שתף קטע נבחר

"מרחץ דמים בעזה". מבט לעיתוני העולם

בבריטניה דיווחו על "מוות וזוועה בעזה", ב"ניו יורק טיימס" זיהו בקיעים בתמיכה של ג'ון קרי בישראל, ב"אל-ג'זירה" הכריזו על "טבח סג'עייה" ובאיטליה על "מרחץ דמים". ביום הקטלני ביותר של "צוק איתן", ההסברה הישראלית עבדה קשה: "התגובות למראות מעזה היו אמוציונליות יותר"

בסוף השבוע עברה התקשורת העולמית להתמקד בהתרסקות המטוס המלזי, שהופל ביום חמישי על-ידי טיל במזרח אוקראינה. אבל אחרי כמה ימים שבהם נדחק העימות בין ישראל לחמאס לכותרות המשניות, אתמול (יום א') הוא חזר לראש הכותרות ברבים מאתרי החדשות הבכירים באירופה ובארה"ב. התוצאה לא צפויה לעשות טוב להסברה הישראלית: לפי שעה הגיבוי הדיפלומטי מממשלות המערב נמשך, אולם אזרחי אירופה שפתחו את אתרי החדשות גילו בעיקר תמונות זוועה, חוסר אונים ובכי של פלסטינים בעזה, בעקבות הקרבות הקשים באזור שכונת סג'עייה בעזה. 13 חיילי צה"ל נהרגו ביממה האחרונה, ולפי דיווחי הפלסטינים יותר מ-100 מתושבי עזה נהרגו וכ-250 נפצעו.

 

כל שלוש הכתבות הראשיות ב"ניו-יורק טיימס" עסקו ביום הדמים בעזה. "הלחימה ביום ראשון אותתה כי מה שהחל כפלישה קרקעית מוגבלת של ישראל עבר לשלב נרחב יותר עם מחיר יקר יותר עבור שני הצדדים", בישרה הכותרת הראשית. מתחתיה הוצגה ההערה של מזכיר המדינה ג'ון קרי, שנקלטה במקרה במיקרופונים של "פוקס ניוז" מחוץ לשידור ("זה חתיכת 'מבצע נקודתי'"), כביקורת על ישראל ועל קציר הדמים בקרב האזרחים בעזה.

 

"הערתו של קרי נשמעה ללא ההקשר, אבל שאלותיו של המראיין ותשובתו של קרי מבהירות כנראה שמזכיר המדינה דיבר בציניות על 'מבצע נקודתי' כדי לבטא את חוסר הנחת שגורם לו המוות של אזרחים פלסטינים, כולל ילדים רבים, במבצע שנועד במקור לפגוע בקיצונים חמושים". בנוסף מופיעה כתבת צבע בולטת תחת הכותרת "בבתי חולים ברחבי עזה - מראות של כאוס ויגון", והיא מתארת את חוסר האונים של בתי החולים ברצועה, המנסים להתמודד עם זרם הנפגעים.

ב-BBC הייתה אתמול הכותרת הראשית "עזה סובלת מהיום הקטלני ביותר", אבל לאחר ההודעה על כך ש-13 חיילים ישראלים נהרגו, היא השתנתה ל"ישראל ועזה מתמודדות עם היום הקטלני ביותר". בתוך הכתבה, הוצגו ההתרחשויות בצורה די מאוזנת, וכתב ה-BBC כריס מוריס דיווח מדרום ישראל כי "מותם של חיילים רבים כל כך בתוך יום אחד הוא דבר שיזעזע את החברה הישראלית". כתבת הרשת בעזה מדווחת על מראות של פאניקה בשכונת סג'עייה, על אלפים שנמלטו ממנה בפאניקה ועל עדי ראייה שמספרים על גופות המוטלות ברחובות.

ב"סקיי ניוז" דיווחו בכותרת הראשית על מותם של 13 חיילים ישראלים: "הפסקת אש בת שעתיים כדי לאפשר לאמבולנסים להגיע לפצועים בעזה נקטעה במהרה, אלפים נמלטו מההפצצות". לצד הכתבה התווסף בהמשך ראיון עם השר נפתלי בנט, שמצוטט כמאשים את חמאס בביצוע "רצח-עם עצמי" בעזה. בהמשך נכבש העמוד גם על-ידי כתבה שלישית העוסקת בעזה, תחת הכותרת: "שום סימן להפסקת אש בעזה למרות מרחץ הדמים". בפירוט: "הדאגה הבינלאומית גוברת, אבל עד כה מנהיגי המערב המשיכו לתמוך במבצע הישראלי בעזה".

ב"אל-ג'זירה" בישרה הכותרת על כ-100 שהידים (חללים) בעזה, תוך שהיא מכתירה זאת כ"טבח סג'עייה". "מספר השהידים בעזה עלה לכ-100, רובם נפלו בטבח בשכונת סג'עייה, שמצאה עצמה נתונה להפגזה ישראלית ללא הבחנה שהביאה למותם של כ-60 בני אדם, רובם נשים וילדים".

ברשת "פוקס ניוז" הרפובליקנית מארה"ב, האוהדת מאוד את ישראל, האירועים אתמול בעזה הוצנעו, ובמקום זאת כותרת הענק של האתר עסקה עדיין בהתרסקות המטוס המלזי והמתיחות הבינלאומית הגוברת על רקע זה בין המערב לרוסיה, שאותה מאשימים באירופה ובארה"ב באחריות להפלת המטוס. רק מתחת לכותרת זו עסק אתר "פוקס ניוז" באירועים בעזה, והוא הקדיש את כותרתו ל-13 החיילים הישראלים שנהרגו. מתחת הוזכרו הרג העשרות בעזה, הרחבת הפעולה הצבאית והעובדה שהקרע בין מצרים לחמאס מכשיל את מאמצי הפסקת האש.

"'מוות ואימה' בעזה", קראה כותרת הידיעה שהוקדשה לאירועי סג'עייה בעיתון הבריטי "הגרדיאן", שנטייתו המסורתית ביקורתית מאוד כלפי ישראל. "הממשלה הפלסטינית מגנה את ההתקפה בשכונת סג'עייה וטוענת שמדובר ב'פשע מלחמה', ישראל הודיעה כי 13 חיילים נהרגו". מתחת, מובאת הטענה של ארגון זכויות אדם פלסטיני כי ישראל משתמשת בעזה בפגזים שבתוכם חצים המתפזרים ומגבירים את סיכויי הפגיעה, וכן כתבה שהופיעה בגרסאות אלה ואחרות ברבים מעיתוני אירופה ובריטניה בשבוע האחרון: "ישראלים מתאספים על גבעות (ליד הרצועה) כדי לצפות בצבא מטיל פצצות על עזה ולהריע". בכתבה נכתב כי אותם ישראלים שותים, אוכלים חטיפים ומצלמים תמונות "סלפי" על רקע פיצוצים קטלניים בעזה.

בעיתון הספרדי הבינלאומי "אל-פאיס" דיווחו: "רצועת עזה סופגת את היום הקטלני ביותר מאז תחילת המתקפה". בתמונה הגדולה המצורפת נראית הבריחה מסג'עייה, ובמרכזה משפחה הנוסעת בתוך כף של דחפור בדרכה החוצה. "13 חיילים ישראלים נהרגו ביום אחד, ההרג הגדול ביותר שספגה ישראל מאז המבצע בלבנון בשנת 2006", נכתב, "מספר הפלסטינים שנהרגו עלה ל-430, 90 מהם רק היום, מרביתם אזרחים". בכתבה שמתחת - "הצהרת נתניהו: נעשה כל מה שנחוץ בעזה".

גם בדרום אמריקה הרחוקה המזרח התיכון בראש הכותרות. בעיתון הארגנטינאי הנפוץ "קלארין" דיווחו בכותרת הראשית של אתר האינטרנט: "היום הקטלני ביותר בעזה - לפחות 100 הרוגים". "ברשת הטלוויזיה של חמאס, אל-אקצא", כך דווח, "שודרו תמונות של אזרחים, בהם נשים וילדים, שרועים על הקרקע ליד בניינים, בעוד אחרים צועדים ברחובות, כנראה בניסיון לברוח מהמקום".

בעיתון הצרפתי "לה מונד" - הלחימה בעזה בראש הכותרות, והיא מטלטלת גם ערים בצרפת עצמה. הכותרת הראשית עסקה אמש במהומות בפרבר הפריזאי סארסל, שבו חיים יהודים רבים, אחרי שהמשטרה אסרה לקיים הפגנה פרו-פלסטינית והתקהלות פרו-ישראלית מקבילה. לפחות שני כלי רכב, כך דווח בעיתון, הוצתו, וזגוגיות של כמה מכוניות נפוצו. מעבר להיבט הצרפתי של מבצע "צוק איתן", מובא בכותרת משנית של האתר סיפורה של סג'עייה, תחת הכותרת "עזה: ההתקפה הכי קטלנית מאז 2008". ההסבר: "שני הצדדים הסכימו על הפסקת אש למשך שעתיים, אולם היום הזה היה כנראה הקטלני ביותר מאז 2008".

באיטליה בישרו הכותרות הראשיות על "Strage", כלומר "מרחץ דמים" או "טבח", בשכונת סג'עייה. בכותרת אתר החדשות הנקרא ביותר, "לה רפובליקה", נכתב: "מרחץ דמים בעזה: יותר מ-60 הרוגים. 13 ישראלים נהרגו, קרי: 'חמאס יורה רקטות ומסרב להפסקת אש'". בכותרת המשנה נכתב "פצצות על שכונת סג'עייה, 17 ילדים בין הקורבנות". העיתון מצרף תמונות של הילדים הבורחים. "זה היום הדרמטי ביותר ברצועת עזה: רובע שלם תחת הפצצות. הצבא הישראלי הגביר את המתקפה הקרקעית ברצועת עזה". עם זאת, ב"רפובליקה" ציינו גם כי חמאס הוא שהפר את ההפוגה ההומניטרית אתמול בצהריים, ואילץ את ישראל לחדש את האש.

ב"קוריירה דלה סרה" האיטלקי בישרה אתמול הכותרת: "גשם של פצצות על שכונת סג'עייה: 70 הרוגים, בין ההרוגים גם 17 ילדים". "מרחץ דמים במתקפה: שכונה שלמה הפכה לעיי חורבות", נכתב בעיתון, ומציינים בעמוד הראשי שההפוגה ההומניטרית הופרה - בלי לציין על ידי מי.

 

במרכז הבינתחומי בהרצליה מופעל, כפי שהיה במבצעים "עופרת יצוקה" ו"עמוד ענן", חמ"ל מתנדבים שהקימה אגודת הסטודנטים של המרכז, ובו כ-400 מסבירים המשתתפים במלחמת ההסברה שמתנהלת בימים אלה בתקשורת הבינלאומית. טל יפה, אחד מאותם מתנדבים שבילו אתמול שעות מול המסך, סיפר כי האתגר שניצב בפני מתנדבי החמ"ל במהלך יום ראשון היה גדול יותר על רקע ההרג רחב ההיקף

בסג'עייה. התגובות ברשתות החברתיות ובתקשורת המסורתית על תמונות הילדים ההרוגים בעזה, סיפר, היו באופן טבעי אמוציונליות יותר מבימים קודמים.

 

"כבר בבוקר, כשהתחלנו לקבל פרטים ראשונים ממה שמתחולל בעזה, הבנו שאנחנו צריכים לשנות אסטרטגיה. הכנו מראש מסרים בפורמטים שונים - טוקבקים, גרפיקה, סרטונים - שבהם הדגשנו שסג'עייה היא קן טרור, רשת של מנהרות, עיר שמלמעלה נראית רגילה אבל מלמטה היא מתבררת כעיר טרור. הסברנו שסג'עייה היא כלא בני הערובה הגדול ביותר בעולם. התמקדנו בניסיון להסביר שאנחנו מלאים בכאב עבור הילדים הפלסטינים, ורוצים לשחרר את התושבים המסכנים של עזה מהחמאס".


פורסם לראשונה 20/07/2014 23:20

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אירועי סג'עייה ב"ניו יורק טיימס"
מומלצים