שתף קטע נבחר

התרסקו אל מותם בפקודה. הקמיקזות מדברים

הם היו הגיבורים הגדולים של יפן בזמן מלחמת העולם ה-2 כשהקריבו את חייהם למען הקיסר. טייסי הקמיקזה ששרדו רואים שוב את מותם מתקרב, הפעם מפאת גילם המתקדם, ומתנגדים להאדרתם ולמיליטריזם של רה"מ

טייס הקמיקזה יוטקה קאנבה היה אמור למות לפני קרוב לשבעים שנה. אלא שהכניעה היפנית ב-15 באוגוסט 1945 הייתה זו שהצילה אותו מהגורל שפקד אלפי טייסים יפנים שביצעו משימות התאבדות במסגרת המרדף הבלתי פוסק של יפן אחר השגת ניצחון במלחמת העולם השנייה.

 

עוד חדשות בעולם :

מלבורן: בית חולים "הרג" בטעות 200 חולים

דילמת אבולה איומה: ילדה ננעלה עד מותה

ישראל-ארה"ב: יחסים מיוחדים עם כוכבית

 

כיום ניצב היפני בן ה-91 פעם נוספת מול המוות בגלל גילו המתקדם, והוא חושש שהפנייה הפוליטית הקיצונית ימינה של ראש הממשלה שינזו אבה, והסרט האחרון שמהלל את משימות הקמיקזה, הם הוכחה שדורות של צעירים יפנים כבר לא זוכרים את זוועות המלחמה.

 

צעד נואש של היפנים להשיג ניצחון במלחמה. שחזור של מטוס קמיקזה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
צעד נואש של היפנים להשיג ניצחון במלחמה. שחזור של מטוס קמיקזה(צילום: AFP)
"השתגעתי מזה - לא יכולתי לתמוך ברעיון של האדרת המשימה שלנו", אמר טייס חיל הצי היפני לשעבר על הצעירים שקיבלו הוראה לרסק את המטוסים שלהם על ספינות בעלות הברית. "יפן מסוגלת ללכת שוב למלחמה אם כל המנהיגים שלנו יהיו דומים לאבה. אני הולך למות בקרוב, אבל אני דואג לעתידה של יפן".

 

טייסים רבים הופלו לפני שהגיעו ליעדם

טייסי ה"קמיקזה" (בעברית: רוח אלוהית) היו הגיבורים הגדולים של יפן בזמן מלחמת העולם השנייה כשהקריבו את חייהם למען הקיסר הירוהיטו, ותמונותיהם התפרסמו בעמודים הראשונים של העיתונים.

 

טייסות הקמיקזה הוקמו בסמוך לסיום מלחמת העולם השנייה בצעד נואש של היפנים למנוע את ניצחון בעלות הברית. כ-4,000 טייסים נהרגו במשימות ההתאבדות שהעבירו צמרמורת בגופם של לוחמי האויב, אף שרבים מהם הופלו בטרם הגיעו ליעדם.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
ביפן לא קיימים נתונים רשמיים על מספר טייסי הקמיקזה ששרדו, וסיפורם של המתאבדים הצעירים די נשכח ובקושי מוזכר בספרי הלימוד בבתי הספר. אלא שהסרט "אפס אינסופי", שמבוסס על רומן רב מכר, השיב השנה את טיסות ההתאבדות לזיכרון הציבורי.

 

בסרט: הלך למות והשאיר את אהובתו מאחור

בסרט שובר הקופות מככב טייס חיל הצי היפני שמסרב לקחת חלק במשימת התאבדות משום שהבטיח לרעייתו שהוא ישוב הביתה בחיים.

אלא שבסופו של דבר הטייס מסכים לקבל על עצמו את "עונש המוות" שנגזר עליו, והשאיר לאהובתו את המשימה לטפל במשפחתו.

 

"אני מכבד את טייסי הקמיקזה - הם הקריבו את חייהם למען משפחותיהם ולמען המדינה", אמר טסורוגי נקאמורה, סטודנט בן 18, לאחר שצפה בסרט הקולנוע. "טייסי הקמיקזה מגניבים. זו טעות למתוח ביקורת על משימתם", הוא אמר. קוזו קגאווה לא חולק את אותה התלהבות מהקמיקזות כמו הנער הצעיר. טייס הקמיזה לשעבר, בן 89, מסרב לשפוט את המוסריות של משימות ההתאבדות, אבל המראות של עמיתיו הטייסים מתים לשווא עדיין רודפים אותו. התור שלו להישלח לטיסת התאבדות מעולם לא הגיע.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
"שורדים כמוני לא צריכים להיות אלה שישפטו אם זה היה נכון או מוטעה. אבל אני עדיין מבכה את נשמתו של חבר שלי. אני מצטער שהנחתי לו למות לבד", אמר הקשיש היפני.

 

זונחים את החוקה הפציפיסטית

מוקדם יותר השנה ניסתה עיר יפנית לפרסם באתר של האו"ם את מכתבי הפרידה של טייסי הקמיקזות. ניסיון זה העלה את חמתן של סין ודרום קוריאה, שתי מדינות שסבלו קשות מהמיליטריזם של טוקיו לפני המלחמה ובמהלכה. היחסים בין שתי המדינות הללו לבין יפן החריפו עוד יותר כשראש הממשלה היפני אבה עשה צעד לעבר זניחת החוקה הפציפיסטית של "ארץ השמש העולה". במשך שנים רבות הייתה חוקה זו סמל לתדמית של יפן בעולם כמדינה שוחרת שלום.

 

שינוי הגישה הדרמטי והרחבת השימוש של יפן בצבא המדינה נתקלו בהתנגדות ציבורית גדולה ובאזהרות מכך שהמדינה עלולה להיגרר בסוף למלחמה על רקע הסכסוכים הטריטוריאליים עם שכנותיה באזור.

 

השנה הוא ויתר על הביקור במקדש השנוי המחלוקת. רה"מ אבה במקדש יסוקוני (צילום: AP) (צילום: AP)
השנה הוא ויתר על הביקור במקדש השנוי המחלוקת. רה"מ אבה במקדש יסוקוני(צילום: AP)

דגל צבא יפן ועליו רה"מ אבה וגנרל טוג'ו הידקי, ששמו נקשר למעשי זוועה רבים (צילום: AP) (צילום: AP)
דגל צבא יפן ועליו רה"מ אבה וגנרל טוג'ו הידקי, ששמו נקשר למעשי זוועה רבים(צילום: AP)

 עבור קגאווה, אין ספק שמשימות הקמיקזה היו טעות, אבל הוא לא בטוח שהגבלת הצבא למשימה של הגנה עצמית בלבד היא הצעד הנכון לעשות. "משימות הקמיקזה לא היו צריכות לקרות בכלל, אבל השלום לא בא ללא מחיר", הוא אמר. "איננו יכולים להגן על שלום ללא הגנה. נראה שראש הממשלה אבה ממהר לבצע שינויים, אבל אני מבין את מה שהוא מנסה לעשות".

 

"מקדש הפושעים" שמכעיס את השכנות

בשעה שיום השנה ה-69 לסיום המלחמה הולך ומתקרב, כך מתקרב גם מועד העלייה לרגל השנתית של פוליטיקאים יפנים למקדש יסוקוני. המקדש חולק כבוד ל-2.5 מיליון גברים ונשים שהקריבו את חייהם למען יפן, בהם טייסי קמיקזה ופושעי מלחמה מדרגה ראשונה.

 

ביקורים של ראשי ממשלות יפנים במקדש יסוקוני היו זה שנים רבות סוגיה נפיצה ביחסים עם סין ודרום קוריאה בגלל התוקפנות הברוטלית של האימפריה היפנית במהלך מלחמת העולם השנייה.

 

השנה החליט ראש הממשלה אבה להימנע מעלייה לרגל למקדש השנוי במחלוקת, אבל ביקורו במקום בדצמבר האחרון דרדר את יחסיו עם המדינות השכנות לשפל חדש, וגם ארצות הברית הזהירה את טוקיו מהצתת המתיחות באזור.

 

רוצים שלום, לא מלחמה. הפגנה נגד ראש הממשלה בטוקיו (צילום: EPA) (צילום: EPA)
רוצים שלום, לא מלחמה. הפגנה נגד ראש הממשלה בטוקיו(צילום: EPA)

תומכיו של אבה ראו בביקורו במקדש יסוקוני מעשה פטריוטי, ואילו מבקריו אמרו שמדובר בהוכחה נוספת לחיזורים שמנהל ראש הממשלה היפני אחרי המיליטריזם.

 

אקינורי אסאנו מתכנן לבלות מחר את יום השנה לסיום מלחמת העולם השנייה בביתו באבל על אלה שמעולם לא שבו הביתה. טייס הקמיקזה בן ה-85 השתייך לכוח הידוע לשמצה ששם הקוד שלו היה "פריחת הדובדבן". כוח זה של מפציצים חד-מנועיים נהג להתרסק על המטרות שלו, ובעלות הברית לעגו להם וכינו אום "מפציצים טיפשים".

 

מטוסי הקמיקזה שאורכם שישה מטרים היו כמו פצצות מעופפות, והופעלו על ידי מנועי רקטה. מנועים אלה עבדו זמן קצר בלבד, אך כזה שהספיק למטוסים להגיע ליעדם ולהתרסק על ספינות האויב. "זו שטות לשאול מדוע צייתנו לפקודות ומדוע היינו חייבים למות. לא היה מקום לומר 'לא'", אמר אסאנו. "אבל זה לא היה סרט. אני חושש שהצעירים לא יכולים לדמיין איך זה היה. כל מה שאני יכול לעשות זה להתפלל למען שלום".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
שחזור של מטוס קמיקזה יפני
צילום: AFP
מומלצים