שתף קטע נבחר

 

קרע עמוק: ארה"ב עצרה משלוח טילים לישראל

נתניהו וצוותו "פזיזים ואינם ראויים לאמון": כך טוענים גורמי ממשל בכתבה ב"וול סטריט ג'ורנל", שחושפת את עוצמת העימות. לפי העיתון, ארה"ב מנעה העברת טילי הלפייר למסוקים. גורמים ישראלים: ממשל אובמה חלש ונאיבי

המחלוקת הקשה בין ארצות הברית לישראל יוצאת לאור, וגם תוצאותיה נחשפות: בעיתון "וול סטריט ג'ורנל" נכתב כי ממשל אובמה עצר משלוח של טילי הלפייר לישראל, כחלק מהעימות בין ארצות הברית לבין ממשלת נתניהו על רקע מבצע "צוק איתן". לפי העיתון, היחסים בין המדינות הגיעו לשפל חדש.

 

גורמי ממשל אמריקניים אמרו שהתנהלות ישראל במערכה בחודש האחרון שכנעה אותם כי ראש הממשלה בנימין נתניהו והצוות שלו לביטחון לאומי "פזיזים ואינם ראויים לאמון". האמריקנים מאשימים שנתניהו "משחק" בין הקונגרס לבית הלבן וטוענים כי הוא פגע קשות במזכיר המדינה ג'ון קרי ובשגריר ארצות הברית בישראל דן שפירו, באמצעות הדלפות שאותן כינו "זדוניות". מנגד, גורמים רשמיים ישראליים תיארו את ממשל אובמה "חלש ונאיבי".

 

אמש שוחח נשיא ארצות הברית ברק אובמה עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, על רקע ההחלטה להאריך את הפסקת האש. הבית הלבן מסר כי בשיחה הדגיש אובמה את תמיכת ארצות הברית ביוזמה המצרית. בנוסף, הבהיר אובמה לנתניהו את החשיבות בהשגת הסכם קבוע, שיבטיח את ביטחון ישראל ויענה על צרכיה ההומניטריים של עזה. ההודעה הזו אינה מגלה את העימות הקשה בין האישים ובין המדינות, אך פקידים אמריקניים הגדירו את שיחת הטלפון אמש בין נתניהו לאובמה "לוחמנית".

 

 

מסוק אפאצ'י יורה טיל הלפייר. המשלוח נעצר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מסוק אפאצ'י יורה טיל הלפייר. המשלוח נעצר(צילום: AFP)

קו פרשת המים מבחינת האמריקנים היה בבוקר של 30 ביולי כשפגז ישראלי פגע בבית ספר של אונר"א בג'בליה, שבו 3,000 פלסטינים מצאו מחסה. באותו יום התפרסמו הידיעות שהפנטגון אישר לישראל לקבל ממאגרי התחמושת שלה בישראל פגזים של 120 מ"מ ו-40 מ"מ. הדבר נעשה במסגרת תקשורת ישירה בין שתי מערכות הביטחון, בלא צורך באישור של הבית הלבן ומחלקת המדינה, שנדהמו מההתנהלות של ישראל. לפי הכתבה, האמריקנים חשו שישראל מוליכה אותם שולל.

 

"ישראל מבצעת מניפולציות, לא מבינה את מקומה"

"וול סטריט ג'ורנל" מגלה שגורמים בבית הלבן ובמחלקת המדינה האמריקנית היו מוטרדים אז ממה שראו כטקטיקה "אכזרית" של ישראל בשדה הקרב, המסוגלת לטענתם לגרום לקטסטרופה הומניטרית ועלולה לפגוע ביציבות האזורית ובאינטרסים של ישראל. הם הוטרדו במיוחד מהשימוש של ישראל בארטילריה במקום בפצצות מונחות חכמות יותר, באזורים צפופי אוכלוסייה.

 

הקש ששבר את גב הגמל, לפי דיפלומטים אמריקניים רבים, היה פרטי השיחה שקיים נתניהו בתחילת החודש עם שגריר ארה"ב בישראל דן שפירו, ובה הטיח ראש הממשלה כלפי הממשל האמריקני: "לעולם אל תפקפקו בי שוב", בנוגע לדרך שעליו להתמודד עם חמאס. גורם בכיר בממשל אובמה אמר כי ממשלת נתניהו מבצעת מניפולציות: "זה מראה שישראל לא מבינה את מקומה בעולם".

משבר. נתניהו ואובמה (צילום: אבי אוחיון, לע"מ) (צילום: אבי אוחיון, לע
משבר. נתניהו ואובמה(צילום: אבי אוחיון, לע"מ)

 

במקביל נדהמו בבית הלבן ובמחלקת המדינה לדעת שתחמושת מועברת לישראל בלא ידיעתם, ואז גילו בממשל שבנוסף לפגזים שישראל ביקשה ואושרו לה ישירות מהפנטגון, היא ביקשה בערוץ צבא-לצבא הקיים בין שתי המדינות כמות גדולה של טילי הלפייר, המיועדים למסוקי אפאצ'י.

 

העיתון האמריקני מגלה, מפי גורמים בישראל ובקונגרס, כי משרד ההגנה עמד כבר להעביר משלוח ראשון של טילי הלפייר לישראל, אבל אז התגלה הדבר לבכירים בבית הלבן, ואלה החליטו לעצור זאת. הם הורו בעקבות זאת ל-DSCA (הסוכנות לשיתוף פעולה ביטחוני), למפקדת הצבא האמריקני באירופה ולסוכנויות האחרות להתייעץ עם הבית הלבן ומחלקת המדינה, לפני שהם מאשרים בקשות ישראליות נוספות.

 

כל בקשה לנשק תיבחן על ידי הבית הלבן

בכיר בממשל אובמה אמר כי אסור שהעברות הנשק יהפכו לשגרה, בהתחשב בהקשר. גורמים בממשל הבהירו בנוסף כי התקבלה החלטה שהדרגות הגבוהות ביותר יבחנו העברות עתידיות של סיוע צבאי. בבית הלבן ומחלקת המדינה חששו מהתגובה הפומבית, במיוחד של הפלסטינים, לעובדה שארה"ב ממשיכה לספק לישראל תחמושת, שבה לטענתה נעשה שימוש "פזיז". ההחלטה בצמרת האמריקנית הייתה להגביר את הפיקוח ולקבל אישור של הבית הלבן ומחלקת המדינה אפילו לבקשות שגרתיות של ישראל לתחמושת.

 

לפי העיתון, העימותים הובילו את יחסי ארצות הברית וישראל לנקודה הנמוכה ביותר מאז כניסתו של אובמה לתפקיד. בכיר ישראלי אומר שהקרע עמוק יותר ממחלוקת על עיתוי הפסקת אש. "היו לנו כבר קודם הרבה מתיחויות. מה שיש לנו עכשיו מעבר לזה הוא חוסר אמון והתנגשות של ראייה שונה של המזרח התיכון. זה נהיה מאוד אישי".

 

שגריר ישראל בארה"ב, רון דרמר, הדף את הטענות בנוגע לקרע ביחסי ישראל וארצות הברית ואמר: "הטענות הן חסרות בסיס. ישראל מעריכה עמוקות את התמיכה שקיבלה במהלך העימות האחרון בעזה מממשל אובמה והקונגרס, עבור זכותה של ישראל להגן על עצמה ועבור הגדלת המימון של מערכת כיפת ברזל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי אוחיון, לע"מ
קרע עמוק. אובמה ונתניהו
צילום: אבי אוחיון, לע"מ
מומלצים