שתף קטע נבחר

הקשר בין תזונה נכונה לקליטת העובר ברחם

אחד המכשולים הנפוצים בכניסה להריון הוא תהליך ההשרשה - הרגע בו הביצית המופרית נקלטת ברירית הרחם. מרב גודוביץ, נטורפטית המתמחה בפריון, מתארת את תהליך ההשרשה ומסבירה איך תזונה נכונה יכול לשפר פלאים את הסיכוי שזה יקרה

הקשר בין גוף בריא לבין תזונה נכונה הוא גלוי וידוע. על אחת כמה וכמה בגוף של אשה המכין את עצמו לקליטה של הריון, במהלכו יצטרך להזין גם את העובר.

 

עוד סיפורים חמים – בפייסבוק שלנו

 

אלא שבאופן פרדוקסאלי, דווקא העובדה שאנחנו חיים בחברת שפע מערבית, היא שמקשה עלינו לשמור על תזונה בריאה ולהתמקד רק באכילת המזונות שייטיבו עם הגוף, ובמקרה של מי שמנסה להיכנס להריון - יכינו אותו כראוי לקליטה של עובר.

 

עוד כתבות על הפריה

טיפולי פוריות: כל מה שצריך לדעת לפני שמתחילים

יש קשר בין תזונה לפריון - עצות לאכילה נכונה

מש' הבריאות בהמלצות חדשות: כך תאכלי נכון בהריון

 

תפקיד רירית הרחם בקליטת העובר

השרשה מוצלחת הוא הרגע בו העובר משלים את התהליך של הפריית הביצית בעזרת הזרע בחלל החצוצרה ונע אל עבר חלל הרחם, שם הוא מתמקם על הדופן.

 

החיבור הזה אל דופן הרחם יבנה את כלי הדם שיתחברו אל האם ויזינו את העובר במהלך הריון. זהו שלב קריטי בתהליך ההתעברות, ובלעדיו אין הריון. הצלחת השלב הזה תלויה גם באיזון הורמונאלי תקין.

 

החיבור בין העובר הטרי לבין רירית הרחם הוא סופו של מסע ארוך, שהחל בשלב הביוץ. אז השתחררה ביצית מהשחלה והחלה לנוע לעבר החצוצרה, שם התרחש המפגש המיוחל עם הזרעון בר המזל. כשהזרעון והביצית מתאחדים לתא אחד, מתחילה ההכפלה והחלוקה לעוד עוד תאים, שבסופה יוולד תינוק בעל מיליארדי תאים.

 

אבל בינתיים העובר הטרי נע לעבר הרחם ומגיע אליו תוך כחמישה ימים, כשהוא כבר בן בלסטוציט – מבנה המכיל למעלה ממאה תאים. שלושה ימים מרגע שהגיע אל הרחם והוא כבר מכיל מאות רבות של תאים, בוקע העובר מהמעטפת שלו וכעת הוא עתיד להתחבר לראשונה לדופן הרחם של אמו, ולייצר את מערכת כלי הדם שתפרנס אותו תשעה חודשים.

 

נשים שעוברות טיפולי IVF יודעות שזה השלב בו מנקבים עבור העובר המיקרוסקופי את המעטפת, לפני החזרת העוברים, על מנת לסייע לקליטה. עכשיו לפיצפון יש כבר מעטפת שתהפוך לשיליה ומה שבתוכה יתפתח לעובר.

 

על כל התהליך המרתק הזה אחראי, בין היתר, הורמון שנקרא פרוגסטרון, המופקד על תקינות רירית הרחם, הבשלתה ועיבוייה, כדי שתהפוך למצע אטרקטיבי לקליטת העובר - להשרשתו. כל זה קורה כשבוע לאחר הביוץ.

 

 

אגוזים. מלאים ויטמין E - התוספים החשובים בתמיכה ברירית הרחם (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אגוזים. מלאים ויטמין E - התוספים החשובים בתמיכה ברירית הרחם(צילום: shutterstock)

המדד להצלחה: עובי הרירית ואיכותה

כדי להשיג השרשה מוצלחת דרושים שני מדדים - עובי רירית הרחם ואיכותה. מבין שני אלה, העובי הוא המדד שהכי קל לבדוק אותו והוא ניתן למדידה.

 

המדד השני, איכות הרירית, הוא מכריע ולמרבה הצער אותו הרבה יותר מסובך לבדוק. לנשים שהמכשול העיקרי שלהן בכניסה להריון מצוי ברירית הרחם, ונמדד על פי רוב על פי העובי, ניתן לסייע בשליטה על איכות הרירית והמבנה שלה.

 

כאן נכנסת לתמונה התזונה הנכונה, המתמקדת בעיקר בשיפור האיכות. הדגש על הטיפול התזונתי נועד לשפר את המערך הבסיסי של החלבונים מהם מורכבת הרירית, את איכות כלי הדם והזרימה התקינה בהם ובכך להגדיל את סיכויי ההשרשה.

 

במקביל יש לדאוג לאיזון הורמונלי בגוף, במיוחד אצל מי שמתקשות להיכנס להריון, כיוון שאלה בדיוק הימים בהם הגוף מצוי בעיצומו של תהליך הרבייה, האיזור נתון בסערה הורמונלית והדבר שהגוף הכי דורש הוא הרגעה, שתאפשר קליטה מוצלחת.

 

הדרכים לשיפור רירית הרחם

ד"ר' מיכה באום, רופא בכיר במערך הפריון בבית החולים שיבא, ממליץ: ישנן גישות שונות לטיפול ברירית הדקה חלקן תרופתיות ואחרות כירורגיות. נטילת הורמון האסטרוגן בצורות שונות: (כדורים נרות וגינליים ומדבקות) מעלים את רמות האסטרוגן בגוף ובדרך זו פועלות על עיבוי רירית הרחם.

 

קיימות גישות שונות לגבי תוספת סטרואידים, מתן דיכוי ממושך של דקה פפטיל ואף דווח על שימוש בנרות ויאגרה להרחבת כלי הדם המספקים את רירית הרחם. לאחרונה דווח על מתן GCSF וכן הזרקת תאי גזע בכדי שאלו יעוררו את התפתחות תאי רירית הרחם. חלק מטיפולים אלו מוגדרים עדיין כניסיוניים וטרם הוכחה יעילותם באופן ברור.

 

טיפול בבעיה דרך תזונה מיטבית, יכולה לתת מענה טוב ויעיל לרירית בעייתית וגם אם לא תעבה אותה לממוצע העובי הרצוי, תביא לשיפור באיכותה ובמבנה שלה. תוספי תזונה וצמחי מרפא כבר הוכיחו את יעילותם בהגדלת הסיכויים להשרשה מוצלחת.

 

ויטמין E הוא אחד התוספים החשובים בתמיכה ברירית הרחם. בירחון היוקרתי Fertility and Sterility פורסם מחקר שתוצאותיו הצביעו על כך ש-18 מתוך 25 הנבדקות הראו שיפור בזרימת הדם כתוצאה מהשינוי ו-13 מתוך 25 הנבדקות הראו שיפור בעובי הרירית.

 

ויטמין E נמצא בשפע בנבט חיטה, בשמנים צמחיים, דגנים מלאים ואגוזים. כמו כן, הראו מחקרים שככל שרמת ויטמין D בסרום של זקיק השחלה היו גבוהים יותר, כך גדלו סיכויי ההשרשה.

 

טיפים לשיפור רירית הרחם לקראת השרשה

תפריט עשיר בירקות חיים, עם דגש על ירקות עם עלים, כמו ברוקולי, כרוב ניצנים, כרוב, סלק, כרובית.

שילוב של מזון עם מקורות אומגה שלוש, כמו דגי ים ובמיוחד סלמון, הרינג, סרדינים, אנשובי, טונה אדומה, ודגי בריכה ישראלים כמו מוסר, לבראק, פורל ובאס. כמו כן זרעי פשתן טחונים, שמן פשתן, אגוזי מלך, תרד ושמן קנולה.

שתיית מים מרובה.

ויתור על סוכר ומוצרי חלב.

נטילת קו אנזים קיו-10, שהוא אחד התוספים המומלצים להצלחת השרשה, במיוחד לנשים שעברו גיל 37.

פעילות גופנית, במיוחד תנועה של רגליים, ירכיים ואגן, תשפר את זרימת הדם. מומלצים: יוגה, הליכה, שחייה, רכיבה על אופנים ופעילות אירובית.

 

הכותבת מומחית לפריון בשיטה טבעית, בעזרת רפואה נטורפטית (מוסמכת ND)





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
התזונה הטובה ביותר לכניסה להריון
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים