שתף קטע נבחר

בולגריה מתגעגעת לפיני גרשון

יריבתה הבאה של נבחרת ישראל במוקדמות יורובאסקט 2015 (20:30, ערוץ 1), הייתה שמחה מאוד אם עוזרה החדש של מכבי תל אביב היה שב לאמן אותה. בלי מתאזרחים שהבריזו, ואחרי סאגות אלימות שכללו בתוכן גם את מאמן הנבחרת, שני תאומי המגדל המקומיים ואפילו את אם המשפחה, בבולגריה רק רוצים לסיים בשלום את הקמפיין

חזרתו המפתיעה של פיני גרשון למכבי תל אביב ועוד לעמדת עוזר המאמן, גרמה לרגשות קנאה גדולים אצל האיגוד הבולגרי. כזכור, גרשון התמנה ב-2008 למאמן הראשי של נבחרת בולגריה, וסחף אותה ליורובאסקט שנה לאחר מכן. "פיני הוא אגדה כאן", אומרת העיתונאית המקומית, ולאדי לאזארובה. "אם הוא היה איתנו היום, המצב של הנבחרת היה שונה לחלוטין".

 

עוד ב-ynet ספורט:

  

לאזארובה לא סתם אמרה שמצבה של בולגריה רע. מאז שגרשון עזב את הנבחרת, הבולגרים מתעסקים בהכל חוץ מכדורסל. אם מישהו חשב שהסאגות שעברה נבחרת ישראל בקיץ האחרון הן ביג-דיל, מסתבר שיש נבחרות באירופה שסבלו לא פחות, אם לא יותר.

 

פיני גרשון. יכול היה לשנות את המציאות של הבולגרים? (צילום: פיב"א אירופה) (צילום: פיב
פיני גרשון. יכול היה לשנות את המציאות של הבולגרים?(צילום: פיב"א אירופה)

 

עד חודש אפריל האחרון, הכול נראה בסדר מבחינת הנבחרת הלאומית. היריבות היו ידועות, הסגל הלך והתגבש ובבולגריה באמת האמינו שיוכלו לתת פייט למונטנגרו וישראל במוקדמות.

 

אלא שאז הפיוז הקצר של מאמן הנבחרת, קונסטנטין "טיטי" פאפאזוב, השתחרר. במהלך משחק חצי הגמר בין לבסקי סופיה אותה הוא מאמן במקביל לנבחרת, לרילסקי המקומית, פאפאזוב נקלע לקרב אגרופים עם אחד מאנשי הצוות המקצועי של היריבה. למרות שהתנצל לאחר המפגש, למאמן הלאומי לא היו ברירות והוא נאלץ להתפטר מתפקידו בנבחרת.

 

את מקומו תפס השחקן הטוב ביותר בהיסטוריה של הכדורסל הבולגרי, גיורגי מלאדנוב (52), אחד הקלעים הגדולים באירופה בסוף שנות ה-80 ותחילת ה-90. מלאדנוב הוא ההפך הגמור מפאפאזוב. בעברו שימש כקפטן הנבחרת והוא אהוד מאוד במדינה.

 

תקציר משחקה הראשון של בולגריה מול הולנד

 

התאומים הרעים

שני כוכבי ההווה של הכדורסל הבולגרי הם התאומים איבאנוב, דיאן ששיחק בעונה החולפת באסטודיאנטס הספרדית, וקלויאן מאבלינו האיטלקית (28, 2.05 מ' - לשניהם). בדומה למאמן הנבחרת לשעבר, גם הם סובלים מלא מעט בעיות, ובשנים האחרונות היו מעורבים בשני סקנדלים גדולים.

 

הראשון היה בקיץ 2009, רגע לפני היורובאסקט. קלויאן זרק לעבר גרשון כמה מילים במהלך משחק הכנה לקראת הטורניר. גרשון לא נשאר חייב ומיד זרק את הפורוורד מהנבחרת. בתגובה, דיאן החליט לנטוש את מחנה האימונים והאיגוד המקומי היה בבעיה.

 

קלויאן איבאנוב בפעולה. אחראי ללא מעט בלאגן בנבחרת (צילום: פיב"א אירופה)
קלויאן איבאנוב בפעולה. אחראי ללא מעט בלאגן בנבחרת(צילום: פיב"א אירופה)

 

לא מעט לחץ הופעל על גרשון להחזיר את קלויאן, כדי שהנבחרת תגיע במצב טוב עם סגל מלא לטורניר. בסופו של דבר המאמן הישראלי התרצה, אבל בדיעבד זה רק פגע בבולגרים. "החזרה של שני האחים גרמה לבעיות אצל שאר שחקני הסגל שממש לא אהבו אותם", אומרת לאזארובה. "זה שינה לחלוטין את היחס בתוך הנבחרת, וזו אחת הסיבות לחוסר ההצלחה בטורניר".

 

האירוע השני קרה בקיץ שעבר. במהלך טורניר המוקדמות הראשון ליורו 2015, אחד העיתונאים הבולגרים פירסם כתבה ביקורתית על התאומים. אם המשפחה לא נשארה חייבת וניסתה לתקוף אותו. שני ילדיה היו כמובן לצידה בסיפור, וכתוצאה מכך כל התקשורת הבולגרית הפנתה להם עורף.

 

ניקולאי וארבאנוב. הסנטר הפותח (צילום: פיב"א אירופה)
ניקולאי וארבאנוב. הסנטר הפותח(צילום: פיב"א אירופה)

 

"בבולגריה לא יודעים לכבד אותנו, אנחנו פורשים מהנבחרת הלאומית", הודיעו השניים מיד לאחר התקרית. בחודשים האחרונים מלאדנוב ניסה לדבר איתם ולשכנע אותם לשוב, אך הם לא שינו את דעתם ולא ייצגו את בולגריה בטורניר הנוכחי.

 

אגב, באותו טורניר מוקדמות, בולגריה עשתה חיל והגיעה עד לגמר מול אסטוניה שנערך בשיטת בית וחוץ. את המפגש בבית הצליחו הבולגרים לנצח 55:58 תודות ל-27 נקודות משותפות של האחים איבאנוב. בגומלין האסטונים הגבילו את יריבתם בהגנה והצליחו להעפיל על חשבונה לטורניר, אחרי שמחקו את פער שלוש הנקודות מהמפגש הראשון - 49:61.

 

המתאזרחים מסרבים להגיע

לקראת טורניר המוקדמות הנוכחי זימנו באיגוד הבולגרי שני מתאזרחים, הפורוורד/סנטר סדריק סימונס (28, 2.06 מ') ששיחק בעונה החולפת במדי אולימפיאקוס, והסנטר ג'ארד הומאן (31, 2.06) מספרטק סנט פטרסבורג.

 

חריסטו ניקולוב. הקפטן (צילום: פיב"א אירופה)
חריסטו ניקולוב. הקפטן(צילום: פיב"א אירופה)

 

סימונס הסכים להגיע, אך שבוע לפני פתיחת האימונים הודיע כי הוא פצוע וצריך להחלים בארה"ב. האמריקאי הודיע לבולגרים כי הוא יוכל לנחות במדינה ב-10 באוגוסט, יממה לפני משחק הפתיחה בקמפיין מול הולנד. האיגוד המקומי לא הסכים לכך.

 

במקביל, כל ניסיון ליצור קשר עם הומאן נכשל. הסנטר לא ענה לטלפונים ולא לאימיילים. "האיגוד שלנו עשה טעות הקיץ", אומרת לאזארובה. "בקיצים הקודמים למתאזרחים היו חוזים אישיים עם האיגוד, וכך שאם הם בסוף לא היו מגיעים היה אפשר לקנוס אותם. הקיץ, האיגוד לא חתם עם סימונס והומאן על שום הסכם ובגלל זה הם לא הגיעו".

 

גל מקל מול ההולנדים. גם הם ניצחו את בולגריה (צילום: פראנס נילסן) (צילום: פראנס נילסן)
גל מקל מול ההולנדים. גם הם ניצחו את בולגריה(צילום: פראנס נילסן)

 

הצעיר שכל אירופה רודפת אחריו

אז ללא שני השחקנים הטובים במדינה, ובלי מתאזרח, תנסה בולגריה בעיקר לא לבייש את עצמה בקמפיין הנוכחי, מה שבינתיים לא ממש קורה, אחרי ההפסד הביתי להולנד, 63:52. אז מי הם בכל זאת השחקנים המרכזיים בנבחרת?

 

הוא אמנם הכי צעיר בסגל, אבל ללא ספק נחשב לכשרון הגדול ביותר במדינה ואחד הפוטנציאלים המרתקים באירופה. בגיל 19, אלכסנדר וזנקוב (2.06 מ') הוא התקווה הבאה של הכדורסל הבולגרי.

 

וזנקוב מוליך את אריס לגמר הגביע היווני בעונה שעברה

 

וזנקוב הצעיר מגיע ממשפחה שכדורסל הוא כל עולמה. אביו, סשה, שימש כקפטן נבחרת בולגריה וטיפח קריירה עשירה ביבשת. ילדי משפחת וזנקוב נולדו בכלל בקפריסין, שם שיחק האב, והאחות וזנקובה הייתה הקפטנית של נבחרת קפריסין בכדורסל.

 

בגיל 15 עבר אלכסנדר לאריס סלוניקי, ומאז הוא משחק במועדון. כבר בעונה החולפת, כשהוא בקושי בן 18, העמיד הפורוורד ממוצעים של 11.1 נקודות ו-5.8 ריבאונדים בליגה היוונית. בתחילת הקיץ הנוכחי שיחק עם נבחרת העתודה הבולגרית באליפות אירופה ואף פגש את נבחרת ישראל. 29 נקודות שלו יחד עם 13 ריבאונדים לא עזרו לנבחרתו שהפסידה 82:68 לחבורה של שרון דרוקר, ובסיום אף נשרה לדרג ב'.

 

למרות הירידה לדרג השני, וזנקוב סיים את האליפות כמלך הסלים עם 19.3 נקודות, כמלך הריבאונדים - 11.2 למשחק, ואף נבחר לחמישיית הטורניר. בחודשים האחרונים קבוצות רבות ביבשת רודפות אחריו, ונראה כי פנאתינייקוס או אנאדולו אפס יזכו בשירותיו, לא לפני שייפרדו מדולרים רבים - שכן הבולגרי מחזיק בחוזה לעוד שנתיים באריס.

 

בוז'ידאר אבראמוב. זוהה על ידי גרשון  (צילום: פיב"א אירופה)
בוז'ידאר אבראמוב. זוהה על ידי גרשון (צילום: פיב"א אירופה)

 

קפטן הנבחרת הוא חריסטו ניקולוב (28, 2.00 מ'), ששיחק בפו אורטז הצרפתית בעונה החולפת. דווקא בקמפיין הקודם הוא לא זומן, שכן התאומים איבאנוב משחקים בעמדה שלו. ניקולוב נחשב לשחקן הגנה טוב, מוטיבטור גדול עבור הצעירים הבולגרים ונלחם על כל כדור.

 

עוד שחקן מרכזי הוא בוז'ידאר אבראמוב (24, 1.96 מ'). גרשון זיהה את כישרונו כבר שהיה בן 17, זימן אותו לנבחרת ואף נתן לו דקות משמעותיות. אחרי שנה אחת בוולנסיה הספרדית, חזר הגארד הביתה לאקדמיק סופיה.

 

בדומה לישראל, לבולגריה יש בעיה בעמדות הפנים. הסנטר הפותח שלה, ניקולאי וארבאנוב (29, 2.08 מ'), סובל מפציעה בגב ולא מתאמן באופן סדיר. מחליפו, קוסטדין מארשאבלסקי (24, 2.10 מ'), סובל מבעיות ברכיים. נקודה ששחקניו של ארז אדלשטיין חייבים לנצל.

 

ארז אדלשטיין. יידע לנצל את החולשות של בולגריה? (צילום: איגוד הכדורסל) (צילום: איגוד הכדורסל)
ארז אדלשטיין. יידע לנצל את החולשות של בולגריה?(צילום: איגוד הכדורסל)

 

פישלו מול הולנד, כמעט והפתיעו את מונטנגרו

הבולגרים החלו את קמפיין המוקדמות בדיוק באותה הצורה בה התנהלה ההכנה שלהם. דווקא במשחק ביתי מול מי שסומנה כנבחרת החלשה בבית, הולנד, המקומיים נכשלו, הראו משחק נרפה, וסבלו מבעיה משמעותית בריבאונד (47:32 להולנדים). בנוסף שחקניו של מלאדנוב קלעו רק שמונה פעמים לשתי נקודות לאורך כל המפגש ו"קינחו" עם 53 נקודות בלבד מול 62 אותן ספגו מהכתומים.

 

דווקא במשחק החוץ מול מונטנגרו הראו הבולגרים שיש להם את היכולת להפתיע. האורחים פתחו מצוין את המשחק בפודגוריצה והוליכו במהלך כל המחצית הראשונה כדי לרדת להפסקה ביתרון 32:33. בדקות הסיום התעוררו המונטנגרים והצליחו לשלוח את המפגש להארכה - 60:60. בחמש דקות ההארכה הכוחות של אבראמוב וחבריו נגמרו, ו-8 נקודות של ולדימיר דראגיצ'ביץ' מתוך ה-20 שלו בהתמודדות סידרו ללוקה פאביצ'ביץ', מאמן מונטנגרו, ניצחון 64:70.

 

גם במשחקם השני הבולגרים הפסידו בריבאונד בצורה משמעותית (50:37), אבל קלעו באחוזים טובים ל-2 (24/47) והצליחו לעצור את ההתקפה המונטנגרית שקלעה על נבחרת ישראל 100 נקודות. המצטיין בשורות הבולגרים היה וזנקוב הצעיר שסיים עם 14 נקודות ו-8 ריבאונדים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: פיב"א אירופה
קלויאן איבאנוב, נבחרת בולגריה
צילום: פיב"א אירופה
מומלצים