שתף קטע נבחר

בית ליסין: שיפוצים, הפקות מקור ופרויד

בחודש נובמבר ייאלץ תיאטרון בית ליסין לפנות את בניין הבית ברחוב דיזנגוף בתל אביב לטובת שיפוצים, אך התוכניות לעונה הקרובה לא פוסקות. "בנינו עונה צנועה ואיכותית", אומרת מנכ"לית התיאטרון

העונה הקרובה של תיאטרון בית ליסין תעמוד בסימן שיפוצים. פרויקט שיפוץ המבנה ברחוב דיזנגוף 101 תוכנן אמנם להיכנס לשלב הביצועי כבר בינואר החולף, אך נדחה. כעת אומרים בתיאטרון כי התבקשו לפנות את המבנה עד תחילת חודש נובמבר. בעיריית תל אביב יפו מתחייבים: "העבודות יחלו עד סוף שנת 2014".

 

תקציב השיפוץ, לעת עתה, כ-100 מיליון שקלים. מתוכם תקציב העירייה 75 מיליון שקלים; משרד התרבות 15 מיליון שקלים והיתר יגייס התיאטרון מתורמים. בעירייה שוקלים דרכים נוספות לסיוע בתקופת המעבר, שידרוש בין היתר שכירת אולמות חלופיים, מחסני תלבושות ותפאורות ומשרדים אדמיניסטרטיביים.

 

 

פינוי בינוי. ויפה שעה אחת קודם (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
פינוי בינוי. ויפה שעה אחת קודם(צילום: ירון ברנר)

תוכניות הבנייה כוללות חידוש של מתחם קולנוע הוד הישן, שיפוץ ושימור חזיתות המבנה, הסבת אולם הקולנוע בקומת הכניסה לאולם תיאטרון שבו 400 מקומות ישיבה ושיפוץ כללי של האולם הגדול שמשמש כיום את התיאטרון. כמו כן יכלול המבנה המשופץ אכסדרה מורחבת, שטחי מזנונים ושירותים ואגף מנהלה חדש.

 

"קשה להעריך כמה זמן יימשך השיפוץ ולכן ההיערכות עוד יותר מורכבת", אומרת מנכ"לית התיאטרון ציפי פינס. "אנחנו תיאטרון נודד, תמיד היינו, רק שכעת נצטרך להסתדר בלי עוגן. הניסיון מלמד שתקופת שיפוצים יכולה להימשך הרבה מעבר למתוכנן. זה מדאיג אבל אין לנו ברירה. המבנה מוזנח והשיפוץ הזה הכרחי". בעירייה מעריכים כי השיפוצים יימשכו כשלוש שנים.

 

על אף שעננת המעבר מעיקה, פינס מתרכזת בעונה החדשה שבפתח. "אני לא רגילה בליטופים של הממסד ומעולם לא פונקתי בהקצבות ראויות, ולמרות זאת לאורך כל השנים הצלחתי להיחלץ מכל מצב על אף הקשיים האובייקטיביים של התיאטרון. יצרתי הכל בעשר אצבעות ואני מאמינה שגם את המהמורה הזו נעבור. המצב מונע ממני מטבע הדברים לעשות דברים גרנדיוזיים, אבל הצלחנו לבנות עונה צנועה ואיכותית וזה מה שחשוב".

 

רשימת הרפרטואר אולי צנועה, אך מבוססת על הצלחות מוכחות כמו הקומדיה "לחנך את ריטה" מאת המחזאי הבריטי ווילי ראסל, בבימוי רוני פינקוביץ ובהשתתפות רמי הויברגר ומגי אזרזר, או "לצאת מהארון" של פרנסיס ובר, שתעלה כקופרודוקציה ראשונה עם תיאטרון חיפה בכיכובו של דביר בנדק ובבימויו של משה נאור. שיתוף פעולה ראשון עם בית ליסין רושמת הבמאית אופירה הניג, שעתידה לביים לקראת סוף העונה את "עקומים", מחזהו הסנסציוני של מרטין שרמן על אהבת גברים במחנה ריכוז. בהצגה ישתתפו נמרוד ברגמן ונדב נייטס. 

 

לצד מחזאות בינלאומית עכשווית, מציע התיאטרון גם קלאסיקה קלילה, ובכלל זה גרסה חדשה לקומדיה "טרטיף" מאת מולייר עם ששון גבאי ונמרוד ברגמן בתפקידים הראשיים. את הנוסח העברי למחזה התקין אלי ביז'אווי ואת ההצגה מביים אודי בן משה, שמצטרף לראשונה לשורות בית ליסין. בן משה יביים בהמשך העונה גם את "אילוף הסוררת" של שייקספיר בהשתתפות מיה דגן וליאור אשכנזי.

 

את רפרטואר המחזאות הישראלית לעונה יפתח בחודש ספטמבר "המוגבלים" מאת גור קורן בבימויו של גלעד קמחי. במרכז המחזה קבוצת תיאטרון של צעירים בעלי מוגבלויות שמנסה לשרוד ומקבלת תמיכה מפתיעה מראש משפחת פשע מקומית. בהצגה ישתתפו יורם טולדנו, נדב נייטס, אפרת בוימוולד וענת מגן שבו. מחזה ישראלי נוסף שיעלה בבכורה בעונה הקרובה הוא "אלה גרוסמן" של דפנה אנגל, המלווה את חייה של כתבת צבאית על ציר הזמן שנע בין מלחמת ששת הימים ועד לרצח רבין, ומעלה שאלות על מחיר ההשתלבות וההצלחה בעולם של גברים. בהמשך תציג "האורחת", קומדיה משפחתית שחורה המבוססת על סיפור קצר מאת סביון ליברכט.

 

דגש על מחזאות ישראלית ברפרטואר של בית ליסין אינו דבר חדש, אבל השנה לצד ההצגות ישנן גם יוזמות הפקתיות נלוות שמחזקות את האג'נדה. "החלום שלי הוא לבנות עונה שכל כולה יצירה ישראלית מקורית. כדי שזה יקרה צריך לכוון לשם", אומרת פינס: "אני מודה ששייקספיר זה לא הפורטה שלי ומה שחשוב לי זה תיאטרון ישראלי, פיתוח קולות חדשים ועידוד יוצרים מקומיים. זו האג'נדה ואותה אני רוצה לקדם. העונה הזו היא הצהרת כוונות ויש בה פרויקטים חדשים ברוח זו".

 

אחרי הפסקה של שנה ייערך בחודש אפריל פסטיבל "פותחים במה" למחזאות ישראלית. ארבע הפקות בימתיות מלאות יעלו במסגרת זו ובהן "המפץ הגדול", מחזה מאת שמי זרחין שאמור היה להשתלב בעונת התיאטרון הנוכחית, אך הפקתו נדחתה.

 

במסגרת הפסטיבל יתקיים פרויקט מסקרן במיוחד, שיחשוף ארבעה מחזות חדשים מאת סביון ליברכט שסובבים סביב דמותו של אבי תורת הפסיכואנליזה, זיגמונד פרויד. "מדובר במחזור מחזות חדשים שחוקרים את שיאה וסופה של תקופת הזוהר בתרבות המערב כפי שהם נחשפים בסיפור חייו, מותו ומורשתו של פרויד. למרות הסתירות המרתקות שבאישיותו, פרויד הוא גשר לתרבות אירופית שנראתה יציבה ומבטיחה עד שהשמידה את עצמה לדעת בתקופת השואה", אומרת פינס. המחזות יבוצעו כקריאה פומבית ומתוכם ייבחרו אלה שיופקו בהמשך.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דור מלכה
פינס. שייקספיר זה לא הפורטה שלי
צילום: דור מלכה
לאתר ההטבות
מומלצים