שתף קטע נבחר
רויטרס, AFP, יואב זיתון

הבורסה יציבה בזמן לחימה? זה בלוף

הבורסה חוזרת בכל מבצע על אותו תרחיש: בהתחלה היא יורדת, עם סיום הלחימה המדדים עולים אך זמן קצר אחר כך חוזרים לרמתם המקורית. למה זה קורה? בגלל האינטרס של המשקיעים המוסדיים ששולטים במסחר בארץ

מי שרואה ביציבות היחסית של הבורסה בארץ מדד לכך שהמשקיעים מאמינים כי המבצע בעזה לא ישפיע על התוצאות העסקיות של החברות במשק הישראלי, לא מבין את המגבלות שבהן פועלת הבורסה בארץ.

 

כתבות נוספות בערוץ הכלכלה :

העמותות מדווחות על קריסה בעקבות המבצע

מה עשו הח"כים למען העובדים? סקירת חוקים

אחרי צוק איתן: גל פיטורים במשק?

 

עד כמה הבורסה מוגבלת, אפשר ללמוד מכך שהיא חוזרת כמעט בדיוק על אותו תרחיש כמו במבצעי עופרת יצוקה ועמוד ענן. בשלבים הראשונים של המבצע יש ירידה של 2-3 אחוזים במדדים המובילים ולאחר מכן עלייה ומעט אחר כך המדדים מתייצבים, פחות או יותר ברמה שבה הם היו לפני המבצע.

 

הבורסה בזמן מבצע צוק איתן בהשוואה למדד נאסד"ק בניו יורק:

 

 

המוסדיים הם המשפיעים ביותר על הבורסה

הסיבה העיקרית לכך היא לא שהמשקיעים סבורים שכל עוד המבצע נמשך אין שינויים בשווי של החברות הישראליות. אלא שהבורסה בארץ קטנה ורוב הכסף שנסחר בה מרוכז אצל מספר קטן יחסית של משקיעים מוסדיים. המשקיעים הללו אוספים את הפקדונות של הציבור ומבטיחים לו תשואה על ההשקעה שלו. יותר מכך, כל משקיע מוסדי נמצא בתחרות מול המשקיעים האחרים, כיוון שהוא צריך להראות שהוא נותן תשואה לא פחות טובה מהם.

 

לציבור אין סיבה בינתיים למשוך את הכסף שלו מהמשקיעים המוסדיים, כיוון שכל עוד לציבור יש חסכונות, הוא מעוניין לקבל את התשואה הטובה ביותר שהוא יכול. כל עוד הציבור איננו מושך את הכסף שלו מהמשקיעים המוסדיים, אין להם כמעט ברירה אלא להמשיך להשקיע את הכספים בבורסה מכיוון שבאפיקי ההשקעה האחרים התשואה כיום היא אפסית.

 

מעבר לכך, מכיוון שהבורסה היא קטנה, כל משקיע מוסדי שינסה למכור כמות גדולה של מניות יגרום לירידה משמעותית בשווי של המניות שהוא מוכר ולכן יספוג הפסדים כבדים. לכן, כל עוד המבצע נמשך, אף משקיע מוסדי לא יעז, אלא בתנאים קיצוניים מאוד, להיות הראשון שמתחיל למכור מניות, כדי לא להיות המשקיע שסופג ראשון את ההפסדים הגדולים.

 

הבורסה בזמן מבצע "עמוד ענן":

הבורסה בזמן מבצע "עופרת יצוקה":

 

כך שכל עוד המבצע נמשך, הבורסה עושה את הדבר היחיד שהיא יכולה בתנאים הקיימים - ממתינה להתפתחויות. הבורסה תמשיך להמתין עד שיהיו תוצאות והציבור יתחיל להגיב עליהן. כך שמי שרוצה ללמוד מהבורסה על ההתפתחויות בעתיד, עדיף שימתין עד שהאבק ישקע מסביב לעזה ולציבור יהיה די זמן להחליט מה הוא עושה עם החסכונות שלו.

 

הדוגמאות מהעבר מלמדות שאחרי מבצעי עופרת יצוקה ועמוד ענן, הבורסה זיהתה שהתנאים שנוצרו יאפשרו צמיחה כלכלית ולכן היא עלתה במהירות בתקופה שאחרי הקרבות. כך שמי שרוצה לנסות להשתמש בבורסה ככלי לחיזוי, כדאי שיעקוב אחרי ההתפתחויות בתקופה שאחרי סיום המבצע.

 

לפחות בינתיים, נראה שהמדדים ממשיכים לדשדש ברמה של כאחוז מתחת לרמתם מלפני המבצע. כך שנכון לעכשיו, המשקיעים חוששים שעדיין לא הובטחו התנאים לרגיעה. אם הדשדוש הזה ימשך, הוא יראה שהדאגה של המשקיעים מתמשכת ושהיא הופכת להיות דאגה גם מכך שכל עוד המצב לא משתנה עשויה להיות פגיעה נוספת בייצוא הישראלי, ירידה בשווי של בתים בדרום ועלייה במסים. במקרה כזה, הציבור יחשוש שהחסכונות שלו עומדים להצטמק, ואז הוא ימשוך את הכספים מהבורסה. בתרחיש זה, במקום לעלות כמו אחרי המבצעים הקודמים, הבורסה תמשיך לדשדש במשך תקופה לא קצרה.

 

ד"ר אביחי שניר, המכללה האקדמית נתניה וכלכלן בכיר בבית ההשקעות איניפיניטי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הבורסה בת"א
צילום: תמיר ברגיג
אביחי שניר
צילום: תמיר ברגיג
מומלצים