שתף קטע נבחר
צילום: AFP, רויטרס

לנשוך שפתיים ולהמשיך

הסיפורים מצמררים, הכאב גדול. אבל אסור לנו לשחק לידי הטרוריסטים. אם נישבר - כמות האבידות רק תגדל בהמשך. וחייבים לשים סוף לשמועות בווטסאפ

בכל מלחמה, מערכה או מבצע יש רגע כזה שבו רשימת האבידות מתארכת בקצב מבהיל והסיפורים משדה הקרב מצמררים. זה משפיע מיד. 

 

בעניין זה אין הבדל בין מפקד ולוחם, קשוחים ככל שיהיו, לבין אזרחית או אזרח בעורף. הלב מחסיר פעימה וקור זורם בעורקים גם אצל מי שאינו מעורב ישירות בלחימה, גם אם אין אדם שיקר לו שנמצא שם, במקום שבו מתנהל הקרב. זה כאב שנובע מאובדן ותחושה של תבוסה, שקיימים שם אפילו אם הכוח בשטח משיג את יעדיו ומבצע את משימותיו.

לוחמים בשטח הרצועה. כדי שלא נחזור לאותן דילמות  (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
לוחמים בשטח הרצועה. כדי שלא נחזור לאותן דילמות (צילום: דובר צה"ל)
 

אבל על המשבר הזה מתגברים. חוויתי את זה במלחמת ששת הימים ובעוד סיטואציות דומות מאז. מה שמאפשר לך להתגבר על המשבר היא הידיעה שהקורבן האנושי לא היה לשווא. הידיעה שהנופלים והנפצעים, ההורים השכולים ואלו שיישארו נכים לכל חייהם, הצילו חיי רבים אחרים שהיו זקוקים להגנת הנופלים ולקורבנם.

 

זה המקרה כעת. הממשלה יצאה למערכת "צוק איתן" כדי לסיים מצב שבו סכנה מוחשית ומיידית נשקפה לחיי תושבי עוטף עזה ממערך הטרור התת-קרקעי שחמאס הכין ובנה לתכלית אחת: לרצוח בהם ללא הבחנה, לחטוף בני ערובה ולהביא את מדינת ישראל על ברכיה. כמו שעשו בפרשת גלעד שליט, וגרוע יותר.

מח"ט גולני שנפצע בתדרוך לחיילים (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
מח"ט גולני שנפצע בתדרוך לחיילים(צילום: דובר צה"ל)

חמאס יציג את הפגיעות כהישג (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
חמאס יציג את הפגיעות כהישג(צילום: הרצל יוסף)

גם איום הרקטות אינו זניח אף כי "כיפת ברזל" והתקיפות המדויקות של חיל האוויר יצרו אצלנו אשליה של ביטחון. ידענו שיש איום, אבל התחושה הייתה שחיינו אינם באמת בסכנה אם רק ניכנס למרחב המוגן. מלחמה וירטואלית, חשבנו, שבה הדבר הגרוע ביותר שיכול לקרות לנו הוא שייגמר מלאי ה"טמירים" (הטילים המיירטים) בסוללת "כיפת ברזל" או שבנק המטרות של חיל האוויר יתרוקן. זה לא כך. איום הרקטות עלינו מצד חמאס הוא ממשי, ואם יימשך עוד זמן רב גם יהיו קורבנות בנפש, זה עניין של סטטיסטיקה. ומה שחשוב לא פחות - נסראללה עוקב מהצד וצובר לקחים.

 

ראינו את תוצאות התקיפות בעזה והתכווצנו למראה ההרס והילדים ההרוגים, אבל המהלך הקרקעי הטיח את המלחמה בפרצופינו בכל כיעורה וכאבה והפך אותה עבורנו לעניין אישי.

 

אין ספק שאירועי הלילה ברצועה יוצגו על ידי חמאס - צריך להודות, בצדק - כניצחון תודעתי ותקשורתי. הארגון וראשיו ינסו למנף את ההישג המקברי הזה להישגים במשא ומתן המדיני שעדיין לא החל. אבל לנו אסור לשחק לידם של הטרוריסטים שעד כה נכשלו בכל ניסיון שעשו במהלך "צוק איתן" לפגע בנו.

 

אסור שהציבור בישראל יישבר ושהתקשורת תשדר סימני מצוקה, לא מפני שזה לא יפה ולא מכובד לבכות ולכאוב, אלא מפני שאיתותי מצוקה או לחץ של דעת הקהל על הממשלה להסיג את הכוחות רק יגבירו את מוטיבציית הלחימה של חמאס והג'יהאד האיסלאמי - ויחזקו את התעקשותם במשא ומתן. התוצאה תהיה שהמשא ומתן על הפסקת אש יתמשך, הלחימה תתארך וכמות האבידות בשני הצדדים תלך ותגדל.

 

גרוע מזה, בעוד שנה שנתיים נהיה באותו מקום ונעמוד בפני אותן דילמות ואותו כאב. לכן חייבים לנשוך שפתיים ולהמשיך עד שיפוצצו הפיר והמנהרה האחרונים שידועים לנו, ועד שתושג הפסקת אש יציבה ומאריכת ימים בתנאים שמדינת ישראל וממשלת ישראל יכולות לחיות איתם.

 

בינתיים, בימי לחימה קשים אלה, ראוי שכל מפיצי השמועות ברשתות החברתיות ובווטסאפ ינהגו באחריות ובאיפוק. השמועות שרצות ברשת הן הפקרות וגורמות עוול למשפחות שלמות שבניהן נלחמים כעת בעזה. הגיע הזמן להפסיק את התופעה הזו ולגנות אותה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
אותות מצוקה רק יגבירו את מוטיבציית חמאס
צילום: AFP
מומלצים