שתף קטע נבחר

האם כגרושה אני חייבת בכיסוי ראש?

האם יש פתח של היתר לאישה שהייתה נשואה - גרושה או אלמנה - להסיר את כיסוי הראש? התשובה לא פשוטה כלל ועיקר

שאלה:

 

אני גרושה כ-15 שנים. האם אני חייבת בכיסוי ראש? (הדס, מעלה אדומים). 

 

תשובה:

 

הדס, שלום

 

אינך מציינת כיצד את נוהגת במשך השנים שלאחר גירושייך, והאם רצונך לשנות זאת. בדרך כלל, נשים המכסות את ראשן גם לאחר הגירושין, מרגישות שהדבר עלול להפריע להן ביצירת קשר חדש.

 

כיסוי ראש לאישה נשואה הוא חיוב גמור מן התורה. וכבר התייחסנו לכך מספר פעמים. אולם יש מחלוקת אילו נשים חייבות בכיסוי ראש. הרמב"ם כותב, שלא תלכנה בנות ישראל פרועות ראש בשוק, "אחת פנויה ואחת אשת איש" (הלכות איסורי ביאה כא, יז), וכך גם כותב בשולחן ערוך (אה"ע כא, ב). בפשטות כוונתם באישה פנויה, אפילו לרווקות.

 

ואכן, ישנם מהפוסקים שדייקו זאת מלשון הגמרא האומרת אזהרה לבנות ישראל, ולא נאמר שם אזהרה לאשת איש. אולם אחרים הסבירו, שברווקות אין נוהג איסור זה, וכוונת הפוסקים בנשים פנויות, היא דווקא לגרושות ואלמנות, וכך מקובל ברוב המקומות, שרווקות אינן מכסות ראשן (בתימן, גם הרווקות נהגו בכיסוי ראש).

 

על כל פנים, מי שהיא אלמנה או גרושה, דעת הפוסקים שעליה לכסות את ראשה. אולם הרב משה פיינשטיין מגדולי הפוסקים בדורנו, פוסק שהאיסור מן התורה הוא רק באישה נשואה, ואילו לגבי אלמנה, החובה לכיסוי הראש הוא רק מצד מנהגי הצניעות שנהגו בנות ישראל, מנהג המכונה "דת יהודית" (רמב"ם הלכות אישות, כד, יב). לכן, הוא פוסק, שבמקום הפסד - אפשר להקל. (שו"ת אגרות משה אה"ע א, נז).

 

תשובתו מתייחסת לאלמנה, המתקשה למצוא מקום עבודה לפרנסתה ופרנסת ילדיה, אלא אם כן לא תכסה את ראשה במקום עבודתה.

 

מדברים אלה הסיקו אחרים, שגם חשש לעיכוב נישואים נחשב להפסד, ואם כיסוי הראש יפגע בסיכוי להינשא - ניתן להקל

(הצנע לכת לרב אלינסון, עמ' 112, הע' 68). מי שתרצה בכל זאת להחמיר, יכולה ללכת בפאה נוכרית, אשר בימינו אינה ניכרת, ואיננה שונה משיער טבעי.

 

לסיכום, מותר לאישה גרושה או אלמנה ללכת בלי כיסוי ראש, כדי להגדיל את סיכוייה להינשא. כל טוב (משיב: הרב שמואל שפירא, רבה של כוכב יאיר).

 

  • בימים אלה יוצא ספרו של הרב שמואל שפירא, "אור כוכב" - רעיונות לפרשת השבוע ולמועדים, ושו"תים בענייני דיומא

 

  • לבירורים ושאלות אפשר לפנות למענה הטלפוני של "צהר" בענייני בהלכה. ימים א'-ה', בין השעות 19:00-23:00, בטלפון 1-800-200-377.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ישראל ברדוגו
אפשר גם פאה
צילום: ישראל ברדוגו
מומלצים