שתף קטע נבחר

מצילה חיים: הקסדה שתאבחן שבץ מוחי

מדענים שבדיים פיתחו קסדה שמאבחנת שבץ ומבדילה בין קריש דם לדימום מוחי. הקסדה תאפשר לטפל מיידית בשבץ, בזמן הקריטי ביותר, עוד לפני ההגעה לבית החולים וביצוע ה-CT

פיתוח חדש עשוי לחולל מהפיכה משמעותית בטיפול בשבץ מוחי: מדענים פיתחו קסדה המאפשרת לאבחן שבץ ולקבוע האם הגורם לכך הוא קריש דם או דימום מוחי. ידיעת הגורם תאפשר לטפל מיידית, גם שעות לפני ההגעה לחדר המיון והרבה לפני בדיקת ה-CT הותיקה.

 

שבץ מוחי נגרם כתוצאה מחסימה של כלי דם במוח או כתוצאה מדימום. התוצאה היא פגיעה נוירולוגית קשה המתבטאת בשיתוק - לרוב של צד אחד בגוף, פגיעה בדיבור, בלבול, ובמקרים קשים גם למוות.

 

כדי לטפל כהלכה בשבץ יש לאבחן האם הוא נגרם מקריש דם, החוסם את מעבר הדם והחמצן למוח, או כתוצאה מדימום. טיפול לא נכון, למשל בתרופות ממיסות קרישים שעה שהשבץ נגרם מדימום, עלול להחריף אותו ולגרום לפגיעה חמורה יותר ולמותו של המטופל. הטיפול חייב להתבצע בתוך דקות עד שעות ספורות. חלון הזמן הזה, שמתחיל מהסימנים הראשונים ועד לטיפול, הוא שיקבע את גורלו של המטופל.

 

האיבחון מתבצע לרוב על ידי סריקת טומוגרפיה ממוחשבת - CT, שמאפשרת להבחין בדימום או בחסימת כלי דם. אולם עד להגעה למכשיר ה-CT לעתים אורכות שעות ארוכות, וכאמור כל דקה חשובה בטיפול ולתוצאתו.

 

 

חוקרים מאוניברסיטת Cahlmers, ומבית החולים האוניברסיטאי סאלגרסקה, פיתחו קסדה ניידת העושה שימוש באותות מיקרוגל חלשים, הדומים לאלה הקיימים בטלפונים ניידים ובמכשיר המיקרוגל. האותות בונים תמונה של המתרחש בתוככי המוח ונותנים אינדיקציה האם קיימת חסימה בזרימת הדם או שקיים דימום.

 

עד כה נבדקה הקסדה ב-45 מטופלים שעברו שבץ מוחי, והצליחה להבחין בין שבץ מוחי חסימתי לבין שבץ מוחי מדמם. המדענים כבר בנו אבי טיפוס לגדלי גולגלות שונים, ומתכוונים להמשיך בניסויים. אם יסתיימו בהצלחה, ייתכן ושיווקה של הקסדה יתחיל כבר בשנים הקרובות.

 

החוקרים ציינו כי הקסדה נותנת רק אינדיקציה ראשונית כללית לגבי סוג השבץ, והיא לא תפתור מהצורך בבדיקת CT, המהווה את האבחנה המדוייקת הסופית לקיומו של השבץ וסוגו. עם זאת, בהחלט מדובר בבשורה שתאפשר טיפול מיידי, כבר בבית המטופל או באמבולנס, הרבה לפני ההגעה לבית החולים. טיפול כזה, עשוי לדעת המפתחים, להפחית משמעותית את שיעור הפגיעה המוחית ואף את התמותה מהשבץ.

 

כ-130 אלף ישראלים לוקים מידי שנה בשבץ מוחי, גורם התמותה השלישי בשכיחותו בישראל, הגורם לכ-3,000 מקרי מוות בשנה. הסיכון ללקות בשבץ מוחי מכפיל עצמו כל עשור, מגיל 35 והלאה. חלק ממקרי השבץ ניתנים כאמור למניעה. השמנת יתר, יתר לחץ דם וסוכרת הם גורמים מרכזיים להיווצרות של אותם פלאקים החוסמים את זרימת הדם, גם בכלי הדם המוחיים. לפיכך, שמירה על תזונה נבונה, פעילות גופנית, שימוש בתרופות מורידות לחץ דם ובקרה על רמות הכולסטרול והסוכר, עשויים להפחית משמעותית את הסיכון.





 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Boid
הקסדה החדשנית. ניתן יהיה לטפל כבר בבית
צילום: Boid
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים