שתף קטע נבחר

שפעת בקיץ: למה זה קורה ואיך נימנע?

כאבים בשרירים, שיעול, הצטננות ואפילו חום. זה דומה לשפעת אבל בעיקר בקיץ עלול להתפתח למשהו אחר לגמרי, מסוכן לא פחות. איך זה קשור למזגנים, ומה נוכל לעשות כדי להימנע?

ברגע שמתחיל הקיץ, מתחילות גם ההצטננויות דמויות השפעת שזכו כבר לכינוי "צננת מזגנים". השאלה היא האם אנחנו חולים בגלל הקור או בגלל סיבה אחרת? אנסאם זידאן, רוקחת סופר-פארם מסבירה ומפרטת מה באמת מתחבא בתוך המזגן.

 

עוד סיפורים חמים – בפייסבוק שלנו

 

מדובר לא בשפעת של החורף הנגרמת מווירוס עונתי, אלא מחיידק שחי בתוך המזגנים הנקרא ליוגיונלה וגורם למה שנקרא מחלת הליגיונרים. היא התגלתה לראשונה ב-1976 כאשר אנשים רבים לקו במחלה בכינוס של הלגיון האמריקאי בבית מלון בפילדלפיה.

 

עוד כתבות בריאות בערוץ פארם נט

עור ללא אקנה: הטיפולים שיעלימו את הפצעים

המזגנים גורמים לצינון?7 מיתוסי בריאות לקיץ

דווקא בקיץ: למנוע ולטפל בווירוסים העונתיים

 

זידאן מסבירה כי מחלת הלגיונרים היא מחלה במערכת הנשימה שעלולה לגרום לדלקת ריאות, חום גבוהה וכאבי שרירים. המחלה מועברת ע"י שאיפת טיפות מים מיקרוסופיות שנגועות בחיידק (טיפות מים באוויר שאנחנו נושמים).

 

אבל החיידק עלול לגרום גם למחלה נוספת הנקראת Pontiac fever - גם היא מחלה דמוית שפעת הפוגעת בדרגי הנשימה העליונות. היא עוברת בלי טיפול, לא גורמת לדלקת ריאות, ויש לה תקופת דגירה של 1-3 ימים.

 

אנשים עם רקע של מחלות לב, לחץ דם גבוה והיסטוריה של עישון חייבים טיפול רפואי כדי שמצבם לא ידרדר. גם מחלה זו מועברת דרך טיפות מים ממזגנים.

 

   

גם בקיץ אתם עלולים לסבול מחום גבוה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
גם בקיץ אתם עלולים לסבול מחום גבוה(צילום: shutterstock)

מהם התסמינים?

סביבתו הטבעית של חיידק זה היא באגמים, כמו מעיינות, מזגנים (גם בבית וגם רכב) ובאופן עקרוני במקומות שזרימת המים בהן הינה איטית. אמנם המחלה לא עוברת מאדם לאדם, אבל אנשים עלולים להידבק מהמחלה באתו מקום מאותו גורם, כמו למשל מאותו מזגן בבית או במקום העבודה.

 

תקופת הדגירה של המחלה של 2-10 ימים, ויכולה להגיע עד שבועיים. הסימפטומים הראשונים הם: שיעול, חום גבוה, הזעה, צמרמורת, חוסר תיאבון, והרגשה כללית לא טובה. ככל שהמחלה מתמשכת הסמפטומים יהיו יותר חריפים.

 

המקור לחיידקם ודרך התפרצותם היא ע"י (בדרך כלל) מערכת הפצת מים שבהם החיידקים התרבו במספרים גדולים.

מיכלי אחסון מים חמים הם המקום האידיאלי להתרבות החיידקים, והם משגשגים בטפמרטורה בין 25-45 צלזיוס (35 היא האופטימלית) משמעות הדבר שהמחלה יכולה להגיע מ-

מים זורמים במיוחד חמים, במבנים גדולים עם מערכת צינורות ארוכה שיכולה להיות מקור לחיידקים

מחזור טיפות מים במערכת מיזוג אוויר, קירור ואידוי

 ספא, ג'קוזי

מזרקות דקורטיביות

מכשירי אדים

קומפוסט שתילה

מפעלי פלסטיקה 

 

איך מאבחנים?

אבחון המחלה נעשה באמצעות צילום ריאות, בדיקת דם (בעיקר משטח דם לחיידקים), ובדיקת שתן. ברגע שיש אבחון של המחלה, הטיפול היעיל הוא טיפול אנטיביוטי. "ככל שמקדימים בטיפול האנטיביוטי ההחלמה תהיה יותר מהירה", אומרת זידאן.

 

איך ניתן להימנע?

לשמור על טפמרטורת מים מתחת ל- 20 מעלות או יותר מ- 60 מעלות.

אספקת המים חייבת להיות נקייה ועם זרימה (מים לא אדישים- מים שלא נעים הם מקום לחיידים וריח רע)

בבית, להקפיד על ניקוי מזגנים ומכשירי אדים 

  



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
עלול לסכן אתכם
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים