שתף קטע נבחר

אובמה: נתקוף בעיראק אם אמריקנים יאוימו

הנשיא האמריקני אישר תקיפה אווירית נגד אנשי דאעש, אם יתקדמו לכיוון העיר ארביל, שם נמצאת קונסוליה אמריקנית. הוא הורה גם על מבצע הומניטרי לסיוע לעיראקים. "ניו יורק טיימס": מטוסים אמריקנים כבר תקפו שתי מטרות

הפעם האמריקנים אולי לא תקפו בעיראק, אולם הלילה (יום ו') הם התקרבו למרחק צעד אחד מפעולה צבאית נגד ארגון דאעש הקיצוני. הנשיא ברק אובמה הצהיר במסיבת עיתונאים שכינס כי החליט לאשר לכוחותיו לתקוף מהאוויר את אנשי הארגון אם יתקדמו לעבר העיר ארביל בצפון עיראק, שם ממוקמת קונסוליה אמריקנית.

 

אתמול אמרו גורמים כורדיים רשמים ל"ניו יורק טיימס" כי כוחות צבא ארה"ב כבר תקפו לפחות שתי מטרות, כדי להסיג את פעילי דאעש שלכדו עשרות אלפי בני מיעוטים באזורים כורדיים בעיראק, אולם דובר הפנטגון מיהר להכחיש את דיווחי התקשורת. גם שגריר עיראק באו"ם מוחמד עלי אל-חכים הצהיר כי לא הייתה כל תקיפה בשטח ארצו.

 

בני המיעוט היזידי בעיראק שמצאו מקלט בעיר כורדית (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בני המיעוט היזידי בעיראק שמצאו מקלט בעיר כורדית(צילום: AFP)

עיראק בורחים מבתיהם בסינג'אר בגלל מתקפות דאעש (צילום: AFP) (צילום: AFP)
עיראק בורחים מבתיהם בסינג'אר בגלל מתקפות דאעש(צילום: AFP)
 
כוחות הביטחון הכורדיים בפעולה נגד דאעש (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
כוחות הביטחון הכורדיים בפעולה נגד דאעש(צילום: רויטרס)

הדיווח על ההפצצות שודר בטלוויזיה הכורדית, וצוטטו בו גורמים שאמרו כי המטרות היו לוחמי דאעש שכבשו שתי עיירות. גם סוכנות הידיעות הצרפתית ציטטה את דובר כוחות הביטחון הכורדיים שטען כי "מטוסי F-16 אמריקניים חדרו למרחב האווירי במהלך משימת מודיעין ועתה תוקפים באזור העיירה סינג'אר".

 

עם זאת, בהודעה שפרסם בטוויטר כתב דובר הפנטגון כי "הדיווחים האלו שקריים לחלוטין, לא ננקטה פעולה כזו", אף שגורמים אחרים במשרד ההגנה האמריקני ציינו כי לא מן הנמנע שבנות ברית של ארצות הברית, דוגמת כוחות טורקיה ועיראק, אחראיות להפצצה. גם בכיר לשעבר בסוכנות הביון האמריקנית CIA אמר לשבועון "ניוזוויק" כי מטוסי קרב טורקיים אחראים לתקיפה לכאורה נגד פעילי דאעש שאיימו על הפליטים הכורדים, אולם באנקרה הכחישו זאת.

 

בהודעתו הלילה הכריז הנשיא אובמה על שני מבצעים: הפעולה הצבאית, שטרם יצאה לפועל לפי הממשל האמריקני, נועדה לשמור על ביטחונם של הדיפלומטים בקונסוליה האמריקנית בארביל ושל אנשי צבא אמריקני המשמשים יועצים לעיראקים; והמבצע ההומניטרי, שכבר הושלם, אשר נועד לסייע לעשרות אלפי האנשים שנמלטו להרים מפני אנשי דאעש ונצורים שם. הפנטגון אישר שבהוראת הנשיא אובמה, "הצבא האמריקני הצניח מהאוויר מים ומזון שחיוניים להצלת אלפי אזרחים עיראקים המאויימים על ידי דאעש בקרבת סינג'אר". המשימה בוצעה על-ידי כמה מטוסים צבאיים, שמיהרו לעזוב את האזור אחרי הצנחת הסיוע ההומניטרי.

 

"אמרתי בחודש יוני, כשהטרוריסטים של דאעש החלו להתקדם ברחבי עיראק, שארה"ב שתהיה מוכנה לנקוט פעולות ממוקדות בעיראק, אם וכאשר נגיע למסקנה שהמצב מחייב זאת", ציין אובמה. "בימים האחרונים הטרוריסטים התקרבו לעיר ארביל, שבה יש דיפלומטים ואזרחים אמריקנים, ולכן הוריתי על תקיפות ממוקדות נגד שיירות של הטרוריסטים, אם הם יתקרבו לארביל. אנחנו מתכוונים להיות עירניים ולפעול אם כוחות הטרוריסטים יאיימו על אנשינו בכל מקום בעיראק".

 

גורמים נוספים בממשל האמריקני הדגישו כי ארה"ב תפעל צבאית אם אנשי דאעש יתחילו לסגור על בגדד, שם נמצאת השגרירות האמריקנית, והם גם לא שללו את האפשרות שוושינגטון תממש את האופציה הצבאית כדי לשבור בסופו של דבר את המצור על הפליטים היזידים. גם הנשיא עצמו אמר כי אישר לסייע לכוחות העיראקים בפעולה ממוקדת כדי לשבור את המצור בהר סינג'אר ולהגן על האנשים הלכודים שם.

 

אובמה גם אמר כי ארה"ב העניקה סיוע דחוף לממשלת העיראקית ולכוחות הכורדיים, אך לא פירט. גם הסיוע ההומניטרי שהוצנח בהרים נעשה לבקשת העיראקים. הנשיא האמריקני המשיך ותיאר את מצבם העגום של האזרחים שנאלצו להימלט להרים בלי מזון או מים, מחשש שייפלו קורבן לרצח השיטתי שמבצעים אנשי דאעש, והוסיף: "אמרתי שארה"ב לא יכולה להתערב בכל משבר בעולם, אבל איננו יכולים לעצום אין במקרה הזה". לצד זאת, אובמה הדגיש כי אין בכוונתו להחזיר את ארה"ב למלחמה בעיראק, "כי אין פתרון צבאי למשבר בעיראק אלא רק פתרון פוליטי".

 

מועצת הביטחון: על העולם לסייע

הלילה ערכה מועצת הביטחון של האו"ם ישיבת חירום בנושא המשבר בעיראק ופרסמה את ההצהרה השלישית שלה בנושא, שבה גינתה את המתקפות של ארגון דאעש בעיראק. היא גם קראה לקהילה הבינלאומית לתמוך בממשלה העיראקית ולעשות כל שביכולתה כדי להקל על הסבל של העם העיראקי.

 

אתמול דיווח העיתון "ניו יורק טיימס" מפי גורמי ממשל כי הנשיא אובמה שוקל מגוון רחב של פעולות בעיראק, החל מתקיפות אוויריות וכלה במשלוחים אוויריים לסיוע ל-40,000 תושבי עיראק המשתייכים למיעוטים דתיים שלכודים בהרים בשל האיומים של חמושי דאעש.

 

בתחילה בבית הלבן הכחישו כל אפשרות של תקיפה אווירית, אולם בהמשך אמר הדובר כי כל פעולה צבאית אמריקנית בעיראק תהיה "מאוד מוגבלת" ו"ספציפית שתסייע למטרה

אמריקנית בלבד". הוא הוסיף כי הממשל האמריקני וצבא ארה"ב תומכים במאמצים העיראקיים והכורדיים להגן על האזרחים הלכודים בהרים.

 

דאעש נחשב לארגון קיצוני יותר מאל-קאעידה, ומחשיב את הרוב השיעי ובני מיעוטים כמו נוצרים ויזידים לכופרים. הארגון האיסלאמיסטי פרסם מוקדם יותר הודעה בחשבון הטוויטר שלו, ומסר שלוחמיו השתלטו על 15 ערים, על סכר מוסול האסטרטגי בנהר חידקל ועל בסיס צבאי במתקפה שהחלה בסוף השבוע, והוסיף כי המתקפה תימשך. גורמים כורדיים מסרו בתגובה כי הם עדיין שולטים על הסכר הגדול בעיראק.

 

ההתקדמות של דאעש בשטח אילצה אלפי תושבים לברוח מבתיהם בעיר הנוצרית הגדולה ביותר במדינה. תושבים אלה חששו שייפלו לידי החמושים הסונים הקיצונים ויידרשו, כפי שקרה באזורים כבושים אחרים, להמיר את דתם לאיסלאם או למות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
לוחמי דאעש. לכדו עשרות בני מיעוטים
צילום: AP
מומלצים