שתף קטע נבחר

גם בעלי החיים דורשים מזון בריא

המזון הבריא זה לא רק טרנד של בני-אדם אלא מעתה גם של חיות. כיוון שלחיות הבית בעיות רפואיות כמו דלקת בדרכי השתן, המשווקים החלו לפתח עבורן מזון ייעודי. הוטרינר שאמון על המזון לחתולים ממליץ לכם לטעום וגם המשתתפים בקבוצות המיקוד הם אורחים מפתיעים למדי

מזון פונקציונאלי – כלומר, אוכל שמסייע לנו להיות בריאים יותר וחולים פחות, היה טרנד שיווקי ששטף את מדפי הסופרמרקטים לפני עשור. החל מיוגורטים עם חיידקים שמסייעים למערכת העיכול, דרך משקאות שמחזקים את המערכת החיסונית – המשווקים לא פסקו מלפתח מוצרים חדשים, שנועדו לא רק להשביע אלא גם להפוך אותנו ליותר בריאים. 

 

לכתבות נוספות של ערן יסעור :

בשיווק, "פחות" זה לפעמים הרבה יותר

מי צריך כדורגל? הכסף מגלגל את המונדיאל

השיווק מת מצחוק: כך מגיעים ללב הצרכנים

 

לא הייתי מטריד אתכם בחדשות ישנות כל כך מלפני עשור, אלמלא המגמה הזו תפסה בשנים האחרונות כיוון חדש ומפתיע. מסתבר, שאחד מהתחומים הצומחים בתחום המזון הפונקציונאלי הוא לא כזה שמכוון לצרכנים אלא דווקא לחיות המחמד שלהם. מסתבר, שלבעלי חיים יש מחלות ובעיות רפואיות, שדומות מאד לאלו של בני האדם. ולכן, מוצרים או רכיבים שנמצאו כמועילים לטיפול בהולכים על שתיים מוצאים את דרכם גם למזונם של ההולכים על ארבע.

 

על טעם ועל ריח

הרבה מאד אנשים סובלים מריח פה לא אטרקטיבי. כדי לפתור את הבעיה, ממליצים לסובלים מהבל פה רע לשתות חליטות תה המכילות רוזמרין, משום שצמח הרוזמרין ידוע ככזה המצליח לפתור את הבעיה. אם בעבר יצא לכם להריח הבל פה של כלב, בודאי נפגשתם באחד שסובל מבעיה דומה. ומכיוון שמעט מאד כלבים שותים חליטות תה עם רוזמרין, בעליהם יכולים לפתור את הבעיה הריחנית הזו אם הם מפנקים אותם עם חטיף בצורת עצם, המכיל רוזמרין ומקנה לנשימתם ריח רענן.

הכלב שלכם ידיף ריח פה נעים ()
הכלב שלכם ידיף ריח פה נעים

אחד מתחלואי העידן המודרני הם קשיי העיכול, העצירות והנפיחות בבטן, שרבים סובלים ממנה. מדובר בבעיה מציקה, לא נוחה, שהתזונאים ממליצים לפתור אותה באמצעות צריכת מזון המכיל אחוז גבוה של סיבים תזונתיים, זרעי פשתן וכדומה. כלבים, מסתבר, סובלים מקשיי עיכול כמו חלק מבעליהם. אז אם לבני האדם מומלץ לצרוך סיבים תזונתיים למה שאצל כלבים זה לא יעבוד?

 

מוצרים שהושקו לאחרונה לכלבים וביניהם מזון המכיל זרעי פשתן או 'בונזו גולד', המכיל סיבים פרו ביוטיים, נועדו להסדיר את העיכול בדיוק כמו צריכת משקה בוקר, שמכיל סיבים תזונתיים.

 

ניקח כדוגמה את שמן האבוקדו. הודות להרכב הויטמינים והמינרלים של האבוקדו, השמן שלו נחשב כאחד מהשמנים היעילים במוצרי קוסמטיקה וטרנד השימוש בשמן שלו תופס תאוצה בעולם מוצרי הטיפוח. כך למשל, הושקה תחת מותג "פינוק" סדרה הכוללת שמפו, מרכך לשיער ותחליב רחצה, המכילים שמן אבוקדו.

שמפו עם שמן אבוקדו ()
שמפו עם שמן אבוקדו

על מנת שהכלב שלכם לא ירגיש מקופח, המוצר החדש של AvoDerm, המכיל – איך לא – שמן אבוקדו, יסייע לפרווה שלו להיות מבריקה. המוצר שמתאים גם לחתולים, מגיע גם בגרסת קונדישנר.

 

על נשים, דלקות, שלפוחיות וחתולים

הגיע הזמן לדבר על בעיה שמטרידה בעיקר נשים: דלקות בשלפוחית השתן. מי שסבלה מהבעיה הזו יודעת עד כמה היא מציקה. בשנים האחרונות, נערכו מחקרים שמצאו כי צריכה מוגברת של פרי החמוציות יכולה למנוע ולהקל על מי שסובל מהדלקות המציקות האלה, משום שחמוציות (Cranberry) מכילות רכיבים רבים בעלי תכונות ריפוי כולל פרואנתוציאנידים, שמונעים מהחיידקים להיצמד אל דופן שלפוחית השתן, להתרבות ולגרום לזיהום.

 

מדלקות וזיהומים בדרכי השתן, התגלה לא מכבר, סובלות לא רק נשים. מהבעיה סובלים גם חתולים במהלך חייהם הבוגרים, ועד לאחרונה הדרך לטפל בבעיה שלהם הייתה לקחת אותם לוטרינר, לתת להם טיפול תרופתי ולהעביר אותם לדיאטה מיוחדת, שכללה מזון מיוחד ויקר במיוחד. כל ההקדמה הארוכה נועדה כדי להכניס אתכם אל 'מאחורי הקלעים' של מחלקות השיווק ופיתוח המוצרים. כי מה שהצרכנים ה'רגילים' רואים כבעיה, המשווקים והמפתחים רואים כאתגר שיווקי גדול.

 

ד"ר דייויד רוזנבלט הוא הוטרינר של יצרנית המזון לבעלי החיים, ביופט. נושא הדלקות המציקות של החתולים היה מוכר לו והוא העלה את הנושא באחת מישיבות השיווק במפעל, כדי שביחד ינסו לחשוב שם על פיתרון. בתום אותה פגישה, ולאחר שעלה הרעיון לנסות וליישם את "פתרון החמוציות" גם על מזון לחתולים, נערך תחקיר שנועד לגלות האם מישהו בעולם בדק את השפעת צריכת החמוציות על שלפוחית השתן של החתול. שלא במפתיע, לא נערכו הרבה מחקרים בנושא.

 

מניתוח הממצאים שעלו מהמחקרים המועטים שבוצעו, החליטו בביופט לנסות ולפתח מזון פונקציונאלי לחתולים, שיסייע במניעת דלקות בשלפוחית השתן של חתולים בוגרים. איך מכינים מזון לחתולים? טוב שאתם שואלים. התהליך מתחיל ביצירת עיסה רטובה הכוללת בין השאר בשר, ויטמינים, חומרי טעם וריח, מינרלים ועוד. את העיסה הרטובה הזו מכניסים למכונה שמחלקת אותה לפיסות קטנות ומעבירה אותה דרך תנור כדי לייבש אותה עד למידת הלחות (או היובש) הרצויה.

תהליך ההכנה (צילום: יסמין ואריה) (צילום: יסמין ואריה)
תהליך ההכנה(צילום: יסמין ואריה)

גם חתולים משתתפים בקבוצות מיקוד

מצידו השני של קו הייצור נפלטות כופתיות בשר חמימות, במרקם המזכיר חטיף כדוגמת ביסלי, ובטעם שד"ר רוזנבלט אומר שהוא טעים כי הוא לא מהסס לטעום אותן ולהמליץ גם לאחרים לעשות זאת. כדי לייצר את המוצר החדש, הוספו לעיסה חמוציות. העיסה עברה את קו הייצור, ולאחר שהכופתיות החדשות יצאו מצידה השני, היא עוברת להכרעת פאנל המומחים של החברה, המורכב מחתולים.

 

ביופט נעזרת בפאנל של חתולים, השייכים לעובדי המפעל, שמכירים את ההליך ומנדבים לשם כך את חיית המחמד היקרה להם מכל לעזרה בבחינת פיתוח המוצרים. כופתיה חדשה יכולה אולי לקלוע לטעמו של ד"ר רוזנבלט אבל מי אמר שהחתולים חולקים את אותו טעם כמו שלו?

 

את המוצר החדש היה צריך לבדוק בשני מישורים: מישור היעילות – האם אכן הכופתיה עם החמוציות מסייעת במניעת דלקות בשלפוחית השתן, ומישור הטעם – כי מה הטעם לפתח מוצר חדש ויעיל אם חתולים מעקמים את אפם החמוד ומסרבים לאכול אותו?

המציג הינו חתול (צילום: מאיה אמיד) (צילום: מאיה אמיד)
המציג הינו חתול(צילום: מאיה אמיד)

 (צילום: חגית יוספוב) (צילום: חגית יוספוב)
(צילום: חגית יוספוב)

קבוצות מיקוד של חתולים, בדיוק כמו קבוצות מחקר של בני אדם, חייבות להיערך בדרך שתבטיח שהתוצאות יהיו מהימנות ותקפות. כך למשל, כשמעמידים שתי קעריות מול חתול, אחת מימינו ואחת משמאלו, כדי לראות איזו קערית הוא מעדיף, צריך לדעת שיש חתולים בעלי נטייה ימנית. חתולים שתמיד ילכו לאוכל שנמצא מימינם, לעומת חתולים שתמיד ילכו שמאלה. על חתולים עם נטיות "פוליטיות" כאלה צריך להערים ולהפוך את כיווני הקעריות כדי למנוע הטייה מהסוג הזה.

 (צילום: בועז נובלמן) (צילום: בועז נובלמן)
(צילום: בועז נובלמן)

 (בועז נובלמן) (בועז נובלמן)
(בועז נובלמן)

לאחר שחתולי המחקר של ביופט "הצביעו בשפם" בעד המוצר החדש, ואחרי שנמצא כי לא התפתחו דלקות במערכת השתן של חתולי הפאנל, הושק המוצר לשמחת כל חתולי ישראל ובעליהם. מזון החתולים של 'לה קט' בתוספת חמוציות אף זכה השנה בפרס החדשנות של 'מוצר השנה' בישראל ובימים אלה גם ניתן לראות פרסומת למוצר החדש.

ותשובה לשאלה שבודאי עברה בראשכם לאורך כל הטקסט: האם במקרה שאתם – ולא חיית המחמד שלכם - סובלים מבעיה דומה ותכרסמו להנאתכם את הכופתיות, האם גם אצלכם תרשם הקלה ותוכלו לחייך אחר כך חיוך חתולי רחב? לגבי השאלה הזו אין לנו אלא להציע לכם להתייעץ עם רופא המשפחה שלכם, או אולי אם איזה וטרינר שאתם סומכים עליו?

 

ערן יסעור הוא מומחה לשיווק ולחדשנות, וממארגני פרסי החדשנות הבינלאומיים של מוצר השנה בישראל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
צילום: אילוסטרציה, יסמין ואריה
צילום: אילוסטרציה, יסמין ואריה
צילום: יגאל פרדו
צילום: יגאל פרדו
מומלצים