף באמצעות מטוסים ללא טייס כפי שהיא עושה במדינות אחרות כמו תימן ואפגניסטן.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

כיבוש מוסול מוקדם יותר השבוע (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
כיבוש מוסול מוקדם יותר השבוע(צילום: רויטרס)

עיראקים נוטשים את מוסול הכבושה (צילום: AP) (צילום: AP)
עיראקים נוטשים את מוסול הכבושה(צילום: AP)

בבית הלבן סירבו להגיב על הדיווח. "אנחנו לא מתכוונים לפרט על המגעים הדיפלומטיים שלנו, אבל ממשלת עיראק הבהירה שהיא תקדם בברכה את תמיכתנו", אמרה דוברת המועצה לביטחון לאומי בבית הלבן, ברנדין מאהן. בבית הלבן הוסיפו כי "ארה"ב תומכת בהנהגה העיראקית במלחמתם נגד ארגון 'המדינה האיסלאמית בעיראק ובלבנט'", ורמז כי ארצו תתמקד בחיזוק הצבא המקומי ולא תשתתף בעצמה בלחימה.

 

עיתון ה"וושינגטון פוסט" דיווח כי ממשל אובמה מוכן לשלוח לעיראק סיוע כדי לבלום את ההשתלטות של ארגון הטרור על צפון המדינה, אבל לאמריקנים אין עניין לסייע בשמירה על שלטונו של אל-מאליכי, הפועל למען האינטרסים השיעיים בלבד. דוברת מחלקת המדינה ג'ן סאקי אישרה שהממשל האמריקני יעניק לעיראק סיוע נוסף להילחם בטרוריסטים, אך סירבה לומר מהו הסיוע וביקרה את פעולות ראש הממשלה. לדבריה, "אל-מאליכי יכול לעשות יותר". ארה"ב סיפקה לעיראק בעבר טילים, טנקים, מטוסי קרב ותחמושת.

ביקש סיוע ונדחה. ראש ממשלת עיראק נורי אל-מאליכי (צילום: AP) (צילום: AP)
ביקש סיוע ונדחה. ראש ממשלת עיראק נורי אל-מאליכי(צילום: AP)

לפני שלושה ימים כבש ארגון הטרור "המדינה האיסלאמית בעיראק ובלבנט", שנקרא גם "המדינה האיסלאמית בעיראק וא-שאם", את מוסול, העיר השנייה בגודלה בעיראק. אתמול כבשו ג'יהאדיסטים את תיכרית, עיירת הולדתו של הרודן העיראקי לשעבר סדאם חוסיין, הממוקמת כ-150 קילומטרים מצפון לבגדד.

 

אתמול הודיע משרד החוץ הטורקי כי 80 אזרחים טורקים נחטפו על ידי המורדים במוסול בשתי תקריות שונות. סגן הנשיא ביידן קרא לשחרורם המיידי של הטורקים החטופים בעיראק. בשיחתו עם ראש ממשלת טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן אמר ביידן כי "ארה"ב מוכנה לתמוך בפעולה טורקית שתבטיח את חזרתם בבטחה". גם שר החוץ הטורקי אחמט דבוטאולו התייחס למשבר ואמר: "כרגע אנחנו עוסקים בטיפול רגוע במשבר ומתחשבים בביטחון של אזרחינו. שלא יהיו אי-הבנות: כל פגיעה באזרחים שלנו תוביל לפעולת תגמול נוקשה".

 

במקביל, מועצת הביטחון תתכנס הערב כדי לדון במצב בעיראק. מזכ"ל האו"ם באן קי מון הבהיר כי על הקהילה הבינלאומית להעביר מסר ברור שדרך הטרור אינה מקובלת, וקרא גם הוא לשחרורם של החטופים הטורקים.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
מורדים סונים בתיכרית
צילום: AFP
מומלצים