שתף קטע נבחר

אפשר להחליף את הצליל של האזעקה?

תקופת הלחימה מעלה אצל ילדים אינספור שאלות: מה לעשות עם אח קטן שנבהל ובוכה? ומה אם הכלב מסרב להיכנס לממ"ד? רס"ן (מיל') טלי ורסנו-אייסמן, מסבירת פיקוד העורף, מנסה להשיב להם - ולהרגיע

1. אנחנו גרים בטבריה. לא הגיעו אלינו טילים מעזה. גם אנחנו צריכים לבחור את המרחב המוגן?

כל משפחה צריכה לבחור את המרחב המוגן שלה כבר בזמן שגרה. דווקא בזמן שאין טילים ואזעקות אפשר לחשוב בנחת ולהחליט מה המקום הבטוח ביותר בבית ואפילו לתרגל כניסה אליו.

 

<<כל החדשות, הטורים, המדריכים והכתבות בעמוד הפייסבוק של ynet הורים >>

  

מבצע "צוק איתן" - ההתמודדות עם הילדים:

מצב מלחמה: איך להסביר את המצב לילדים?

מדינה תחת מתקפה: איך להתמודד עם החרדה של הילדים

 

2. בכל פעם שיש אזעקה הכלב שלי נבהל והולך לפינה בבית ולא מסכים להיכנס לממ"ד. בגללו אני לא מספיקה להיכנס לממ"ד. מה לעשות?

חיות המחמד שלנו עשויות גם הן לחשוש מהאזעקות ולהגיב בבהלה לריצתם של כל בני הבית למרחב המוגן ול"בומים" החזקים שנשמעים מדי פעם. רצוי להכיר לכלב את המרחב המוגן בין האזעקות, לשחק איתו ולשהות איתו שם. אם בכל זאת הוא מגיב באופן הזה ולא מעוניין להיכנס לממ"ד, חשוב שאת תכנסי לממ"ד.

 

3. אני והמשפחה שלי אמורים לטוס, האם זה מסוכן?

זוי תקופת החופש הגדול והרבה משפחות טסות ויוצאות לנופש. זה חשוב בימים הללו לצאת להתאוורר, אם אפשר. מומחים בתחום עושים כל הזמן הערכות האם זה מסוכן לטוס או לא. אם הטיסה לא בוטלה, סימן שזה בסדר. תבלו ותיהנו.

 

4. אני נשאר עם אחי הקטן בבית כשההורים שלי בעבודה. כשיש אזעקה הוא נבהל ובוכה. איך אני יכול לעזור לו?

נשמע שאתה אחראי ודואג. כל הכבוד! חשוב שהוריך ואתה תשוחחו איתו בין האזעקות

ותסבירו לו את המצב בהתאם ליכולת שלו להבין. תסבירו שהאזעקה שומרת עלינו וכשאנו בממ"ד אנו מוגנים. בתוך הממ"ד כדאי לעשות משהו שמפיג את המתח, למשל, לצייר, לספר בדיחות או לראות פרק בסדרה שהוא אוהב.

 

5. כשיש אזעקה אני עושה כל מה שצריך לעשות, אבל מרגישה שהלב שלי דוהר ולוקח לי זמן להירגע. מה לעשות?

קודם כל, כל הכבוד שאת עושה מה שצריך לעשות, סימן שאת מתמודדת. לגבי הדופק המהיר, אין מה להיבהל מזה, זה נורמלי. האזעקה תמיד מפתיעה ומבהילה. אפשר לבצע קצת נשימות כדי להרגיע את הגוף. אני ממליצה שבתוך המרחב המוגן יהיו בועות סבון ובכל פעם שיש אזעקה פשוט תקחי אותן ותנסי לעשות את הבועה הגדולה ביותר. כך הגוף יחזור לאיזון ויהיה פחות מתוח.

 

6. אני דואגת לסבתא שלי שגרה בדרום. מה אני יכולה לעשות?

אם אי אפשר להביא את סבתא אליכם לכמה ימים, אני מציעה שתשוחחו איתה הרבה בטלפון, בכל פעם מישהו אחר. אולי תהיי את זו שמזכירה לכולם להתקשר.

 

7. אפשר להחליף את הצליל של האזעקה? היא ממש מפחידה

נכון, האזעקה מבהילה. היא תמיד מופיעה כשאנחנו ממש לא מוכנים, כשאנחנו באמצע משהו. אבל אם היא לא תהיה חזקה, אולי לא נשמע אותה? היא חייבת להיות חזקה כדי שברגע שהיא נשמעת נעזוב הכול וניכנס למרחב המוגן. גם אם אנחנו ישנים, נמצאים במקלחת או סתם שומעים מוסיקה.

 

8. בעמוד ענן הבית שלי נפגע, האם הוא ייפגע שוב?

אני מבינה את החשש הטבעי שזה יקרה שוב, אבל הסיכוי שהרקטה תיפול באותו מקום פעמיים הוא נמוך מאוד. הרקטות שנשלחות אלינו מעזה הן רקטות שלא ניתן לכוון אותן באופן מדוייק.

 

9. האם צריך להעיר את אחותי הקטנה כשיש אזעקה?

כן. כולם צריכים להיות במרחב המוגן כשיש אזעקה. לא לוקחים סיכון. אם היא קטנה מאוד ולא רוצים לטרטר אותה, אולי כדאי שתירדם בתוך הממ"ד בתקופה הזו.

 

10. אני גר בתל אביב. מותר לי לשחק עם החברים שלי בפארק שליד הבית?

כן, בהחלט. זה אפילו חשוב לשחרר את הגוף ולהיפגש עם חברים. צריך להיות בקרבת מבנה וכשיש אזעקה להיכנס מיד לתוכו. אני מציעה לקחת איתכם טלפונים ניידים ומיד אחרי האזעקה להתקשר להורים ולומר שהכול בסדר. תדאגו גם שוועד הבית ישאיר את דלתות הכניסה לבניינים פתוחות כדי שתוכלו להיכנס פנימה בשעת אזעקה.

 

11. אנחנו גרים בקומה אחרונה בבית עם שלוש קומות ואין לנו ממ"ד. איך בוחרים מרחב מוגן?

עליכם לרדת לקומה השנייה ולהמתין בחדר המדרגות במשך 10 דקות.

 

12. אמא שלי כל הזמן בוכה כשיש אזעקה. מה אני יכול לעשות כדי לעזור לה?

נשמע שאתה מאוד דואג לאמך. המצב עלול לעתים להפחיד גם אנשים מבוגרים, וזה טבעי. אולי, אם היא תראה שאתה מתמודד ולא דואג, תצליח גם היא להתגבר על חששותיה. אולי כדאי שיהיה איתכם מבוגר נוסף במרחב המוגן (שכנה, סבתא) שירגיע אותה.

 

13. אני שומע כל היום חדשות, כי אני פוחד שאם תהיה אזעקה לא אשמע, ובלילה אני שם את הגל השקט ברדיו. אני כמו קפיץ וכל אופנוע שעובר אני קופץ וחושב שזו אזעקה. מה לעשות?

האזעקה נשמעת חזק מאוד בדרך כלל. אפשר לשים את הגל השקט ליתר ביטחון.

אין צורך להיות צמודים לחדשות, זה רק מגביר את המתח בגוף. בין האזעקות אני ממליצה לעשות דברים שמפיגים את המתח, כמו: לקפוץ על חבל, לרוץ סביב הבית, לעשות מרתון של סדרות אוהבות, תחרות הבדיחה המצחיקה, להיפגש עם חברים, לרקוד לצלילי מוסיקה שאוהבים וכל דבר שעוזר לנו להוריד את המתח מהגוף.

  

14. מהרגע שהתחילה המלחמה, אני לא מוכנה לצאת מהממ"ד. אני פוחדת שלא אספיק להיכנס לתוכו כשיש אזעקה 

נסי לעשות תרגול ומדדי כמה זמן לוקח לך להיכנס למרחב המוגן. בדקי זאת מול ההוראות של פיקוד העורף. אם הצלחת לעמוד בזמנים (אני בטוחה שכך יהיה) אין סיבה שתישארי כל הזמן הזה בתוך הממ"ד.

 

15. למה לפעמים אנחנו שומעים רק "בום" ולא שומעים אזעקה?

המדינה מחולקת ל-204 אזורים. האזעקה נשמעת רק במקומות שבהם יש חשש לנפילת טיל. לכן, אם אין אזעקה במרחב שלנו, סימן שזה לא מיועד לנו. בכל מצב, אם שומעים קול נפץ, מומלץ להיכנס למרחב המוגן.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גילת גורליק
ילדים במלחמה. חיים את הפחד
צילום: גילת גורליק
מומלצים