שתף קטע נבחר

שיעור יתר בגיל מבוגר: הסיבות - וכל הטיפולים

גיליתם עוד שערה מטרידה על הסנטר, בשפם או אפילו על האוזניים? היכולת של הגוף להמשיך ולייצר שיער נשמרת כל חיים והיא מושפעת מהגיל, מהגנטיקה, מההורמונים וגם מגורמים נוספים כמו נטילת תרופות מסוימות. החדשות הטובות: יש מה לעשות בנידון, גם אם לא לצמיתות. מדריך

אחרי שחשבנו שכבר סיימנו עם תהפוכות העור בגיל ההתבגרות - השיערות הסוררות מתחילות להגיע: הגיל, הגנטיקה וההורמונים ממשיכים להשפיע עלינו, ומדי פעם אנו מגלים עוד שיערה מטרידה באזור השפם, הסנטר ואפילו על האוזניים.

 

"היכולת של הגוף לייצר שיער קיימת כל חיינו", מסבירה ד"ר מוניקה אלמן, רופאה דרמטולוגית בעלת רשת מרפאות אסתטיקה. "לכן אין אפשר להסיר שיער 'לצמיתות', כיוון שלא מנטרלים את היכולת הבסיסית".

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

מקפידים על טיפוח:

בוטוקס או חומרי מילוי? הדרכים להעלים קמטים

10 סיבות להזדקנות מוקדמת של עור הפנים

עור טוב: 10 מזונות שילחמו בקמטים ובאקנה

 

מהם הגורמים לשיעור פתאומי בגיל מבוגר ומהן הדרכים לטפל בו? ראשית, אומרת ד"ר אלמן, יש להבדיל זאת ממצב של שיעור יתר, "המוגדר כאשר הוא מופיע כבר בגיל צעיר באזורים שונים בגוף, כמו גב מלא שיער, העורף, המצח, הידיים וכן הלאה. הדבר ניכר בגיל ארבע-חמש, והוא מוכתב על ידי הגנטיקה.

 

"אצל נערות מתבגרות, למשל, שיעור יתר נחשב כזה כאשר מופיע שיער רב על הפנים - פיאות, סנטר ושפם - על הפטמות ומסביב לטבור. אם גם השיער בגב כף היד ברמה בולטת, הדבר נחשב לשיעור יתר. אצל נער מתבגר, שיעור יתר מוגדר כאשר רואים שקו הזקן וקו הצוואר אחיד, ויש כמות גדולה של שיער ברגליים, בידיים ובישבן".

 

בכל הנוגע לשיעור אין הגדרה אחת מוחלטת המתאימה לכולם, כיוון שחלים שינויים בין גברים ונשים ובין בני גילאים שונים. "שיעור יתר יכול להופיע גם אחרי גיל 30-25", אומרת ד"ר אלמן, "וזה יהיה לכל החיים".

 

בנוסף לרכיב הגנטי המשמעותי, שיעור יתר יכול לנבוע כאמור מגורמים נוספים, זמניים לפעמים, שחשוב לשים אליהם לב:

 

1. גלולות למניעת הריון

"אצל 2% מהצעירות שנוטלות גלולות למניעת הריון, מחליפות סוג גלולה או מפסיקות את הטיפול ייגרם שיעור יתר באזור הפנים", אומרת ד"ר אלמן. "עם הפסקת הגלולות ישנה התפרצות של אקנה ושל שיעור לפרק זמן מסוים, אבל זה בהחלט עובר".

 

2. תרופות

תרופות מסוימות, כמו סטרואידים או תרופות פסיכאטריות שונות, מובילות לשינויים הורמונליים בגוף ומכאן לשיעור יתר.

 

"התרופה מינוקסידיל להצמחת שיער, למשל, החלה את חייה כתרופה ללחץ דם ורק לאחר מכן התגלה שאחת מתופעות הלוואי שלה היא הצמחת שיער בראש ולא בגוף", אומרת ד"ר אלמן. "גם תרופות לטיפול בהגדלת הפרוסטטה עלולות לגרום לשיעור יתר בפנים ובראש".

 

3. תוספי תזונה

תוספי תזונה שונים עשויים להכיל פיטואסטרוגנים, תואמי הורמונים נשיים שעשויים לחולל שינויים במידת השיעור.

 

4. שחלות פוליציסטיות

אצל נשים הסובלות משחלות פוליציסטיות ישנה עלייה בטסטוסטרון - ומכאן גם שיעור יתר. "זה יכול לקרות גם באמצע החיים", אומרת ד"ר אלמן, "לאו דווקא משהו שנולדים איתו. זה יכול לנבוע מסטרס שגורם לשחלה הפוליציסטית להוביל לשיעור יתר, ממחלה ויראלית ששינתה את הערכים וכן הלאה. למעשה, שיעור יתר בפנים של אישה יכול לקרות בכל זמן בחיים".

 

5. איחוי עצם

שיעור יתר יכול להיות תופעת לוואי מפתיעה של איחוי עצם, כיוון שבתהליך שבו העצם מרפאת את עצמה באמצעות חומרי גדילה שונים מעודדת גם צמיחת השיער. כאשר מישהו שובר רגל או יד, לאחר הסרת הגבס הוא עשוי להבחין בשיעור יתר - זמני למרבה המזל.

 

6. גיל המעבר

"בגיל שבו נגמרת הווסת אצל נשים אנחנו רואים הרבה יותר שיער בפנים, באזור הסנטר, הפאות והשפם", אומרת ד"ר אלמן. "ברגע שהווסת נגמרת יש עלייה בהורמונים זכריים, אך רמת השיעור משתנה מאישה לאישה. דבר נוסף שרואים אצל כל הנשים הוא הופעה של שיער פלומתי לבן, שנגדו אין מה מה לעשות.

 

"אצל גברים מופיע שיעור יתר כבר בגיל 45 ומעלה, בעיקר באוזניים ועל גשר האף. זה ביטוי לשינויים הורמונליים ומטבוליים נורמליים ולא פתולוגיים".

כשנגמרת הווסת אצל נשים אנחנו רואים הרבה יותר שיער בפנים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
כשנגמרת הווסת אצל נשים אנחנו רואים הרבה יותר שיער בפנים(צילום: shutterstock)

איך נפטרים מהשיער המיותר?

"מאחר שאזור הפנים רגיש, חשוף ובולט, חשוב לדעת מה היתרונות והחסרונות של כל אחת מהשיטות להסרת שיער", אומרת עפרה בירון, יועצת מדעית של Blueyes. "לאחר שבוחרים באחת השיטות, חשוב לפעול בהתאם להנחיות התכשיר או לבצע זאת במכון בעל רישיון ממשרד הבריאות".

 

גילוח. "זו שיטה זולה וזמינה בכל מקום וזמן", אומר פרופ' ארנון כהן, מומחה בתחום העור, "אבל חיסרון משמעותי של גילוח שיער באזור הפנים הוא היותו מעודד צמיחת שיער עבה, קשה וכהה יותר, בדומה לגילוח שיער בחלקים אחרים בגוף. הוא גורם לצמיחת זיפים שאינם אסתטיים ועשוי ליצור פצעונים או יובש בעור".

 

פינצטה או חוט. "זו השיטה העתיקה והמסורתית להסרת שיער מהפנים", אומר פרופ' כהן. "בפינצטה או בחוט ניתן לתלוש את השיער מהשורש, אולם טכניקה זו עלולה לגרום לזיהומים ולפצעים בעור. העור החלק נשמר לשבועיים עד חודש, תלוי במיקום השיער, בכמותו ובעוביו".

 

שעווה. ברוב רשתות הפארם ובתי המרקחת ניתן לרכוש שעווה ורצועות, או רצועות עם שעווה מוכנה, לשימוש ביתי. לאחר חימום השעווה מורחים אותה על האזור המיועד ומסירים באמצעות הרצועות. השיטה אמנם כרוכה בכאב, אך היא מותירה את החלק למשך שבועיים עד חודש.

 

מכונות להסרת שיער. "כיום יש מבחר גדול של מכשירים חשמליים להסרת שיער", מפרטת בירון, "בהם הדור הישן של מכשיר קפיצים ספירליים התולשים את השערה, ומכשירים מהדור החדש המבוססים על דיסקיות שנלחצות על השערה. התוצאות זהות להסרת שיער בשעווה מבחינת הזמן שבו העור נשאר חלק, אבל מכשירים אלה בדרך כלל מכאיבים פחות".

 

קרמים טיפוליים. מדובר בתכשירים הניתנים במרשם רופא לעיכוב צמיחת השיער על הפנים. ישנם קרמים שהוכחו קלינית כיעילים להפחתת תדירות הטיפולים להסרת שיער, והם בטוחים לשימוש ומתאימים לגוני שיער שונים. "כיוון שמרכיבי הקרם מונעים את תהליך שגשוג התאים בזקיק השערה", אומר פרופ' כהן, "הקרם אף תומך בטיפולים אחרים להסרת שיער ומאפשר פנים חלקות לזמן ממושך יותר".   

תכשירים במרשם רופא יכולים לתמוך בטיפולים אחרים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
תכשירים במרשם רופא יכולים לתמוך בטיפולים אחרים(צילום: shutterstock)

מכשירים ביתיים. גם כאן צריך לדעת שכל הטיפולים מחלישים את זקיק השערה, אבל לא נותנים אפשרות לצמיתות. יש אזורים שנענים מהר יותר בגלל העומק האנטומי של השערה, ולא בגלל המכשיר. באזור הפנים צריך להיות זהירים יותר, גברים ונשים כאחד. בטיפול כזה צריך להימנע ממקורות חום כמו שמש, מיקרוגל ובישום כדי למנוע דלקת. 

 

אינפרא. שיטה המשתמשת בקרן אור אינפרא אדומה שהורסת את שורש השערה. בישראל נעשה שימוש בשלושה מכשירים בשיטה זו: אסטלוקס, אפילייט וספא-טאץ'.

 

לייזר. "השיטה מתאימה לבעלי שיער עבה וכהה ועור בהיר", אומר פרופ' כהן, "ולא מתאימה לסובלים ממחלות הפוגעות ביכולת העור להירפא, כמו סוכרת, וכן לנשים שמתכוונות להרות או להניק. מדובר בקרן אור המוחדרת בפיגמנט שבזקיק השערה ומעכבת את הצמיחה שלה. מספר הטיפולים הממוצע הדרוש הוא בין 10 ל-15, כתלות בסוג השיער ובמיקומו".

 

"בזמן הריון אין בעיה לטפל בלייזר", גורסת ד"ר אלמן. "יש לשים לב ששיער בלונדיני אינו עונה לליזר, ולאלה עדיף להשתמש בשעווה".

 

אפילציה. מדובר במחט חשמלית דקיקה המוחדרת לשורש השערה ומשמידה את הנימים המספקים דם לשורש. "אם מדובר בשיער ארוך, בשיער בודד שחור או פלומתי שחור שאינו ברצף, אני מציעה לעשות אפילציה", אומרת ד"ר אלמן.

 

לא משנה באיזו שיטה בוחרים להסרת שיער, חשוב מאוד להיזהר מחשיפה לשמש בכל ימות השנה, ולא רק בקיץ. "עדיף לבצע את הטיפולים לפני בוא הקיץ", אומרת ד"ר אלמן, "כי אז ניתן להימנע טוב יותר מחשיפה. בעור שזוף בכל מקרה אסור לטפל, כי מסתכנים בכוויות ובכתמים.

 

"אחרי הטיפול צריך לתת למקום להירפא, ואם יש שערה כלואה לא לחפור בשום אופן בפינצטה או במחט, כי זה תמיד נגמר בצלקת. הדלקת הופכת פנימית ועמוקה, ותהיה פיגמנטציה באזור".




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
שיעור יתר בפנים של אישה יכול לקרות בכל זמן בחיים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים