שתף קטע נבחר

רוכשים בחו"ל? אל תמהרו לשלם בשקלים

חנויות רבות בחו"ל וכן אתרי מכירות באינטרנט, מציעים ללקוח הישראלי, המוציא יותר מ-13 מיליארד שקל בשנה על רכישות מעבר לים, לשלם בשקלים במקום במט"ח, בכרטיס האשראי. האם זה משתלם? בדיקת ynet

תקופת החגים בפתח, והיקפי הפעילות בכרטיס האשראי גדלה, אך לא רק ברכישות בישראל, דווקא בתקופה זו חל גידול משמעותי ברכישות בחו"ל.

 

מגלגלים את חוב האשראי? הריבית תזנק

הגבלת השימוש במזומן: עד 10,000 שקל

 

אלפי ישראלים צפויים לעבור במהלך החגים בשערי נתב"ג, אך לא פחות מכך, לא מעט מהקניות מתבצעות באמצעות אתרי המכירות והשירותים השונים באינטרנט.

 

היקף העסקאות בחו"ל זינק בשנים האחרונות באופן חד של כ-30% בשנה. הגידול הדרמטי ברכישות בחו"ל באמצעות האינטרנט וכן הגידול בכמות הישראלים היוצאים לחו"ל מדי שנה - משפיעים באופן ניכר על ביצוע העסקאות מעבר לים.

 

כך, אם בשנת 2010 עמדו מספר העסקאות שבוצעו בחו"ל על קצת יותר מ-15 מיליון ובהיקף כספי של כ-7.5 מיליארד שקל, הרי שבשנת 2013 מספר העסקאות היה כפול ועמד על כ-33 מיליון, בסכום כולל של 12.5 מיליארד שקל.

 

רוצה לשלם בשקלים?

עד לשנים האחרונות היינו רגילים שרכישה בחו"ל בכרטיס אשראי מתבצעת במטבע זר, אולם תופעה הולכת ומתרחבת בחברות ורשתות גדולות בחו"ל, היא להציע לקונה הישראלי לשלם במטבע המוכר לו - השקל החביב.

 

כך, לקוח שנכנס לרשת קמעונאית גדולה בניכר, ומגיע לקופה כדי לשלם על המוצרים שרכש, עשוי לגלות כי המוכרת האדיבה מציעה לו לשלם בכרטיס האשראי בשקלים במקום בדולרים. תופעה דומה קיימת גם ברכישות באתרי האינטרנט, בין אם מדובר במוצר מסויים או שירות (כגון שירותי תיירות).

 

המציאות הזו מתאפשרת הודות לשיתופי פעולה בין החברות והרשתות הקמעונאיות בחו"ל לבין גופים פיננסיים מעבר לים המבצעים עבורם את ההמרה (במקום שחברת האשראי תעשה זאת).

 

מבחינה עסקית, זהו מהלך משתלם עבור אותן חברות, שכן עבור ההמרה הזו הן גובות עמלה, בדיוק כמו שחברות האשראי בארץ גובות עמלות המרה (חלקן כוללות גם הפרשי שער) על כל עסקה שאנו מבצעים במט"ח.

 

מי שמפסידות מכך הן חברות האשראי בארץ, שכן ברגע שהעסקה מבוצעת בשקלים (אפילו אם היא נעשתה בחו"ל), נאסר עליהן, על פי הוראות הפיקוח, לגבות עמלה כל שהיא.

 

אותנו כצרכנים אולי פחות מעניין מי מרוויח מזה – השאלה שצריכה להטריד אותנו היא האם תשלום בשקלים בחו"ל משתלם יותר, כלומר האם נשלם פחות מאשר בשימוש בכרטיס האשראי במט"ח?

 

ברוב המקרים עדיף לשלם במט"ח

חברות האשראי מפרסמות את עמלות ההמרה השונות ולקראת הקיץ האחרון אף הרחבנו בנושא זה בכתבה שפרסמנו. מה שנדרש זה פשוט לחשב בהתאם לסוג הכרטיס שברשותכם, מהו הסכום בשקלים, כולל העמלות הנלוות שתצטרכו לשלם ולהשוות אותו להצעה בחו"ל.

 

ואמנם, למרות תכונותיו הייחודיות של הישראלי המצוי המקפיד שלא לצאת פראייר, קשה לצפות שבאותו רגע שאנו עומדים מל הקופאית בחנות כשמאחורינו משתרך תור ארוך ואולי גם לא כל כך סבלני - נשלוף מחשבון ונחשב בדקדוק מה יותר משתלם – רכישה באמצעות כרטיס האשראי בשקלים או רכישה במט"ח. (בעת רכישה באמצעות האינטרנט, זה כבר יותר קל. אפשר פשוט לחשב).

 

ואולם, ניתן לומר באופן כללי שרכישה בכרטיס האשראי בחו"ל בשקלים, תהיה ברוב המקרים יקרה יותר. גם במספר מקרים שבדקנו וגם בבדיקה שערכנו מול גורמים בכירים בענף כרטיסי האשראי, מסתבר כי ברוב המקרים המחיר בשקלים יהיה גבוה יותר מאשר תשלום באמצעות כרטיס האשראי במטבע זר - כולל העמלות הנלוות שגובות חברות האשראי הישראליות.

 
עלויות שימוש בכרטיס אשראי בחול (תשלום במטח)

עלויות שימוש בכרטיס אשראי בחו"ל (תשלום במט"ח)
  ישראכרט לאומי קארד כאל כרטיס נטען
1,000 דולר 51 שקל

58 שקל (ויזה)

 

101 שקל (מסטרקארד

85 שקל

97 שקל (בטעינה ראשונה)

 

85 שקל (מהטעינה השניה)

1,000 אירו 125 שקל

139 שקל (ויזה)

 

79 שקל (מסטרקארד)

115 שקל

109 שקל (בטעינה ראשונה)

 

102 שקל (מהטעינה השניה)

משיכה מכספומט 13 שקל 14 שקל 14 שקל 14 שקל

*הנתונים - נכון ל-24 ביוני, וכוללים את כל העמלות הנלוות

 

הנה 2 דוגמאות (אמיתיות) לשם השוואה. בעת רכישה ברשת קמעונאית גדולה בארה"ב, הסכום לתשלום עמד על 237 דולר. לאחר שהעבירה את כרטיס האשראי במסוף, המוכרת האדיבה בקופה שאלה אם לבצע את התשלום בשקלים או בדולרים. השער היציג עמד באותו יום על 3.52. הסכום לתשלום ברכישה בדולרים בכרטיס אשראי (במקרה זה כרטיס מסטרקארד של ישראכרט), כולל העמלות הנלוות הסתכמה בסך 845 שקל (עמלה של 13.7 שקל). לעומת זאת ההצעה לתשלום בשקלים בכרטיס עמדה על 861 שקל (עמלה של 19.7 שקל).  

 

הנה דוגמה נוספת. נרכשו 2 כרטיסי טיסה באתר האינטרנט של אחת מחברות ה"לואו קוסט" באירופה. הסכום לתשלום עמד על 244 יורו. טרם ביצוע התשלום הוצע ללקוח לשלם בשקלים במקום המטבע האירופי (השער היציג עמד על 4.65 שקל). הסכום לתשלום ברכישה ביורו בכרטיס אשראי (במקרה זה, כרטיס ויזה של כאל), כולל העמלות הנלוות הסתכם ב-1,158 שקל (עמלה של 23 שקל). לעומת זאת ההצעה לתשלום בשקלים בכרטיס עמדה על 1,167 שקל (עמלה של 32 שקל).

 

חשוב לציין כי פרמטר מהותי הוא סוג הכרטיס שברשותכם. קיים שוני בעמלות שגובות חברות האשראי בין סוגי הכרטיסים השונים, ואף ייתכן ואותו כרטיס יהיה זול יותר מאחרים (בעמלות) ברכישה בדולרים, אך לעומת זאת יקר יותר ברכישה ביורו. אם ברשותכם מספר כרטיסי אשראי (כ-3 בממוצע אצל הישראלי המצוי), בידקו באיזה כרטיס הכי כדאי להשתמש בהתאם לעמלות המותאמות לאותו מטבע.

 

נקודה נוספת שכדי לשים אליה לב היא שלמרות האיסור לקחת עמלה על עסקה שהתבצעה בשקלים, אפילו בחו"ל, כפי שכתבנו קודם, לא נדיר למצוא מקרים בהם חברות האשראי הישראליות גבו בכל זאת מחיר מסויים. כך, שבכל מקרה כדאי לעקוב. 


פורסם לראשונה 10/09/2014 09:15

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים