שתף קטע נבחר

צילום: עידו ארז, רויטרס, AFP

ראשי מועצות בדרום: "נכנענו לטרור"

ראשי רשויות ותושבי עוטף עזה, שרק השבוע עזבו שוב צפונה, ספקנים לגבי הסכם הפסקת האש עם חמאס: "לא מאמינים להסכמים עם חמאס. זה רק אומר שתושבי המרכז יוכלו לחזור ל'אח הגדול'. מה היעד המדיני?"

תושבי עוטף עזה שרק עזבו את הקיבוצים והמושבים, על רקע מלחמת ההתשה שהתפתחה בימים האחרונים של צוק איתן, לוקחים בעירבון מוגבל את הסכם הפסקת האש שאליו הגיעו היום (ג') ישראל וחמאס. "אנחנו עדיין לא שוקלים חזרה הביתה", אמרה ל-ynet מירב כהן מקיבוץ עין השלושה, שעזבה השבוע עם ילדיה. "אני מקווה שהם זכרו שצריך לקחת בחשבון את התושבים של עוטף עזה כשעשו את ההסכם הזה".

 

ראש עיריית אשקלון איתמר שמעוני היה נחרץ יותר: "לא מאמינים בחמאס ולא סומכים על הסכמים איתו. לא היום ולא בעוד חודש". ראש מועצה אזורית שדות נגב, תמיר עידאן, מוסיף: "מדובר בכניעה לטרור".

 

כמו הפסקות קודמות, גם הפעם חוששים תושבי היישובים באזור שמדובר באשליה קצרת טווח, ושהאש תתחדש בקרוב. במקרה הטוב, מדובר יהיה ברגיעה ארוכה יותר עד הסבב הבא - פתרון שלא יעניק ביטחון לתושבים למודי המבצעים. "יצאנו מהבית וחשבנו שנחזור בגלל משהו רציני יותר", ממשיכה כהן. "אם זה ההסכם, למה זה לא נעשה לפני שבוע? איפה הם היו כל הזמן הזה? אני קצת המומה, ואנחנו נחכה למשהו קצת יותר רציני עד החזרה".

 

לדבריה מצטרפת קורן חזות מניר עוז, שהעריכה שתושבים לא יחזרו לקיבוץ לפני שיהיו בטוחים שזהו סוף הירי: "כבר היינו בסרט הזה. גם אז חזרנו כשהייתה הפסקת אש ואז קרה מה שקרה. הפסקות האש לא הועילו לאיש. אני לא אעז לחזור בינתיים. זה לא נגמר עד שזה נגמר". 

יו"ר מועצת אשכול, חיים ילין. "מה האופק המדיני?" (צילום:עידו ארז) (צילום:עידו ארז)
יו"ר מועצת אשכול, חיים ילין. "מה האופק המדיני?"(צילום:עידו ארז)

תושבים עוזבים את קיבוץ עין השלושה בעוטף עזה, השבוע (צילום: ג'ורג' גינסברג) (צילום: ג'ורג' גינסברג)
תושבים עוזבים את קיבוץ עין השלושה בעוטף עזה, השבוע(צילום: ג'ורג' גינסברג)
 

פגישת ראשי הרשויות בעוטף עזה עם יאיר לפיד (צילום: מארק ניימן, לע"מ ) (צילום: מארק ניימן, לע
פגישת ראשי הרשויות בעוטף עזה עם יאיר לפיד(צילום: מארק ניימן, לע"מ )
  

יונתן מכפר עזה מוסיף: "כל מה שיגרום להפסקה של האש לטווח ארוך זה דבר מבורך, אבל אם בעוד שבוע או חודש ינחת פצמ"ר על אחד היישובים - אז כאילו לא נחתם הסכם ואנחנו נישאר עם הבעיה. אם עזה נשארת עם נשק והם ממשיכים להתחמש ולחפור מנהרות, ואין הסכם שמבטיח שקט לטווח ארוך, אז ההסכם הזה לא שווה דבר. זה רק אומר שתושבי המרכז יכולים להמשיך לראות 'האח הגדול' ולהמשיך בשגרת חייהם. אם אכן תהיה הפסקת אש, מבחינתנו מתחילה עוד מלחמה - מלחמה על הפיצויים ועל בניית הבתים שלנו מחדש". 

 

ראש עיריית אשקלון שמעוני הוסיף: "כל ויתור לחמאס הוא כניעה לטרור. תושבי ישראל והדרום רצו לראות הכרעה אבל זה כנראה כבר לא יקרה. רצינו לראות את חמאס מובס ומתחנן על חייו, ובפועל אנו רואים את ישראל רצה לשולחן המו"מ בכל הזדמנות שנקרית לפניה. לא בשביל 'הישג' כזה איבדנו 64 לוחמים ו-4 אזרחים, בהם ילד בן ארבע, לא בשביל ה'הישג' הזה ישבנו כמעט חודשיים במקלטים ובמרחבים המוגנים. לא בשביל ה'הישג' הזה ספגנו מכה כלכלית קשה ועסקים כאן קרסו. ציפינו להרבה יותר מזה. חמאס העלה דרישות בכוח הזרוע, ונראה שהוא צפוטי לקבל מה שרצה. המסקנה: דרך הטרור משתלמת, ולכן העימות הבא הוא רק עניין של זמן. מבחינתי, הסכם הפסקת אש במציאות הזו פירושו להתחיל את ההיערכות באשקלון לסבב הבא, והוא יהיה חמור וקטלני יותר מכל מה שהכרנו עד עתה".

 

יו"ר מועצת אשכול, חיים ילין, מסרב להאמין שמדובר בהפסקת אש אמיתית. לדבריו, אין סימן לכך שהסכם הפסקת האש יצמיח הסכם מדיני לטווח ארוך: "אני מעריך שזו תהיה הפסקת אש שתימשך באש. מדינת ישראל הקריבה 64 חיילים יקרים, מאות פצועים, חודשיים של מלחמת התשה - ולבסוף תצא עם הבנות כמו עמוד ענן, שיובילו תוך שנה וחצי לסבב נוסף. מצד החמאס הבנות עמוד ענן זה כלום לעומת מה שביקשו. אז בשביל מה כל הבלגן הזה? מה היעד המדיני האסטרטגי של מדינת ישראל? פירוז עזה יכול להיעשות על ידי הסכם מדיני. אם החלטתם לעשות זאת במלחמה - אז שיהיו לכם מספיק ביצים לעשות זאת עד הסוף. אדון ראש הממשלה, אני אומר לך שאם היית פה יומיים היית מקבל החלטות אחרת".

 

ראש מועצה אזורית שדות נגב, תמיר עידאן, אמר בסיום הערכת מצב: "במידה שנכונים הפרסומים שלפיהם הפסקת האש היא לחודש בלבד, ולאחר מכן ידונו בדרישות חמאס להקמת נמלים, הרי שמדובר בכניעה לטרור".

 

ראש המועצה האזורית חוף אשקלון, יאיר פרג'ון: "השקט הוא מצרך מבוקש, אבל כל הסכם עם חמאס הוא מתעתע עם רמת אמינות נמוכה. אסור לנו להכנס לשאננות. עלינו להמשיך להיות דרוכים לפחות בימים הקרובים. על הממשלה לעמוד על המשמר ולא לאפשר שום הישג בעל משמעות לארגון הטרור ולחשוב על פעולה הולמת שתמוטט את החמאס במידה שתתחדש האש". 

הידיעות על הפסקת האש המתגבשת החלו להתפרסם אחר הצהריים עם הודעתו של בכיר חמאס במצרים, מוסא אבו מרזוק, שלפיה "המשא ומתן הסתיים והגענו להבנות". אבל בעוד בקהיר דנים בנצירת האש, הירי לישראל נמשך ללא הפסקה: מחצות ירו הפלסטינים בעזה יותר מ-100 רקטות ופצצות מרגמה. בבוקר פגעה רקטה בבית מגורים באשקלון,

וגרמה לפציעתם של 24 תושבים שטופלו במצב קל. שעות אחר כך הייתה פגיעה ישירה של רקטה בגן ילדים. נפילה שלא גרמה לנגעים, אך הנזק שהותירה במוסד החינוכי הובילה לחיזוק החלטת ראש העיר לדחות את פתיחת שנת הלימודים כל עוד נמשכת הלחימה בדרום.

 

בבוקר התארח שר הרווחה מאיר כהן באולפן ynet ואמר: "אני מזהה תושבים שנשברים בדרום, פגשתי שתי משפחות שאמרו לנו 'אנחנו לא נחזור ליישובים סמוכי הגדר', וצריך לומר בהגינות שיש גם אנשים כאלו".

 

במקביל הוחלט שהממשלה תדון ביום ראשון בהצעה לקצץ 1.5 מיליארד שקל בתקציב המדינה לשנה זו, כדי לממן את כל הוצאות מבצע "צוק איתן" כבר בתקציב הנוכחי. על הקיצוץ הרוחבי הוחלט בישיבה שקיימו ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר האוצר יאיר לפיד ונגידת בנק ישראל קרנית פלוג. הוא יחול על כל סעיפי התקציב - למעט תקציב הביטחון וסעיפים חברתיים, כמו סיוע לניצולי שואה וקצבאות לנכים, זקנים ומעוטי יכולת.


פורסם לראשונה 26/08/2014 17:48

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ארכיון. תקיפה בעזה
צילום: רויטרס
מומלצים