שתף קטע נבחר

אין לו כיסוי: מה עושים כשהצ'ק חוזר מהבנק?

מה לבדוק לפני שמקבלים המחאה, איך לנהוג כשהתברר שהצ'ק מחולל, ולמה חשוב לבצע את הפעולות במהירות האפשרית. כך תימנעו מההוצאה לפועל

מה עושים כאשר צ'ק שקיבלנו חזר? מהי בכלל המשמעות המשפטית של הדבר? ואיך נוכל בכל זאת לקבל את הכסף? יש כמה פעולות שראוי לעשות לפני רישום או קבלה של המחאה, וכן כמה פעולות שרצוי לבצע מיד אחרי אם חלילה התברר שאין לה כיסוי. כפי שתראו, יש חשיבות גדולה למהירות הביצוע של הפעולות הללו, במטרה להימנע מהסתבכות בהליכי הוצאה לפועל, ובמקרים מסוימים אף בפלילים.

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

צ'ק הוא שטר שבאמצעותו מורה אדם או ישות משפטית אחרת (למשל חברה) לבנק למשוך כסף מחשבונו בעבור צד שלישי בזמן שקבע מראש. כולנו מכירים את המונח "הצ'ק חזר", והוא מתייחס להמחאה שהוצגה בבנק אך לא נפדתה מסיבות שונות ולכן "הוחזרה". משחזר הצ'ק הוא הפך מחולל. הדבר קורה מכמה סיבות: החל מהוראת ביטול של בעל הצ'ק, המשך בטעויות בכתיבתו, וכמובן בשל חוסר כיסוי.

 

בנק שנתקל בצ'ק מחולל מחויב להסביר למפקיד את הסיבה. הצ'ק חוזר פיזית לידי המפקיד, ולאחר מכן, על מנת שנוכל לגבות את החוב, ניתן לתבוע את הסכום בלשכת ההוצאה לפועל.

 

מהן הסנצקיות?

בנק ישראל רשאי להטיל הגבלות על מי שאינו עומד בהתחייבויותיו ורושם צ'ק או צ'קים ללא כיסוי. למשל, יש אפשרות להכריז על אדם כלקוח מוגבל בבנק ישראל, ובמצבים מסוימים ביטול צ'ק או חילולו בשל אי כיסוי עלולים להיחשב עבירה פלילית של בעליו.

 

איך מתמודדים עם צ'ק מחולל?

ראשית, עוד בטרם לקיחת הצ'ק, מומלץ לבדוק אם חשבון הבנק של בעליו (המופיע על גביו) הוא חשבון מוגבל בבנק ישראל. במידה שבעל הצ'ק אינו האדם שמולו אנו מתקשרים, ניתן להתקשר לבעל החשבון לפי מספר הטלפון המופיע על גבי הצ'ק ולבדוק עמו שהוא מודע לקיומה של ההמחאה ולוודא שאינה מזויפת.

אילוסטרציה. לבדוק את הרקע של בעל הצ'ק (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה. לבדוק את הרקע של בעל הצ'ק(צילום: shutterstock)

ככל שמדובר בסכומים גבוהים, רצוי לבדוק את פרטי בעל הצ'ק לעומק בחברת דירוג אשראי כמו BDI. אמנם הבדיקה כרוכה בתשלום, אך ניתן בעזרתה לקבל מידע מהותי על אודות בעל הצ'ק, כמו התראות בחשבונו, צ'קים שחזרו בעבר, האם קיימים נגדו תיקי הוצאה לפועל ועוד.

 

ומה עכשיו?

נקטתם באמצעי הזהירות המקובלים ובכל זאת השיק חולל? ראשית, יש ליצור קשר עם בעל הצ'ק, לשאול לפשר הדבר ולבחון אפשרות שיחליף את ההמחאה במזומן או בהעברה בנקאית. אם נפלה ההצעה על אוזניים ערלות, יש לפנות באופן מידי לעורך דין העוסק בדיני שטרות והוצאה לפועל, משום שבמקרים רבים גביית הצ'קים תלויה במהירות התגובה. אם בעל הצ'ק הופך חדל פירעון, והוא בעל חובות נוספים, יש סבירות גבוהה שמי שיקדים לפעול יזכה ביתרון מהותי על האחרים.

 

ומנקודת מבטו של בעל השיק

במציאות הנוכחית, כשהמידע זורם באמצעות חברות דירוג אשראי, תיק הוצאה לפועל עלול להיות כתם שלא ניתן להסירו בקלות. על כן יש להיות מחושבים בעת עריכת הצ'קים. במידה שצ'ק שמסרנו חולל, ויש בידינו טענות הגנה טובות, ניתן להגיש התנגדות לביצוע השטר ולפרט בה את טענותינו.

 

צ'קים מחוללים הם תופעה שכיחה למדי המציפה את השוק. על כן מומלץ לנקוט משנה זהירות בעת קבלת צ'קים ולפעול לפי אמצעי הזהירות אשר פורטו כאן. אם בכל זאת מתעורר חשד שתהיה בעיה בגביית הצ'ק, אפשר לבקש מבעליו להחתים ערב על מנת שבמקרה הצורך ניתן יהיה לגבות ממנו את החוב.

 

אם בכל זאת חולל השיק, יש להתקשר מהר ככל הניתן עם עורך דין הבקי ברזי פקודת השטרות וההוצאה לפועל, על מנת שינקוט בפעולות גבייה מידיות.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: index open
אילוסטרציה
צילום: index open
עו"ד רועי ורשבסקי
מומלצים