שתף קטע נבחר

 
צילום: AP, רויטרס

עם הילדים בבית: "מעיפים 'טילים' מלגו"

לרבבות ילדים בדרום בוטלו הקייטנות. הבן של שגית מגדרה התאים את עצמו למצב, והדס בת החמש מספרת: "אני עצובה". אז מה עושים? סבתא, טלוויזיה וספרים. הורים רבים ויתרו על עבודה

"הייתי עצובה כי אין היום קייטנה, היה לי מאוד כיף בקייטנה". הדס קויתי, בת 5 מבאר שבע, נמנית עם רבבות ילדים בדרום הארץ שוויתרו היום (ג') על הבילוי הקיצי ונאלצו להישאר בבית. סבב ההסלמה הנוכחי הביא לביטול הקייטנות ביישובים שבמרחק של 7 עד 40 קילומטרים מגבול רצועת עזה, ואף לביטול בחינות לסטודנטים. ביישובים הסמוכים לגדר (בטווח של עד 7 קילומטרים) מתקיימות הפעילויות במרחבים מוגנים. "שמעו בחדשות שהיו אזעקות ובגלל זה לא הלכתי לקייטנה", הלינה הדס הקטנה.

 

צביה, אמה של הדס, עובדת באולפן לעולים חדשים. בגלל הירי המתמשך היא נאלצה להישאר בבית עם שני ילדיה. "אנחנו מלמדים אנשים מבוגרים, עולים חדשים, את השפה העברית. אנחנו בדרך כלל עובדים בחופש הגדול, אבל כשמדובר בהורים שיש להם ילדים שנאלצו להישאר היום בבית ולא ללכת לקייטנות, גם אנחנו נאלצנו לבטל את יום העבודה".

 

על המצב שנכפה עליה ציינה צביה כי "אי אפשר לקיים חיי שגרה. במהלך הלילה היינו בכוננות, פתחנו את המרחב המוגן בבית, שזה חדר-מקלט, מהילדים שבשגרה ישנים למעלה ביקשנו שיישנו

 למטה כי כששומעים אזעקה בשעת לילה גם המדרגות מהוות סכנה. התחושה היא של אי-שקט ואנחנו מקווים לשמוע בשורות טובות ושהילדים יוכלו ליהנות מהחופש".

 

יואב, בנה השני של קויתי, משמש כמדריך בקייטנת רובוטיקה. הבוקר הוא נאלץ להתקשר להורי הילדים ולהודיע להם שהפעילות מבוטלת. "מנהלת הקייטנה התקשרה אליי מוקדם בבוקר והודיעה לי שלא תתקיים היום פעילות ומיד עדכנו את ההורים והילדים. זה לא נעים, אבל עדיף לבטל את הפעילות למען הביטחון של כולנו, כשיש אזעקות לא מסתכנים. אשאר בבית ואשחק עם אחותי בתקווה שנוכל לחזור כמה שיותר מהר לשגרה".

ילדי משפחת קויתי נשארו בבית ()
ילדי משפחת קויתי נשארו בבית

יוני דריי, אב לשלושה מבאר שבע, נאלץ אף הוא להישאר היום עם ילדיו בבית. "כבר שלשום ניסיתי לדבר עם פיקוד העורף כדי לקבל הערכת מצב כי אתמול היה אמור להיות טיול של אחד הילדים למוזיאון חיל האוויר בחצרים. פיקוד העורף לא רצו לבטל את הטיול, ונאמר לי שצריכים להתנהל כרגיל ולהראות שאנחנו חסינים. השבתי שלהראות חסינות זה בסדר, כל עוד זה בא מצד המבוגרים אבל לא על חשבון הילדים".

 

דריי אמר עוד כי "במוזיאון אין מרחב מוגן והייתה סכנה שמהלחץ הילדים ייפצעו כשהם יברחו בגלל האזעקה. התעקשנו אתמול שהילדים לא ייצאו לטיול ובסוף הם נשארו אתמול בבית הספר. הייתי יותר רגוע שהם לא יצאו".

 

דריי ורעייתו מתחלקים בעול ועושים תורנות בשהייה עם הילדים בבית. "אשתי מנהלת חשבונות ומדובר בימים קריטיים בעבודתה", סיפר הבעל. "אני מנהל בחברת כוח אדם וגם אצלי מדובר בימים קריטיים, אבל מה שהייתי צריך לסיים עד 10 בחודש הספקתי לסיים כבר אתמול, וזה אפשר לי להישאר היום עם הילדים". במקום קייטנה, הבן הגדול (7) קורא ספרים, הבת האמצעית (6) מציירת והקטן (4) צופה בטלוויזיה.

גם ילדי משפחת דריי מבלים בבית במקום בקייטנות (צילום: יוני דריי) (צילום: יוני דריי)
גם ילדי משפחת דריי מבלים בבית במקום בקייטנות(צילום: יוני דריי)

שגית מגדרה, אם לשני ילדים, נשארה עמם בבית. "אין מה לעשות", אמרה שגית, "כאן אין אמנם יותר מדי טילים אבל עדיין עוצרים את החיים. הגננת שלחה הודעה בלילה שפיקוד העורף אוסר על קיום פעילות במוסדות החינוך. לא הלכתי לעבודה, אבא שלי החליף אותי לשעה אחת והעבודה נפגעת. מה שקורה זה שהילד הגדול (בן 6) משחק במשחקים שקשורים לטילים. הוא מעיף 'טילים' מלגו במשחק של 'טובים נגד רעים'".

 

ליאת רונן מקיבוץ חצרים נשארה בבית עם ארבעת ילדיה. "סבתא התגייסה לסייע לי עם הילדים, הקייטנות בוטלו וצריך להעסיק אותם במהלך היום", סיפרה רונן. "מכינים ארוחת בוקר, עושים פעילויות, ציורים, טלוויזיה, מחשב וכל דבר שיש ומנסים לשמור על שפיות. הגדולים, תאומים בני שבע, מבינים יותר מהקטנים מה קורה, הם מכירים את השגרה הזאת, אבל עדיין זה בלתי נסבל. השגרה הזאת לא מקובלת עלינו".

עופרה אבטבי, בנה וחברו (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
עופרה אבטבי, בנה וחברו(צילום: הרצל יוסף)

מציירים ונהנים. משפחת רונן בקיבוץ חצרים (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
מציירים ונהנים. משפחת רונן בקיבוץ חצרים(צילום: הרצל יוסף)

מחסה בזמן האזעקה. אשדוד, הבוקר (צילום: אבי רוקח) (צילום: אבי רוקח)
מחסה בזמן האזעקה. אשדוד, הבוקר(צילום: אבי רוקח)

הפעילויות בקייטנות בוטלו (צילום: אבי רוקח) (צילום: אבי רוקח)
הפעילויות בקייטנות בוטלו(צילום: אבי רוקח)

יירוט של כיפת ברזל, הבוקר (צילום: EPA) (צילום: EPA)
יירוט של כיפת ברזל, הבוקר(צילום: EPA)

עפרה אבטבי מבאר שבע נשארה בבית עם בנה יאיר (8). "כל כך חיכינו שיאיר ילך לקייטנה, הוא ציפה לזה, ואחרי שהיינו באילת חזרנו לטילים", אמרה בצער. "זו קייטנה של בית הספר והוא ממש רוצה להיות עם החברים בחופש. בבית אנחנו עושים פעילויות, טלוויזיה ובונים לגו. כל מה שניתן כדי להעביר את הזמן. אולי בהמשך היום יבואו שכנים או ילדים מהכיתה לבקר".

 

גם הסטודנטים בדרום נאלצים להתמודד עם נגזרות ההסלמה בדרום. שירן רוגד, סטודנטית שנה א' לתקשורת במכללת ספיר, נמצאת כרגע בתקופת מבחנים. "היה אמור להיות לי היום מבחן בתרבות המערב שבוטל. למדתי אליו במשך ארבעה ימים, עד אתמול בלילה. רק בשעה 22:00 הודיעו שהמבחנים מבוטלים. זה די מעצבן שלא הודיעו לפני כן ובמקום זה השאירו אותנו בחוסר ידיעה וספקות עד הרגע האחרון".

 

רוגד אמרה עוד כי "כבר חזרתי להוריי באשדוד אתמול, אבל יש לי חברים רבים שנשארו בשדרות לאור המבחנים ובגלל ההודעה המאוחרת נשארו שם הלילה וחזרו רק היום להוריהם ברחבי הארץ. גם באשדוד המצב לא מדהים. בלילה אמנם לא היו אזעקות אבל היום כבר היו כמה. שגרת החיים משתבשת לגמרי ואין אופציה לעשות דברים קטנים שמצריכים יציאה מהבית".

 

פעילויות חווייתיות ברשת 

מנכ"לית משרד החינוך מיכל כהן הנחתה להרחיב את פעילויות "הקייטנות הדיגיטליות" וכן את פעילויות ההפגה המקוונות לטובת ילדי הדרום. הפעילויות כוללות קייטנת אנגלית, בניית אתרים, בניית אנימציות, משחקים ופתרון תשבצים. במשרד מציינים כי מדובר בפעילויות חווייתיות, שיעניקו לילדים זמן איכות ושמירה, ככל שניתן, על שגרת יום. ההרשמה לפעילויות מתבצעת באמצעות האתרים הבית-ספריים ומתקיימת במרחבי הלמידה הכיתתיים. האתרים כוללים את "אופק", "גלים", "אל-נט", "ממשק" ו"בריינפופ".

 

כמו כן, השירות הפסיכולוגי-ייעוצי הוציא לצוותי החינוך שבדרום הנחיות, ובהן עקרונות לשיחות אישיות וקבוצתיות עם תלמידים. השיחות נועדו לחיזוק החוסן האישי של התלמידים ולאיתור

צרכים ומתן מענים על פי הנדרש.

 

פעילויות "בתי הספר של החופש הגדול" ופעילויות אחרות של הקיץ מתקיימות בכפוף להנחיות פיקוד העורף. בהתאם לזאת, ביישובים המצויים בטווח של 7-0 ק"מ יתקיימו הפעילויות בתוך המרחבים הממוגנים. ביישובים המצויים בטווח של 40-7 ק"מ לא יתקיימו הפעילויות עד להודעה חדשה מטעם פיקוד העורף.

 

במקרים של צורך לקבלת מידע על אודות קיומן של הפעילויות, יש לפנות למוקדי 106 או למחלקות החינוך של הרשויות המקומיות או לחדרי המצב המחוזיים של משרד החינוך (חדר מצב דרום – 08-6263333, חדר מצב המינהל לחינוך התיישבותי 03-6883902 או 03-6883879).

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נשארו בבית. בני משפחת קויתי מבאר שבע
מומלצים