שתף קטע נבחר

30 בלי מצבה לסמ"ר לי מט: האחים פיזרו חול

עשרות קרובים הגיעו להר הרצל ליום ה-30 לקבורתו של סמ"ר לי מט שנהרג ב"צוק איתן" - אך עשו זאת ללא מצבה, שמשרד הביטחון מתנגד לציין עליה את שמות אחיו. במקום זאת הם פיזרו מים וחול מחוף הים של עירו, אילת

30 יום לקבורה - ולחלל אין מצבה: עשרות בני משפחה וחברים עלו היום (חמישי) לקברו של סמ"ר לי מט (19), לוחם בגדס"ר צנחנים שנהרג בבית ממולכד בחאן יונס במהלך "צוק איתן". על קברו בהר הרצל עדיין לא הושלמה בניית המצבה בגלל מחלוקת בין המשפחה לבין משרד הביטחון על הכיתוב, מחלוקת שנחשפה השבוע בעיתון "ידיעות אחרונות".

 

עוד בחדשות:

 

משפחתו, המתגוררת באילת, הביאה מי ים, אבנים וחול מחוף הים באילת והניחה על קברו. "במקום המצבה נפזר חול מאילת", אמר אביו והזמין את קרובי המשפחה לעשות כמוהו. במקום חולקו סטיקרים שעליהם נכתב "תנו לי למות בשקט" כחלק ממאבקה של המשפחה.

 

קברו של מט         (צילום: אלי מנדלבאום) (צילום: אלי מנדלבאום)
קברו של מט (צילום: אלי מנדלבאום)

 (צילום: אלי מנדלבאום) (צילום: אלי מנדלבאום)
(צילום: אלי מנדלבאום)

הסטיקרים שהכינו בני המשפחה       ()
הסטיקרים שהכינו בני המשפחה
במקום ה'כרית', החלק במצבה שעליו מוטבעים פרטי החלל, מופיע השלט שהונח על קברו ביום קבורתו. הוריו, מוטי וסמדר, ביקשו לציין את השמות של שלושת אחיו של לי - גל, טל וסי, אלא שבמשרד הביטחון אמרו כי הדבר אינו אפשרי כיוון שהוא מפר את האחידות. בג"ץ קבע בעבר כי בנוסף ל"כרית", המצבה המונחת מעל ראשו של החלל, תוכל המשפחה להוסיף גם לוח שיש למרגלות המצבה, שבו יהיה כיתוב אישי. משפחת מט לא הסתפקה בכך ודורשת ששמות האחים ייכתבו על המצבה עצמה.

 

האב מוטי אמר בסיום הטקס: "אנחנו במאבק ציבורי מפני שהכיתוב של בני משפחה מדרגה ראשונה לא מופיע על ה'כרית', שהיא תעודת הזהות של כל חלל. אמרתי שאני חייב לעשות מעשה. התנינו את הצבת המצבה במענה על כך. זה ייתן עוד משהו מנחם לטירוף שבו אנו נמצאים. אני מאמין שהדברים עובדים ושיש ח"כים שמנסים לדחוף את העניין. אני פונה למערכת - אל תתבזו ואל תתנו לנו להשתגע. אנחנו לא רוצים לעשות מהומות".

 

לי מט ז"ל       ()
לי מט ז"ל

משפחת מט בהרכב מלא          ()
משפחת מט בהרכב מלא

האב הבהיר: "אנחנו לא באים לנגח אף אחד או להגיד מילה על התנהלות המערכת. אין לנו אצבע מאשימה. המאבק הוא למען עם ישראל. אנחנו לא בתש"ח, התקדמנו, אנא התחשבו בנו. אני קורא לכל המשפחות השכולות לתמוך במאבק הזה. מי שיגיע ויתייצב מול הקבר זה המשפחות ולא שום פקיד או ח"כ. תעשו את החסד הקטן הזה - תנו למות בשקט".

 

ח"כ עפר שלח ("יש עתיד"), שבנו שירת עם לי, אמר: "עכשיו אני מבין למה בני אמר לי, ליליק, היה אח. אני אומר למשפחתו - האהבה לא תעזוב אתכם. לא נאמר כאן 'העושה שלום במרומיו הוא יעשה שלום עלינו'. החובה שלנו היא לעשות שלום, ואני מבטיח לעשות הכול בשביל זה".

 

במשרד הביטחון ציינו כי המועצה הציבורית להנצחת החייל, המורכבת מהורים שכולים, אלמנות, יתומים ואחים שכולים, כבר המליצה לאחר מלחמת לבנון השנייה ב-2006 לאפשר הוספת שמות אחים גם על גבי מצבות החללים, ובלבד שיישמר האיזון בין רצון המשפחה לאחידות המצבות הצבאיות. שר הביטחון דאז, עמיר פרץ, אישר את ההמלצה, והיא הועברה לאישור ועדת החוץ והביטחון, אך שם טרם התקבלה החלטה בנושא. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים