שתף קטע נבחר

צילום: AFP

דרמה בעיראק: רה"מ הודח ומסרב לעזוב

לכיבוש המדינה ע"י ארגון "המדינה האיסלאמית" נוספה גם טלטלה פוליטית: רה"מ השיעי נורי אל-מאליכי האשים את הנשיא ממוצא כורדי בהפרת החוקה, וזה השיב לו בהדחה ובהטלת מלאכת הרכבת הממשלה על סגן יו"ר הפרלמנט. בתגובה, אל-מאליכי הציב כוחות עילית מסביב לבירה בגדד

בשעה שארגון "המדינה האיסלאמית " הקיצוני משתלט על חלקים נרחבים במדינה הערבית, ראשי המדינה מוצאים זמן להתקוטטות : נשיא עיראק פואד מעסום הדיח היום (יום ב') את ראש הממשלה נורי אל-מאליכי, והטיל על סגן יו"ר הפרלמנט להרכיב את הממשלה הבאה.

 

עוד חדשות בעולם :

גם בסין: חניה ורודה וגדולה יותר לנשים

 

בנאום טלוויזיוני שנשא בפני האומה העיראקית, העניק הנשיא פואד מעסום 30 יום לחיידר אל-עבאדי להרכיב את הממשלה החדשה ולהציגה לאישור הפרלמנט. הפצצה הפוליטית שהטיל הנשיא העיראקי הגיעה אחרי שאל-מאליכי הפתיע בעצמו מוקדם יותר כשהאשים את מעסום בפומבי בחסימת מינויו מחדש לראש הממשלה. לטענת אל-מאליכי השיעי, הנשיא "ביצע מהפכה נגד החוקה וההליך הפוליטי".

 

מזכיר המדינה האמריקני תומך בצעד הנשיא העיראקי. קרי ואל-מאליכי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מזכיר המדינה האמריקני תומך בצעד הנשיא העיראקי. קרי ואל-מאליכי(צילום: AFP)
אף שאל-מאליכי מתעקש כי הוא צריך להתמנות לראש ממשלת עיראק בשלישית, הוא איבד באחרונה את תמיכת כמה מבעלי בריתו החשובות ביותר בקואליציה בקרב המפלגות השיעיות.

 

אפילו בעלי בריתו של אל-מאליכי הפנו לו עורף

אל-עבאדי קיבל על עצמו את מלאכת הרכבת הממשלה והבטיח "להגן על העם העיראקי", ולמעשה זוכה לתמיכה של "הברית הלאומית העיראקית", קואליצייה של המפלגות השיעיות שבהן חברה מפלגת "מדינת החוק" של אל-מאליכי.

אלא שראש הממשלה שהודח מסרב לעזוב את כיסאו כל כך מהר למרות הלחץ הפנימי עליו. כוחות עילית שיעיים שנאמנים לאל-מאליכי הוצבו הלילה, ככל הנראה בהוראתו, מסביב לבירה בגדד וכמה רחובות שבהם נערכו הפגנות בעד ונגד הממשלה נסגרו. "אנחנו אתך אל-מאליכי", קראו כמה מאות מתומכיו של ראש הממשלה המודח שיצאו לרחובות, שרו, רקדו והניפו שלטים ועליהם דיוקנו.

 

אל-מאליכי גם נמצא באחרונה תחת לחץ בינלאומי. ארצות הברית וכמה מעצמות בעולם טוענות כי ממשלת אחדות בעיראק חיוניות כדי לעקור מהשורש את האלימות העדתית ולהילחם בארגון "המדינה האיסלאמית" שמאיים לשרטט מחדש את מפת האזור, וכבר כבש כמה חלקים מסוריה.

 

"אנחנו אתך אל-מאליכי", תומכי ראש הממשלה המודח בבגדד (צילום: AP) (צילום: AP)
"אנחנו אתך אל-מאליכי", תומכי ראש הממשלה המודח בבגדד(צילום: AP)
מבקריו של אל-מאליכי טוענים שהוא תרם ליצירת המשבר הנוכחי במדינה כשצבר סמכויות והוביל סדר יום שגרם לפילוג עדתי ולאפליית מיעוטים במדינה, בהם כורדים וסונים.

 

רה"מ המודח יפנה לאלימות?

מוחמד אל-אוגיילי, מחוקק ממפלגתו של אל-מאליכי, דחה את מינויו של אל-עבאדי בטענה שהצעד "נוגד את החוקה". לדבריו, מפלגתו של אל-מאליכי היא הגדולה ביותר בקואליציה השיעית ולכן ל"ברית הלאומית העיראקית" אין כל זכות להציג מועמד לראשות הממשלה. "ההחלטה הזו תוביל את המדינה לבעיה גדולה, והנשיא נושא באחריות מלאה למצב הזה", אמר אל-אוגיילי לסוכנות הידיעות AP.

 

מנגד, חאכים אל-זאמילי מתנועתו של המטיף השיעי הדתי מוקתדא א-סאדר אמר כי עם 180 מושבים בידיה יכולה "הברית הלאומית העיראקית" לבחור את מועמדיה לממשלה, וחוקת המדינה צריכה לכבד את הבחירה שלה. "כוחות הביטחון וגופי הממשלה שייכים לעם העיראקי, ואסור להם להתערב בפוליטיקה", אמר אל-זאמילי כשנשאל אם אל-מאליכי עשוי להשתמש בכוח כדי להישאר בשלטון.

 

יש לו 30 יום להרכיב ממשלה חדשה. אל-עבאדי (צילום: AP) (צילום: AP)
יש לו 30 יום להרכיב ממשלה חדשה. אל-עבאדי(צילום: AP)

נרדפים. בני המיעוט היזידי בורחים לגבול עם סוריה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נרדפים. בני המיעוט היזידי בורחים לגבול עם סוריה(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

האו"ם קרא לכוחות הביטחון העיראקים להימנע מהתערבות במחלוקת הפוליטית שהתפתחה בין ראש הממשלה אל-מאליכי לבין הנשיא מעסום, וגם ארה"ב לא נשארה מאחור. מזכיר המדינה קרי אמר לכתבים בסידני כי ארה"ב "עומדת לחלוטין מאחורי הנשיא מעסום", וקרא לאיפוק.

 

ארה"ב: אל-מאליכי ניהל את עיראק כדיקטטור שיעי

"תהליך הקמת הממשלה חיוני לשמירה על יציבות ושקט בעיראק", אמר מזכיר המדינה האמריקני. "אנו מקווים שמאליכי לא יעכיר את המצב". הממשל האמריקני מאשים את אל-מאליכי בניהול המדינה כדיקטטור שיעי ולא כראש ממשלה של כל העיראקים, וציין כי אי אפשר לפתור את המשבר בעיראק רק בכוח צבאי, אלא רק על ידי עמידה מאוחדת מול הטרור של ארגון "המדינה האיסלאמית". במקביל, וושינגטון התחייבה לשלוח סיוע צבאי נוסף לעיראק לאחר שתוקם ממשלה חדשה שתייצג את כל המיעוטים בעיראק.

 

מטוסים של חיל האוויר האמריקני תקפו היום כמה כלי רכב של ארגון "המדינה האיסלאמית" שהיו בדרכם לתקוף את הכוחות הכורדים בארביל, בירת האזור הכורדי. ממשלו של ברק אובמה החל בסוף השבוע לתקוף מטרות של "המדינה האיסלאמית" בצפון עיראק בניסיון למנוע מהם לכבוש את האזור הכורדי.

 

העיתון "ניו יורק דיילי ניוז" דיווח היום כי אזרח אמריקני שחשוד בתמיכה ברשת הטרור של "המדינה האיסלאמית" ובעסקי נשק בלתי חוקיים נעצר בנמל התעופה קנדי בניו יורק. העצור הוא דונלד מורגן, עבריין מוכר בן 44, ששהה באחרונה בלבנון. מורגן נעצר ב-2 באוגוסט בנמל התעופה קנדי ברדתו ממטוס של חברת "דלתא" בטיסה מפרנקפורט. דבר מעצרו התברר לאחר שהוא הובא בפני שופט להארכת מעצרו.

מורגן "צייץ" בטוויטר מסרים שתומכים ב"מדינה האיסלאמית" ובג'יהאד. בינתיים הוא נאשם בהחזקת נשק בלתי חוקית כדי לאפשר לרשויות האמריקניות לבסס את הקשר שלו לארגוני טרור איסלאמיים.

 

החשש הגדול ביותר של האמריקנים הוא מאזרחים אמריקנים ואירופאים שנלחמים עם "המדינה האיסלאמית" בסוריה ובעיראק ואז שבים לארה"ב לבצע בה פיגועים. על הכוונת של המודיעין האמריקני 100 אזרחים אמריקנים שיצאו לסוריה כדי להילחם לצד הג'יהאדיסטים.

הסנאטורים הרפובליקנים ג'ון מקיין ולינזדי גרהאם מאשימים את ממשל אובמה בתגובה איטית מדי לאיום של "המדינה האיסלאמית". גרהאם הזהיר כי הארגון הסוני הקיצוני עלול לבצע בארה"ב פיגוע גדול יותר מפיגועי 11 בספטמבר 2001.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
איבד תמיכה אפילו במחנה שלו. אל-מאליכי
צילום: AFP
מומלצים