שתף קטע נבחר

ועדת גרמן: לא יוכנס שר"פ לבתיה"ח הציבוריים; יוקצו מיליארד ש' לקיצור התורים

לא יהיה שר"פ במערכת הבריאות הציבורית, כך החליטה היום ועדת גרמן שהוקמה על ידי שרת הבריאות. לעומת זאת יוקצו מיליארד שקלים במטרה לגרום לקיצור משמעותי בתורים ברפואה הציבורית. כל המלצות הוועדה

אחרי שנה של עבודה, המלצות "ועדת גרמן" לחיזוק מערכת הבריאות הציבורית נחשפות: אחרי דיונים רבים וכיפופי ידיים בין חברי הוועדה, הוחלט בסופו של דבר שלא להכניס שר"פ לבתי החולים הציבוריים. שרת הבריאות יעל גרמן אמרה כי "שר"פ הוא פתרון קל אבל לא נכון. הממשלה לקחה אחריות והביאה כסף".

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

במהלך הדיונים התרשמו חברי הוועדה כי היא נחשבת למי שתמכה בהכנסת שר"פ כדרך להזרים תקציב למערכת הציבורית בהיעדר הגדלת תקציב משמעותית ממשרד האוצר. בימים האחרונים אף פורסם כי היא הפעילה לחץ על אנשים בוועדה כדי שיצביעו בעד, אולם לבסוף היא עצמה הצביעה נגד.

     

אלו כל המלצות הוועדה שהוצגו היום:

לא יוקם שר"פ (שירות רפואה פרטית) בבתי החולים הציבוריים. בנוסף, תפעל השרה כדי לבטל את השר"פ שאמור להיות מונהג בבית החולים אסותא שמוקם באשדוד.

 

הוועדה אימצה את המלצות ועדת פריזט להקמת רובד חדש של ביטוח משלים שיאפשר בחירת רופא בלבד, זאת כדי להפסיק את כפל הביטוחים בין קופות החולים לחברות הביטוח הפרטיות.

 

יוקצו מיליארד שקלים לקיצור תורים, שיפור תשתיות ותוספת תקנים ברפואה הציבורית על-פי החלוקה הבאה: 300 מיליון יוקצו להכשרת אנשי צוות ופיתוח חדרי ניתוח ו-700 מיליון לקופות החולים.

 

הוחלט על עדכון קבוע של 0.8 אחוז לתוספת השנתית של סל הבריאות, בערך 300 מיליון שקל בשנה. בשלב זה, משרד האוצר לא מסכים למהלך.

 

האזרח יוכל להיכנס למערכת ממוחשבת חדשה ולהשוות בין הביטוחים. כל קופת חולים תאפשר בחירה בין שלושה בתי חולים לכל מטופל. זאת, בניגוד למצב כיום בו לעתים לא ניתן כלל לבחור, והקופה מפנה את החולה לאן שהיא רוצה.

 

  • הגדלת תקציבי קופות החולים באמצעות העלייה במדד הדמוגרפי. הוועדה החליטה להצמיד את מנגנון הפיצוי לקופות בגין העלייה בתוחלת החיים. עם זאת, המדד שהוחלט עליו לא ישקף את המדד המתוקנן לפי גיל אלא רק את הגידול המספרי. המשמעות היא שיש שחיקה מסוימת בתקציבי הקופות.

 

"תפוסת המיטות בישראל היא גבוהה מדי'' אמר מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' ארנון אפק, "אי אפשר לחזק את מערכת הבריאות הציבורית בלי לקצר תורים, וזו אחת מהסיבות שבגללה אנשים קונים ביטוחים פרטיים ועוברים למערכת הפרטית".

 

הוא הוסיף ואמר כי "נגביר את יעילות המערכת, אין הגיון שבית חולים יעבוד בחלק קטן מיכולותיו אחרי הצהריים. זה יהיה בלי שר"פ אלא עם פול-טיימרים. אנחנו רוצים את המומחים בשעות הערב בבית החולים ולא חייבים שר"פ בשביל זה. תמכתי בשר"פ בעבר אבל היום אני חושב שהדרך שבחרנו היא קשה אבל תשפר את השירות לחולים".

 

"הלחץ הציבורי עשה את שלו"

יו"ר ועדת הבריאות של הכנסת ח"כ חיים כץ מברך על ההחלטה שלא להכניס את השר"פ לבתי חולים ציבוריים. "הלחץ הציבורי וההבנה כי הכנסת לא תאפשר מהלך שיביא לרופאה לעשירים ולעניים בנפרד עשו את שלהם".

 

ח"כ אילן גילאון (מרצ), יו"ר השדולה לשוויון בבריאות בכנסת, בירך על דבריה של גרמן ואמר כי "אני מברך על החלטות ועדת גרמן, ואברך שבעתיים כאשר אראה את היישום. אני שמח ששרת הבריאות הייתה קשובה לרחשי הציבור, לחברי-הכנסת ולשדולת הבריאות".

  

במהלך דיוני הוועדה עסקו חבריה מעט מאוד ברפואה הראשונית הניתנת בקופות החולים, ובדרכים לצמצם את גירעון הקופות. לעומת זאת, היה עיסוק נרחב בדרכים להזרים תקציב נוסף למערכת, ללא העלאה משמעותית מתקציב המדינה, וזאת למרות שמומחים רבים מצביעים על תת התקצוב של המערכת.

 

גם יו"ר מרצ, זהבה גלאון אמרה כי "השר"פ הוא רעה חולה והיווה הוכחה ניצחת וקשה לאי-השוויון בחברה הישראלית. כולי תקווה שהבטחות הועדה לשינויים ולתוספת תקציבית לא יאכזבו, שמערכת הבריאות הציבורית תזכה למימון הוגן וראוי מתקציב המדינה, ותעניק שירותים שוויוניים לאזרחי המדינה ולתושביה, ללא קשר למצבם הכלכלי."

  

ח"כ שלי יחימוביץ' מברכת אף היא את חברי הוועדה ואומרת: "כל הכבוד לחברי הוועדה שעמדו בלחצים הכבדים שהופעלו עליהם, לא נכנעו לשרה גרמן, והצילו את מערכת הבריאות מהחלטה שדגל שחור מתנוסס מעליה. הכנסת השר"פ היתה עלולה להיות חלום בלהות מוסרי וריסוק כל שריד לרפואה ציבורית מערבית מודרנית".

 

"יעל גרמן וחברי הוועדה - שיחקתם אותה!", אמר ח"כ איתן כבל, "כולנו היינו בטוחים שתמיכתכם בשר״פ תהיה גולת הכותרת של המלצות הוועדה, והסתבר שטעינו. גולת הכותרת היא ההחלטה להגן על הרפואה הציבורית ולקבוע שכל תושבי מדינת ישראל יזכו לטיפול שווה".

 

"מסקנות הוועדה חסרות בשורה ממשית למערכת הבריאות", התבטא סגן שר הבריאות לשעבר, ח"כ יעקב ליצמן, "שרת הבריאות גרמן וחברי הוועדה פספסו הזדמנות להכנסת שר"פ לבתי החולים הציבוריים. מסקנות הוועדה לא כוללות חידוש מהותי או קרש הצלה של ממש לקופות החולים שקורסות תחת הנטל".

 

הרחבת חופש הבחירה של מטופלים

ד"ר נמרוד רחמימוב, יו"ר ארגון רופאי המדינה (אר"מ) אמר לאור החלטות הוועדה כי "ארגון רופאי המדינה מברך על המלצת ועדת גרמן להרחבת חופש הבחירה של המטופלים בין בתי החולים, ורואה בכך צעד ראשון לחופש בחירה מלא, בו המטופל יוכל לבחור במסגרת הרפואה הציבורית גם את מקום הטיפול וגם את הרופא המטפל.

 

"בהיעדר בחירה חופשית מלאה קשה לראות מהיכן ימצאו המשאבים הרבים הנחוצים להשוואת הזמינות בין הרפואה הציבורית לפרטית, קיצור התורים, ושיפור תנאי האשפוז במרכז ובפריפריה".

 

לפי ההערכות חסרים כבר היום מיליארדי שקלים לתקציב מערכת הבריאות, והסכום גדל מדי שנה. הוועדה חיפשה דרכים לשיפור מצבם הכלכלי של בתי החולים, ולכן עסקה רבות בדרכים להגדלת נפח תיירות המרפא, תוך ניסיון לבנות מנגנוני פיקוח. בנוסף היא הקדישה חלק גדול מזמנה לדיון בשאלה האם להכניס שר"פ גם לבתי החולים הממשלתיים.

 

המלצות הוועדה שכבר התפרסמו כוללות, בין היתר, הקמת רשות חדשה שתנהל את בתי החולים הממשלתיים, המלצה שכבר אושרה בממשלה. הרשות אמורה להקל על עבודתו של משרד הבריאות, שעסוק רבות בניהול השוטף של בתי החולים שבבעלותו, ולאפשר לו לבצע פיקוח טוב יותר וללא ניגוד עניינים.





 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: בראל אפרים
שרת הבריאות יעל גרמן. הקימה את הועדה זמן קצר אחרי כניסתה לתפקיד
צילום: בראל אפרים
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים