שתף קטע נבחר

חושף הישראלים, הבוכה מעזה. יורשי ארדואן

מי שקיווה כי הסתלקות ארדואן מלשכת רה"מ תיטיב עם ישראל צריך להכיר את יורשיו. יד ימינו דבוטאולו, ששאל "למה אסד לא תוקף את ישראל?" ונחשב במזה"ת אישיות בלתי רצויה, יהיה כנראה רה"מ. ראש המודיעין, שנטען כי חשף מרגלים של ישראל באיראן, מועמד לשר החוץ. ובסוף, כולם יהיו בובות

ראש ממשלת טורקיה היוצא, רג'פ טאיפ ארדואן, צפוי לשמר את ההשפעה שלו על הפוליטיקה היום-יומית של טורקיה גם אחרי השבוע הבא, עת יושבע לנשיא, התפקיד שאליו נבחר בשבוע שעבר. בני בריתו הקרובים צפויים להתמנות לתפקידים הבכירים בממשלת טורקיה החדשה, והצוות הכלכלי שלו צפוי להישאר ללא שינוי.

 

עוד חדשות בעולם :

 

הנשיא היוצא עבדוללה גול אמר השבוע כי שר החוץ אחמט דבוטאולו, מי שהשמיע לאורך השנים התבטאויות קשות נגד ישראל כמעט כמו ארדואן עצמו, צפוי להפוך ליושב ראש המפלגה שלו ושל ארדואן ולהתמנות לראש הממשלה החדשה. מינויו לתפקיד מעורר מחדש ספקולציות בנוגע לצורתו של הקבינט העתידי.

 

דבוטאולו, אקדמאי ששימש שר החוץ של ארדואן בחמש השנים האחרונות, צפוי לזכות במועמדות של מפלגתו מחר, ולהיות מוכרז כראש הממשלה מטעמה באופן רשמי ב-27 באוגוסט. גורמים בכירים במפלגה אמרו לסוכנות הידיעות רויטרס כי השרים האחראים לכלכלת טורקיה יישארו בתפקידם תחת כהונתו של דבוטאולו, וכי בני בריתו הקרובים האלה של ארדואן כוללים את יועצו הבכיר ילצ'ין אקדואן. ראש המודיעין הטורקי האקן פידאן, שהואשם בחשיפת סוכנים מרגלים לישראל באיראן, עשוי לקבל עמדה בקבינט.

 

ארדואן, אחד ממייסדי מפלגת AK, שלט בפוליטיקה הטורקית במשך יותר מעשור כראש הממשלה. ב-10 באוגוסט הוא ניצח בבחירות הראשונות אי פעם שערכה טורקיה לתפקיד הנשיא, עם יותר מ-51% מהקולות. הוא יפרוש מתפקידו כיו"ר מפלגת AK כשייכנס ללשכת הנשיאות ב-28 באוגוסט, כפי שדורשת החוקה, אבל הבהיר שהוא רוצה שהמפלגה שאותה הקים יחד עם הנשיא היוצא עבדוללה גול תישאר נאמנה ומאוחדת.

אחמט דבוטאולו באו"ם. מדיניות ה"אפס בעיות עם השכנים" קרסה (צילום: AP) (צילום: AP)
אחמט דבוטאולו באו"ם. מדיניות ה"אפס בעיות עם השכנים" קרסה(צילום: AP)
 

"דבוטאולו הוא בהחלט אישיות שארדואן יכול לשלוט בה, מפני שאין לו ציבור בוחרים משלו", אמר דיפלומט אירופי אחד. "ארדואן בנה אותו. הוא ראש הממשלה הכי צייתן שארדואן יכול היה לבחור לעצמו". ארדואן רוצה מנהיג חזק ונאמן למפלגה כדי להגדיל את הרוב של המפלגה בבחירות הכלליות הבאות שייערכו בחודש יוני, תוצאה שתסייע לו לשנות את החוקה ולחזק את סמכויותיו כנשיא".

 

כולם שונאים את אחמט

בעוד דבוטאולו צפוי לתמוך בצעדיו אלה של ארדואן, לנשיא הנכנס אין תמיכה חזקה למהלך הזה בקרב רוב המצביעים של מפלגת השלטון. פירוש הדבר שארדואן צפוי לנסות להמשיך לנסות להפעיל את השפעתו על המפלגה אחרי ניתוק הקשרים הרשמיים איתה.

 

"לדבוטאולו חסרות היכולות הרטוריות הסוחפות של ארדואן והיכולת שלו לעורר מחויבות אישית כמעט פנאטית בקרב מרכזי הכוח של המפלגה", אומר וולפגנג פיקולי מחברת Teneo Intelligence. "אם דבוטאולו יתפקד רע, חששות שמפלגתו עלולה לאבד את הרוב שלה בבחירות הכלליות הקרובות עשויים להביא לקריאות להחזיר את עבדוללה גול להנהיג את המפלגה, מה שעשוי להביא להגברת היריבות בין גול לארדואן".

דבוטאולו עם אבו מאזן. בא לעזה תחת שלטון חמאס (צילום: AFP) (צילום: AFP)
דבוטאולו עם אבו מאזן. בא לעזה תחת שלטון חמאס(צילום: AFP)
 

דבוטאולו הוביל את מדיניות החוץ הטורקית בימי הטלטלה הקשה במזרח התיכון בשנים האחרונות, כולל המלחמות בעיראק ובסוריה והתקוממויות האביב הערבי. עם זאת, המדיניות של "אפס בעיות עם השכנים" שנקטה טורקיה במשך תקופה מסוימת קרסה, ויחסיה עם מצרים, סוריה, ישראל, עיראק ואיראן נפגעו. דיפלומט אירופי אמר לסוכנות הידיעות רויטרס: "במזרח התיכון הוא בבסיסו של דבר אישיות בלתי רצויה... הם מבודדים. מדינות כמו מצרים לא ממש הולכות לשמוח אם הוא יהיה ראש הממשלה וארדואן יהיה הנשיא".

 

בימי כשר החוץ הרבה דבוטאולו לתקוף את ישראל, במיוחד אחרי אירועי המרמרה שבהם הותקפו חיילי צה"ל על ספינת המשט הטורקי לעזה, וכשהשיבו אש - הרגו עשרה טורקים. לפני שנתיים, בימי מבצע "עמוד ענן" של צה"ל בעזה, הגיע דבוטאולו עם משלחת הליגה הערבית לרצועה, ופרץ בבכי. בפברואר אשתקד, אחרי שלפי פרסומים זרים ישראל תקפה בסוריה, תקף דבוטאולו את אסד על שהוא אינו מגיב: "מדוע בשאר אסד אפילו לא זרק אבן קטנה כשמטוסים ישראלים טסו מעל ארמונו ושיחקו עם הכבוד של ארצו?".

 

מועמד לשר החוץ: חושף המרגלים

עבדוללה גול, שזוכה לכבוד בקרב התומכים המרכזיים של מפלגת AK, נתפש כאישיות פייסנית יותר מאשר ארדואן. שמו מועלה זה זמן רב כראש ממשלה עתידי. עם זאת בחודשים האחרונים הוא נדחק לשוליים, וכיוון שהוועידה הכללית של מפלגתו תיערך יום לפני שהוא מסיים את תפקידו כנשיא, הוא לא יוכל בשום אופן להיבחר מיד למנהיג המפלגה. גורמים בכירים במפלגה אומרים כי ראש המודיעין הקאן פידאן, אחד מבני בריתו הקרובים ביותר של ארדואן, הוא אחד המועמדים להחליף את דבוטאולו בתפקיד שר החוץ.

 

גם אותו פידאן עלה אשתקד לכותרות על רקע העימות בין טורקיה לישראל, בעקבות דיווח ב"וושינגטון פוסט" כי הוא חשף מרגלים של ישראל שפעלו באיראן. בעל הטור האמריקני דיוויד איגנשיוס, שמקורב למקורות בכירים בממשל אובמה, כתב אז כי טורקיה גילתה למודיעין האיראני את זהותם של עד עשרה מרגלים מקומיים שנפגשו בטורקיה עם מפעילם מהמוסד.

ראש המודיעין פידאן לצד ארדואן ודבוטאולו בפגישה עם אובמה וקרי (צילום: פיט סאוזה, הבית הלבן) (צילום: פיט סאוזה, הבית הלבן)
ראש המודיעין פידאן לצד ארדואן ודבוטאולו בפגישה עם אובמה וקרי(צילום: פיט סאוזה, הבית הלבן)
 

העיתון טען שהמודיעין הישראלי הפעיל חלקית את רשת המרגלים באיראן מטורקיה בשל התנועה הנוחה לאורך הגבול בין שתי המדינות. לפי הדיווח, מקורות יודעי דבר הגדירו את המהלך הטורקי כ"אובדן מודיעין משמעותי שנועד לפגוע בישראל". בדיווח האמריקני צוין עוד כי ישראל

חושדת בפידאן, המקורב לשלטון האיראני, כמי שהעביר את המידע הרגיש לטהרן.

 

בעקבות הדיווח ההוא יצא דבוטאולו להגנתו של פידאן: "זהו היום לעמוד לצדו של האיש שהפך מטרה להאשמות שווא. פידאן אינו פועל לטובתו האישית, אלא עבור טורקיה כולה. המאמרים בעיתוני ארצות הברית מאשימים את פידאן ביישום מדיניות מודיעינית טורקית עצמאית ובנטרול פעילות מודיעין זרה בטורקיה. כלומר, הוא עשה את עבודתו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
שר החוץ היוצא של טורקיה דבוטאולו. הכי נוח שיש לארדואן
צילום: AFP
מומלצים