שתף קטע נבחר

תורת הנאומים של נסראללה

ההכנות, הרמת הקול, הנפת האצבע המתוכננת והמשוב מה"אחים". מזכ"ל חיזבאללה מספק הצצה נדירה אל מאחורי הקלעים של נאומיו וחושף את הוויכוח עם מורנייה: לנאום בציבור או להימנע מחשש לתקיפת צה"ל

הוא דיבר על התמיכה בארגנטינה בגמר המונדיאל , העדכונים התכופים ברשתות החברתיות והאיבה לג'יהאדיסטים של דאעש - וגם העניק הצצה נדירה לאחד מהכלים המרכזיים שבעזרתם הוא משלהב את ההמונים. הראיון שהעניק מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה לעיתון הלבנוני אל-אחבאר סיפק מבט מרתק אל נאומיו בציבור. ההצצה הזו מתרחשת בזמן שאמש (יום ו') שוב נאם נסראללה, כשבנאום לרגל יום השנה השמיני לסיום מלחמת לבנון השנייה התרכז דווקא באיום מדאעש, ולא בישראל.

 

"האם אתה אוהב לנאום?" נשאל נסראללה בראיון, בפתח החלק שמוקדש לנאומיו. "אני לא יכול לומר שאיני אוהב לנאום. אנחנו אנשי דת וזה חלק מהעבודה שלנו. בשנות ה-80 הייתי נואם כל לילה. הייתי עובר בין השכונות השונות בביירות. אז לשאלתך, כן אני אוהב לנאום, בייחוד כשיש לי מה לומר".

 

נסראללה טען אמנם כי אינו חי בבונקר, אבל מאז 2006 הופעותיו בציבור מדודות. למרות זאת, את הנאומים הוא נושא באופן תדיר. הוא הסביר כי בשמונה השנים האחרונות "לכל אות ולכל הופעה החל להיות שיקול, ובהתאם לנאום אומצו עמדות והיו לכך השלכות. גם האויבים וגם החברים עוקבים אחר הנאום במדוקדק. לכן מוטלת עליי אחריות כבירה יותר. יש סף ציפיות שונה והנושא אינו קשור בהלך הרוח שלי, ואם אני אוהב לנאום או לא. זה לא עניין אישי. מה שעניין אותי זה להפחית את הטעויות, כיוון שאף אחד לא חף מחטאים".

 

"אני לא היחיד שמחליט"

באשר להחלטה מתי לנאום, סיפר נסראללה: "אין החלטה בחיזבאללה שפלוני ינאם כל תקופה מסוימת או לא ינאם. מדובר כאן בסמכויות ששייכות למזכ"ל הארגון. אני רואה האם יש אינטרס לנאום או לא. לפעמים האחים בחיזבאללה מעלים הצעות שבעת הנוכחית כדאי לנאום, אבל הנושא נמצא תחת סמכותי וקשור להלך הרוח שלי ולרצוני".

 

בראיון נאמר לנסראללה כי "יש רושם שהנאומים שלך לא מצריכים הכנה. אתה עולה לנאום ואומר ישירות את מה שאתה רוצה". נסראללה השיב: "זה לא המצב. אני לא יוצא לנאום ואומר את מה שאני רוצה מבלי חסמים ודיון עם האחים בחיזבאללה, בייחוד במה שקשור לנאום הרגישים שבהם יש נקיטת עמדות". הוא הסביר כי "מזכ"ל חיזבאללה הוא לא המחליט בארגון. ההחלטה מתקבלת באופן בסיסי במועצת השורא. המזכ"ל הוא שותף אקטיבי בקבלת ההחלטה, אבל הוא לא היחיד שמחליט עליה".

כל הנפת אצבע מתוכננת מראש (צילום: AFP) (צילום: AFP)
כל הנפת אצבע מתוכננת מראש(צילום: AFP)
האיש שמוביל את ארגון הטרור השיעי ב-22 השנה האחרונות נתן כמה דוגמאות. "למשל, ההחלטה להילחם בסוריה בקוסייר - האם זו החלטה של מזכ"ל הארגון? לא. זו החלטה שמקבלת מועצת השורא של חיזבאללה. אפילו ההכרזה על כך בפומבי היא החלטה של מועצת השורא. מה שנותר לי הוא האופן שבו אני מבטא את העמדה הזו - הצידוק, הלוגיקה'".

 

המלחמה הפסיכולוגית מבוססת על אמינות

לדברי נסראללה, "זה נכון גם בנושא הג'יהאד. למשל בעבר כאשר היו איומים ישראליים, הייתי דן עם האחים בחיזבאללה כיצד להגיב. כמו המשוואה שכל מבנה בדאחייה עומד מול כל מבנה בתל אביב, משוואת נמל התעופה בן גוריון ומשוואת הים". נסראללה הבהיר כי "המלחמה הפסיכולוגית מתבססת על אמינות. אתה יכול להגזים או להפיץ אווירה מסוימת, אך יש לשמור על האמינות. אני לא יכול לומר 'אם יריתם על ביירות, אז נירה על תל אביב', בזמן שלחיזבאללה אין את היכולת לעשות זאת".

 

מנהיג ארגון הטרור הלבנוני סיפר כי לעתים גורמים בחיזבאללה העניקו לו רעיונות לפני נאומים. הוא נשאל אם הוא מתכנן את תנועותיו ותגובותיו במהלך הנאום והשיב: "ביחס להרמת או הקול או הנמכתו, זה דבר מכוון כמובן. זה קשור לאופי האירוע ואופי הקהל. מה שמצריך את הרמת הקול אי אפשר לומר אותו בקול נמוך, ולהיפך". הוא טען כי זה נכון גם לגבי הרמת האצבע במהלך הנאום: "בעבר זה היה דבר טבעי, אבל אחרי שהאחרים החלו לדבר על כך בחרתי להחליט מתי אני מרים את האצבע שלי".

על מסך ענק (צילום: AFP) (צילום: AFP)
על מסך ענק(צילום: AFP)
 

נסראללה נשאל אם הוא צופה בעצמו אחרי הנאום והשיב בשלילה, "אלא אם משדרים חלק מהנאום במהדורות החדשות. אני לא מביא קלטת וצופה בו, אבל יש אחים בחיזבאללה וחברים שנותנים לי הערות לחיוב ולשלילה לגבי הצורה והתוכן, ואני לוקח את אותן הערות בחשבון". הוא טען כי בניגוד למה שפורסם הוא לא עבר קורסים במלחמה פסיכולוגית ולא בפיקוד או בניהול: "זה משהו שהתפתח אצלי כתוצאה מהניסיון המצטבר והידע. זה כולל גם את כמות המידע שמסופק בנאומים".

 

מורנייה שלח לי פתקים: סיימנו, תרד!

מנהיג חיזבאללה סיפר כי "ברוב הפעמים אני מכין בעצמי את הנאום. אני כותב את הרעיונות על דפים שאני שם מולי כאשר אני עומד לנאום. כדי לכבד את האנשים על מי שנואם להכין את עצמו". הוא ציין כי בפניו שלוש אופציות: "או שאני מדבר מול הציבור, או באמצעות מסך בנוכחות הציבור או באמצעות מסך ללא אנשים. כאשר אני מפנה מסר טלוויזיוני, זה שונה מאשר כשאנשים נמצאים במקום שבו אני נואם ואני רואה אותם ונמצא איתם באינטראקציה, אפילו אם אני לא עומד לצדם".

 

נסראללה סיפר כי בנאום הראשון אחרי מלחמת לבנון השנייה, ב-22 בספטמבר, הוא זה שקיבל את ההחלטה לנאום בפומבי: "זה נכון. היה דיון סביב הופעתי הפומבית. בסוף ההחלטה הייתה שלי ושל עימאד מורנייה. היינו במבנה הצמוד למקום האירוע, ובחצי שעה האחרונה הכרענו. מורנייה התנגד מסיבות ביטחוניות, ובסוף אני קיבלתי את ההחלטה. אם משהו היה קורה לי באותו יום, האחריות הייתה עליי".

נאום טלוויזיוני. לא הבחירה הראשונה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נאום טלוויזיוני. לא הבחירה הראשונה(צילום: AFP)
 

הוא חשף כי החליט על כך לאחר שהבין כי אם נאומו ישודר במסך ענק, תומכיו יהיו מתוסכלים: "עקבתי בטלוויזיה אחר ההכנות וראיתי את האנשים שבאו מבקעת הלבנון ומדרום לבנון ברגל.  יש גם החשיבות של ההופעה הפומבית במסגרת המלחמה הפסיכולוגיות. כאשר עליתי לבמה הייתי מודע לכך שיש אפשרות שתהיה הפצצה מהאוויר. אני זוכר שהסכמתי עם מורנייה שאנאם בערך רבע שעה, אבל חרגתי מהזמן והוא שלח לי פתקים כל הזמן עם המלים: 'סיימנו, תרד!'".

 

הנאום אתמול: "דאעש - סכנה אמיתית לקיומנו"

נאומו אתמול, לא אחד מהנאומים קובעי המדיניות, היה נאום טלוויזיוני ששודר ברשת אל-מנאר. הוא אמר כי תוכנית ישראל וארצות הברית להביס את חיזבאללה לא צלחה, אבל היא ממשיכה גם היום. "המסלול החדש מסוכן יותר. לא מדובר בהפלת משטרים, אלא בהרס מדינות, צבאות, ישויות וחברות. למסלול הזה שני אלמנטים מרכזיים: ישראל שרוצה להכות בהתנגדות, והזרם האיסלאמיסטי הקיצוני שהביטוי הברור ביותר שלו הוא 'דאעש'".

 

עיקר נאומו הופנה נגד הג'יהאדיסטים: "אנחנו נמצאים תחת איום אמיתי. יש סכנה אמיתית לקיומנו. יש סכנה אמיתית על המקומות הקדושים, על כנסיות, על מסגדים". נסראללה הוסיף כי "השטח הגיאוגרפי שבידי דאעש בסוריה ובעיראק נרחב יותר משל חלק ממדינות האזור".


פורסם לראשונה 15/08/2014 22:12

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
נסראללה. הכול מתוכנן
צילום: AFP
מומלצים