שתף קטע נבחר

בית המשפט: לשחרר את רוצח דרק רוט

יותר מחצי שנה אחרי שהוסגר מארגנטינה לישראל צפוי משה בן-איבגי להשתחרר מהכלא. בית המשפט קיבל את בקשתו לשחרור מוקדם, אולם השחרור נדחה ב-15 יום כדי להגיש ערר

בדרך להפוך לאזרח חופשי: בית המשפט המחוזי בבאר שבע אישר היום (ג') את בקשתו של משה בן-איבגי, אחד משני רוצחיו של נהג המונית דרק רוט, להשתחרר מהכלא ב-19 באוגוסט. בן-איבגי הוסגר לישראל בנובמבר האחרון מארגנטינה, לשם נמלט ב-2004. בית המשפט אפשר לפרקליטות להגיש ערר על ההחלטה בתוך 15 יום. הפרקליטות מסרה כי שוקלת לערער על ההחלטה לבית המשפט העליון. את בן-איבגי מייצגים עורכי הדין ששי גז, רונאל פישר, טלי גרידיש וירון זמר.  

 

עוד בחדשות:

צה"ל מקים "תאי תקיפה" בגולן: "כמו בעזה"

החיסול מטווח אפס שנכשל. נעצר חשוד

 

בן-איבגי עתר לבית המשפט בבקשה לנכות מימי מאסרו את התקופה שבה היה עצור בארגנטינה במסגרת ההליך לצורכי הסגרה לישראל. בן-איבגי נידון לחמש שנות מאסר בעקבות הרשעה בשוד ובניסיון שוד, אולם בית המשפט קבע כי יש לנכות ממאסרו 1,553 ימים שבהם שהה במעצר בחו"ל. עם זאת, המדינה הגישה ערר ובשל כך נדחה השחרור ב-15 יום.

 

סנגורו של בן-איבגי, עו"ד ששי גז, אמר בתגובה כי "יש שופטים בבאר שבע. זה לא ניצחון רק של בן-איבגי, אלא ניצחון של דמותנו בעולם. זה יוסיף כבוד למשפט הישראלי בעולם. עו"ד רונאל פישר, שאף הוא ייצג את בן-איבגי, אמר: "החלטת בית המשפט המחוזי לשחרר את משה בן-איבגי משקפת מאבק בין הצורך לכבד את ההסכמים שכורתת מדינת ישראל עם מדינות אחרות לבין התחושה הקשה ששחרורו יכול לגרום. זהו פסק דין אמיץ, שישפיע באופן מהותי על ההחלטות הבאות בנוגע להסגרת אסירים בפרשות אחרות".

 

ב-9 בינואר 1994 בשעות הערב עלו בן-איבגי וארבל אלוני, אז נערים בני 14, על מונית בהרצליה, שבה נהג דרק רוט. במהלך הנסיעה, שלפו השניים אקדח וירו בו חמש יריות מטווח אפס. רוט, נשוי ואב לשלושה מנתניה, מת במקום. לאחר הרצח, חשדו תחילה במשטרה כי הרקע לאומני, מפני שתיקו של רוט לא נשדד. למחרת השתנתה התמונה כאשר הנערים התרברבו בפני חבריהם לכיתה במעשה. המידע הגיע למשטרת מחוז תל-אביב ובערב כבר נעצרו. בביתו של אחד מהם נמצא אקדח גנוב.

נהג המונית דרק רוט ז"ל ()
נהג המונית דרק רוט ז"ל

בחודש אוקטובר 1994 נגזרו על כל אחד מהם 16 שנות מאסר בפועל, למרות שהתביעה דרשה מאסר עולם, ולמרות דברי השופטים בפסק הדין: "זאת הייתה רשעות לשם רשעות. לא שוד היה שם כי אם ירי לשם ירי".

 

בשנת 1998, בעת חופשתם הראשונה מהכלא, שדדו השניים חנות מכולת, תוך שהם מאיימים על המוכרת באקדח וסכין. הם דקרו אותה בידה, ואיימו לשסף את גרונה אם לא תשתף איתם פעולה. השניים הורשעו ונגזרו עליהם 5 שנות מאסר בפועל ושנתיים על תנאי.

 

בעקבות ההרשעה השנייה הגישה הפרקליטות בקשה לפרסום שמם בשל היותם בגירים בעת השוד, ובטענה כי זכות הציבור להישמר מפניהם. ביולי 2000 התיר בית משפט העליון לפרסם את שמותיהם של אלוני ובן-איבגי.

 

במאי 2004 נמלט בן-איבגי מהארץ, במהלך חופשה לרגל חג השבועות שקיבל מהכלא. חמישה חודשים לאחר שנמלט, בתום מבצע בינלאומי, עצרה משטרת ארגנטינה את בן-איבגי בדירה בבואנוס איירס יחד עם חמישה עבריינים. הוא נחקר שם גם בחשד לרצח ולסחר בסמים ובנשק.

עו"ד ששי גז. מייצג את בן-איבגי (צילום: עופר עמרם ) (צילום: עופר עמרם )
עו"ד ששי גז. מייצג את בן-איבגי(צילום: עופר עמרם )

בן-איבגי ברח לארגנטינה, מכיוון שלה אין הסכם הסגרה עם ישראל. בארגנטינה הציבו תנאים לפיהם הרוצח יוסגר רק בתנאי שיזכה להקלות מפליגות בעונש - ולא יועמד לדין על הבריחה מן הכלא. בית משפט מחוזי בארגנטינה קבע ב-2007 שבן-איבגי "בר הסגרה" בגין עבירת השוד בלבד, מאחר שגיל האחריות הפלילית בארגנטינה הוא 16, והרצח בוצע כשהיה בן 14. המחלקה הבינלאומית בפרקליטות המדינה ערערה על ההחלטה, ובן-איבגי ערער על ההחלטה להסגירו.

 

בפברואר 2007 קבע בית המשפט העליון בארגנטינה שלא להסגיר אותו לישראל. ישראל ערערה על ההחלטה - והערעור נדחה. בעקבות ההחלטה הוא שוחרר לחופשי. כמה ימים לאחר ששוחרר, בן-איבגי נעצר שוב, עקב החלטת בית המשפט העליון בארגנטינה לחדש את הליכי ההסגרה שלו לישראל.

 

באפריל 2007 הוא שוחרר בערבות בארגנטינה, שינה את שמו למשה שגיא, ניהל סניף באחד מאזורי העסקים הסואנים ביותר בבואנוס-איירס, התחתן עם ישראלית בשם אופירה ולשניים

נולדה בת. בהסכם השחרור בערבות נקבע כי בן-איבגי יוכל לשהות מחוץ לכותלי הכלא עד שתתקבל החלטה אם להסגירו לישראל. על-פי ההסכם, היה עליו להתייצב בבית המשפט מדי 20 יום כדי לחתום על נוכחות אם הוא יוצא מגבולות מחוז בואנוס-איירס.

 

ב-2009 הוא נעצר שוב וברח ממעצרו בארגנטינה, נתפס ונידון לשלוש שנות מאסר בגין עבירות אחרות שביצע במדינה - עונש שהסתיים באחרונה. במהלך סוף השנה שעברה נדחו העררים של המדינה ושל בן-איבגי על עילת ההסגרה וההסגרה בכלל, ובית משפט העליון בארגנטינה הכריז עליו "בר הסגרה" לישראל בגין עבירת השוד בלבד. לפיכך, הוא אמור לרצות עונש מופחת על השוד ולא להמשיך לרצות את העונש בגין הרצח.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חטיבת דובר המשטרה
בן-איבגי עם הסגרתו לארץ
צילום: חטיבת דובר המשטרה
צילום: יונתן בלום
עו"ד פישר
צילום: יונתן בלום
מומלצים