שתף קטע נבחר

הסכם היסטורי בין אוקראינה לאיחוד האירופי

פורושנקו חתם על הסכם הסחר שהוביל בחודשים האחרונים להדחת הנשיא הקודם, עימות חריף עם רוסיה ואיבוד חלקים מהמדינה. "שילמנו מחיר כבד"

נשיא אוקראינה פטרו פורושנקו חתם היום (ו') בבריסל על הסכם הסחר עם האיחוד האירופי, שבעה חודשים לאחר שהנשיא הקודם ויקטור ינוקוביץ' סירב לחתום על ההסכם, דבר שהביא לפרוץ מהומות במדינה, הדחתו, עימות חריף עם רוסיה ואיבוד חלקים מהמדינה בהם חצי האי קרים שסופח לרוסיה ומחוז דונייצק שהכריז עצמאות לאחר משאל עם.

 

סיפורים חמים נוספים - בפייסבוק שלנו

 

"שילמנו מחיר כבד כדי להגשים את החלום שלנו", אמר פורושנקו אחרי החתימה על הסכם הסחר החופשי ושיתוף הפעולה המדיני. בסוכנות הידיעות רויטרס דווח עוד כי נציגי גיאורגיה ומולדובה, שתי מדינות מגוש ברית המועצות לשעבר, חתמו אף הן על ההסכם.

 

נשיא אוקראינה וקנצלרית גרמניה מרקל (צילום: EPA) (צילום: EPA)
נשיא אוקראינה וקנצלרית גרמניה מרקל(צילום: EPA)
 

מימין לשמאל: נשיא הוועידה האירופית הרמן ואן רמפוי, נשיא אוקראינה פורושנקו ונשיא הנציבות של האיחוד האירופי ג'וזה מנואל ברוזו (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מימין לשמאל: נשיא הוועידה האירופית הרמן ואן רמפוי, נשיא אוקראינה פורושנקו ונשיא הנציבות של האיחוד האירופי ג'וזה מנואל ברוזו(צילום: EPA)

דובר הקרמלין, דימיטרי פסקוב, אמר בתגובה להסכם כי מוסקבה תנקוט צעדים כדי להגן על כלכלתה אם החתימה תפעל לרעתה. סוכנות הידיעות הרוסית אינטרפקס ציטטה מפי סגן שר החוץ הרוסי גרגורי קרסין, שהחמיר בדבריו והזהיר כי אוקראינה תעמוד בפני השלכות חמורות עקב החתימה על ההסכם.

 

כמה שעות לאחר מכן אמר הנשיא פורושנקו כי יחליט לגבי הארכת הפסקת האש לאחר שישוב לקייב ויתייעץ עם יועציו. קודם לכן דיווחה סוכנות הידיעות הרוסית Itar-Tass כי נשיא אוקראינה אמר למנהיגי מדינות אירופה כי הוא החליט להאריך את הפסקת האש בין צבא אוקראינה לבדלנים הפרו-רוסים במזרח המדינה ב-72 שעות. הפסקת האש אמורה לפוג היום, אך גם במהלכה היא הופרה כשמסוק צבאי הופל ליד סלביאנסק ועימותים נרשמו בין הצדדים. בתוך כך, מנהיגי המדינות באיחוד האירופי החליטו כי על הצדדים להגיע להסכמות על הפסקת אש קבועה עד 30 ביוני.

 

גם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין התייחס לנושא כשקרא להגיע להפסקת אש ארוכת טווח באוקראינה כדי לאפשר לשלטון בקייב ולהנהגת המורדים במזרח המדינה לקיים משא ומתן.

 

בתגובה, מנהיגי המדינות באיחוד האירופי החליטו כי לרוסיה יינתנו שלושה ימים להגיע להסכם שיביא להפסקת אש מוחלטת במזרח המדינה ושכל האסירים ישוחררו אחרת יוטלו עליה סנקציות נוספות. בהודעה משותפת למנהיגים נמסר כי הם מצפים שהשליטה על שלושה מעברי גבול מרכזיים יעברו לידי צבא אוקראינה.

 

כמו כן, אתר ה-BBC ציטט בצהריים יועץ בכיר בקרמלין, סרגיי גלאזייב, שכינה את פורושנקו נאצי ואמר כי כהונתו כנשיא אינה לגיטימית בגלל שחלקים של אוקראינה לא השתתפו בבחירות שאירעו בחודש מאי. אולם, דובר הקרלמין פסקוב אמר לתקשורת הרוסית כי דבריו של היועץ הבכיר לא משקפים עמדה רוסית רשמית.

 

בחודש מרס נחתם החלק הראשון של ההסכם. ראש הממשלה הזמני של אוקראינה דאז ארסני יצניוק חתם אז על ההסכם בשולי פסגת האיחוד בבריסל. במסגרת ההסכם, הסכימה הנציבות האירופית, בין היתר, להעניק לאוקראינה הטבות סחר בשווי של כמעט 500 מיליון אירו, ולפטור ממכס שורה של מוצרים מיובאים, בהם טקסטיל ותוצרת חקלאית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
נשיא אוקראינה פורושנקו, היום
צילום: EPA
מומלצים