שתף קטע נבחר

צילום: EPA

האו"ם מצטרף לאובמה: הפסקת אש עכשיו, בלי תנאים

אחרי לילה שקט, יורטה רקטה לאשקלון. בשיחה עם נתניהו קרא לו נשיא ארה"ב להסכים עכשיו להפסקת אש הומניטרית, ומועצת הביטחון מצטרפת לדרישה: "להשיג הפסקת אש מלאה, המבוססת על היוזמה המצרית". בכיר מדיני מעריך: ישראל וחמאס בדרך להפסקת אש

נשיא ארצות הברית ברק אובמה דרש מראש הממשלה בנימין נתניהו להסכים "מיידית" להפסקת אש הומניטרית, אבל בינתיים חמאס ממשיך בירי. לאחר לילה ללא רקטות, נשמעה אזעקה באשקלון אחרי השעה 7 בבוקר. רקטה שנורתה לעבר העיר התפוצצה בשטח פתוח. בתגובה ירה צה"ל אש פגזים לעבר מרחב בית להיה, שממנו נורתה הרקטה לעבר אשקלון. בינתיים, גם מועצת הביטחון החליטה פה אחד לקרוא לישראל ולחמאס להסכים להפסקת אש הומניטרית, "מיד ובלי תנאים מוקדמים".  

 

הצהרת מועצת הביטחון נאמרה כמה שעות לאחר שהנשיא אובמה אמר לראש הממשלה בנימין נתניהו כי "יש הכרח אסטרטגי ליזום הפסקת אש הומניטרית מיידית בלא תנאים ולאפשר העברת סיוע חיוני לאוכלוסייה הפלסטינית ברצועת עזה". זו אינה החלטה ביצועית ומחייבת של מועצת הביטחון, אלא הצהרה נשיאותית, בדרגה נמוכה יותר, שהקריא שגריר רואנדה - הנשיא התורן של מועצת הביטחון.

 

ההצהרה של מועצת הביטחון קוראת לישראל ולחמאס "להיות מעורבים במאמצים להשיג הפסקת אש יציבה ומלאה, המבוססת על היוזמה המצרית". ישראל תומכת ביוזמה המצרית להפסקת אש, וראש הממשלה נתניהו אמר בסדרת ראיונות לרשתות הטלוויזיה בארה"ב שהיא "המשחק היחידי בעיר".

ההצהרה קוראת לצדדים "להיות מעורבים במאמצים להשיג הפסקת אש" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ההצהרה קוראת לצדדים "להיות מעורבים במאמצים להשיג הפסקת אש"(צילום: EPA)

הביע אכזבה. הנציג הפלסטיני באו"ם מנסור (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הביע אכזבה. הנציג הפלסטיני באו"ם מנסור(צילום: EPA)

החמאס מתנגד לאותה יוזמה והעביר הצעה נגדית למזכיר המדינה ג'ון קרי, באמצעות שרי החוץ של קטאר וטורקיה. הנשיא אובמה הבהיר בשיחתו עם נתניהו כי גם ארצות הברית תומכת בהפסקת אש המבוססת

על היוזמה המצרית - אבל מאידך קרא לנתניהו להסכים עכשיו להפוגה.

 

ההחלטה התקבלה בחצות שעון ניו יורק, זמן קצר לפני שהעולם המוסלמי יחגוג את עיד אל-פיטר לציון סיום חודש הרמדאן. החלטת מועצת הביטחון קוראת לישראל ולחמאס "לקבל וליישם באופן מלא הפסקת אש הומניטרית בתקופת עיד אל-פיטר ומעבר לו".

 

ירדן, הנציגה הערבית במועצת הביטחון, הייתה זו שהגישה את טיוטת ההצעה. ההחלטה, שלא הזכירה את ישראל וחמאס בשמותיהם, מביעה "דאגה עמוקה מהמצב המידרדר כתוצאה מהמשבר בעזה ומאובדן חיי אזרחים ופצועים". היא אף קוראת "לכבד בצורה מלאה את החוק ההומניטרי הבינלאומי ולנקוט צעדים הנחוצים להבטיח את ביטחונם של אזרחים והגנתם".

 

החלטת המועצה, שקוראת לכינון שתי מדינות - ישראל ופלסטין - שיחיו בשלום זו לצד זו, משבחת את מזכ"ל האו"ם באן קי מון ואת מזכיר המדינה קרי על מאמציהם לקדם את הפסקת האש.

 

בתום ישיבת קבינט ממושכת שארכה שעות ארוכות ושהסתיימה באישון ליל, העריך גורם מדיני בכיר כי ישראל וחמאס בדרך להפסקת אש. לדבריו, ישראל תמשיך לשמור לעצמה על חופש פעולה להשמדת מנהרות. הוא אמר כי הפסקת האש הראשונית תוגדר הומניטרית, אך למעשה היא תהווה את תחילתו של סוף מבצע "צוק איתן" ברצועת עזה.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

הנציג הפלסטיני באו"ם, ריאד מנסור, אמר בעקבות ההצהרה במועצת הביטחון כי "זו הצהרה נשיאותית שאינה החלטה. מועצת הביטחון הייתה צריכה לאמץ החלטה לפני זמן רב, להפסיק את התוקפנות הזאת ולהסיר את הסגר על אנשינו בעזה. אנחנו מצפים ממועצת הביטחון לספק הגנה לאנשינו. הסטטוס-קוו אינו יכול להישמר ולחזור למצב של לפני התוקפנות, זה בלתי מתקבל על הדעת. צריך להסיר את הסגר ולאפשר לאנשים וסחורות להיכנס ולצאת. כל הדברים האלה אינם בהצהרה ואנחנו מאוכזבים".

 

מנסור תבע נסיגה מיידית של ישראל מרצועת עזה ואמר כי "זה רגע עצוב ביום חג שהיה אמור להיות שמח. אנחנו מקווים שהפסקת האש תישמר. אנחנו לא נקבל מצב שבו מועצת הביטחון תמשיך לגרור רגליים כאילו מדובר בנושא קטן".

פרושאור: "אל תיפלו לתעמולה של חמאס" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
פרושאור: "אל תיפלו לתעמולה של חמאס"(צילום: EPA)

גם שגריר ישראל, רון פרושאור, הביע אכזבה מההצהרה שהתקבלה במועצת הביטחון. מיד לאחר הדיון אמר פרושאור כי "זו הצהרה נשיאותית שבדרך פלא אינה מזכירה את חמאס ואת זכותה של ישראל להגן על

 עצמה. חמאס השתמש במיליוני דולרים שקיבל לפתח מנהרות ורקטות. העולם יזדעזע ממה שחמאס בנה, בשלושה שבועות הוא ירה 2,500 רקטות לעבר אזרחינו".

 

השגריר הישראלי פנה לכתבים ואמר: "אל תיפלו לתעמולה של חמאס, ישראל הסכימה לחמש הצעות להפסקת אש וחמאס דחה את כולן, כולל את ההצעה שלו להפסקת אש". פרושאור האשים כי חמאס ממומן על ידי קטאר ואיראן. לדבריו, "אפשר לומר שכל רקטה שנורתה היא תוצרת איראן וכל מנהרה היא מתנה מהשליט של קטאר".

 

בנוגע לבקשה להפסקת אש ציין פרושאור כי "אם יהיה שקט בישראל, יהיה שקט בעזה. אני קורא לכולכם לעמוד לצד ישראל הנלחמת בטרור. פירוז של חמאס יאפשר לעזה להיבנות מחדש ולהשתקם".

 

בתוך כך, דובר חמאס סאמי אבו זוהרי אמר הבוקר כי "הכיבוש עדיין מסרב לכל הפוגה הומניטרית הקשורה לעיד אל-פיטר. הדבר מהווה זלזול ברגשותיהם של המוסלמים ובפולחנם". הוא הטיל על ישראל את האחריות המלאה להסלמה והפרת ההפוגה ההומניטרית בזמן החג.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
הצהרה בלבד. מועצת הביטחון
צילום: EPA
מומלצים