שתף קטע נבחר

צילום: AFP

מאבק עולמי: איך מונעים גיוס לדאעש?

ארה"ב פועלת במועצת הביטחון לגיבוש החלטה שתחייב מדינות להקשות משמעותית על האזרחים שרוצים להצטרף לקרבות בסוריה ובעיראק. "ניו יורק טיימס" סוקר את המצב כיום במדינות שמתקשות לאכוף את הגיוסים

צרפת רוצה לחזק את סמכותה במטרה למנוע מאזרחיה לעזוב את המדינה. בריטניה שוקלת למנוע מהבריטים לשוב מסוריה ומעיראק. ברוסיה מוציאים מחוץ לחוק ארגונים חמושים ש"מנוגדים למדיניות הרוסית". ההתפשטות המהירה של דאעש בעיראק ובסוריה, והיכולת שלו למשוך לוחמים מרחבי העולם, מהווים תמרור אזהרה שמחייב את העולם להגיב. "ניו יורק טיימס" סוקר את המצב כיום במדינות שמתקשות לאכוף את הגיוסים.

 

מדינות שבקושי רואות עין בעין מנסות לבלום את הגיוס, ופועלות לחוקק חוקים חדשים שינסו לעצור את ההצטרפות לג'יהאדיסטים. ארה"ב מובילה את הנושא, ודוחפת להחלטה במועצת הביטחון שתחייב את כל המדינות בעולם לחוקק חוקים כדי "למנוע ולדכא" את הצטרפות האזרחים שלהם לארגונים שמוגדרים כארגוני טרור. דיפלומטים באו"ם אמרו כי ההחלטה מציעה שהצטרפות לארגון ג'יהאדיסטי תיחשב לעבירה פלילית חמורה במדינות, ותכריח את המדינות לאסור על פי חוק את ההצטרפות.

 

תומכי דאעש בסוריה (צילום: AP) (צילום: AP)
תומכי דאעש בסוריה(צילום: AP)

 

ארה"ב לוחצת למנוע גיוס. מועצת הביטחון (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ארה"ב לוחצת למנוע גיוס. מועצת הביטחון(צילום: AFP)

 

רוב הלוחמים הזרים מגיעים ממדינות מוסלמיות שכנות, כמו תוניסיה וסעודיה, אך חלק קטן מגיע ממדינות רחוקות הרבה יותר: בריטניה, בלגיה, רוסיה וארה"ב. גורמים במודיעין האמריקני מספרים כי ישנם 15 אלף לוחמים זרים מ-80 מדינות בעיראק ובסוריה, רובם בשורות דאעש. ה-CIA מעריך כי לדאעש יש בין 20,000 ל-31,500 לוחמים זרים בשתי המדינות.

 

מחקרים שנערכו לאחרונה קובעים כי רק חלק קטן מהלוחמים הזרים ביצעו פעולות טרור כששבו לארצותיהם מאזורי הקרבות. אך החשש מצעירים קיצוניים שנלחמים בעיראק ובסוריה ושבים הביתה הובילה לחרדה, בעיקר במדינות דמוקרטיות שמנסות למצוא את האזור בין חירות האזרח לביטחון לאומי.

 

המאמצים לעצור אזרחים מגיוס לדאעש מעמידים במבחן מדינות כמו טורקיה, שהגבול הארוך והנרפה שלה מאפשר לאלפים לחצות אותו ולהגיע לשדות הקרב בסוריה ובעיראק. טורקיה מתעקשת שכעת היא מנסה לעצרו את שטף המתגייסים, והודיעה שסגרה את רוב מעברי הגבול. יאסר חאליט סביק, שגריר טורקיה באו"ם, אמר כי "זה לא משחק האשמות. טורקיה מרגישה שהיא והקהילה הבינלאומית המתונה באותה סירה".

 

הגיע מבריטניה. עורף הראשים "ג'ון הג'יהאדיסט" ()
הגיע מבריטניה. עורף הראשים "ג'ון הג'יהאדיסט"

 

ההתמקדות בעולם בלוחמים זרים מציבה זרקור על קטאר, שלה קשרים חזקים עם מורדים שמנסים להפיל את אסד, ועל סעודיה, הבית של כמה בכירי דת שמעודדים ג'יהאד. בצעד נדיר הפיץ השנה מלך סעודיה צו שהופך את ההצטרפות לארגון טרור זר לעבירה פלילית. הדבר מאותת על דאגותיו לגבי האיום שיכולות להטיל קבוצות קיצוניות על השלטון.

 

הדיון על הלוחמים הזרים כולל גם היבט משפטי שמעורר שאלה איך ומתי יוכלו המדינות לתבוע את האזרחים שמצטרפים למלחמה בארץ אחרת. במקרים רבים מתקשות מדינות אירופה לאסוף עדויות ולהוכיח שאזרח אכן הצטרף לארגון טרור והשתתף בקרבות. הממשלות מנסות לאזן בין הרצון להיאבק באלה שמהווים איומים אמיתי לניסיון שלא לבצע דיכוי נרחב, שעלול לחזור כבומרנג ולפגוע בחלקים גדולים באוכלוסייה, בעיקר צעירים מוסלמים.

 

לא רוצים עוד מהדי נמוש

"זה מצריך בדיקות מודיעיניות קפדניות מאוד", אומר דיוויד אוקו מהאוניברסיטה לביטחון לאומי בוושינגטון על האזרחים ששבים מאזורי הקרבות. "אם תכניס את האדם הלא נכון ויהיה לך פיגוע, האפקט הולך להיות לא יאמן". כך במקרה של מהדי נמוש, אזרח צרפתי שחשוד בביצוע הפיגוע במוזיאון היהודי בבריסל. עיתונאי צרפתי שהוחזק בשבי בסוריה במשך חודשים אמר שנמוש היה אחד משוביו.

 

הקריאה לצעדים משפטיים חדשים היא המשך לצעדים שאחרי פיגועי ה-11 בספטמבר. אחרי הפיגועים חייבה מועצת הביטחון לאסור על פי חוק כל סיוע לארגוני טרור. בנוסף קיימת רשימת "אסורי טיסה", וניתן להחרים דרכונים ולעצור ילדים.

 

בבריטניה העמידו לדין לפחות 50 אזרחים שחזרו מסוריה בחשד לפעילות טרור. החוק כבר מאפשר לרשויות לשלול אזרחות מבעלי אזרחות-כפולה שהצטרפו לארגוני טרור. הממשלה בודקת דרכים שימנעו מאזרחים חשודים בטרור חזרה זמנית לבריטניה, גם אם אין להם אזרחות כפולה.

 

מהדי נמוש, המחבל מבריסל. "אפקט לא יאמן" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מהדי נמוש, המחבל מבריסל. "אפקט לא יאמן"(צילום: AFP)

 

בצרפת דרוש צו בית המשפט כדי למנוע מאזרח לעזוב את המדינה. הממשלה שוקלת צעדים חדשים שירשו למשטרה לעשות זאת ללא בדיקה משפטית. גרמניה, שכבר שוללת דרכונים במקרים מסוימים, שוקלת לשלול מחשודים גם טיסה למספר ארצות.

 

לאחרונה הציעו בהולנד לתקן את חוק הלאומיות במטרה לשלול אזרחות ממי שהתנדב לארגון טרור. החוק יהיה תקף רק על בעלי אזרחות כפולה. לאחרונה נעצרו בהולנד שני זוגות בחשד שנסעו לסוריה והצטרפו לארגון ג'יהאדיסטי.

 

בתוניסיה, שם הפרלמנט דן על חוק חדש ללוחמה בטרור, הממשלה מעריכה כי 2,400 תוניסאים הלכו להילחם בסוריה, בעיקר בשורות דאעש וג'בהת אל-נוסרה. דיפלומט תוניסאי אמר כיח ארצו מנעה מעוד 8,000 לעשות זאת.

 

 

ב-24 בספטמבר תצביע מועצת הביטחון על ההחלטה לדרוש ממדינות לחוקק חוקים בנושא, בפגישה בהשתתפות ברק

אובמה. יום קודם צפוי מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי להיפגש עם מומחי לוחמה בטרור ברחבי העולם, במטרה לדון איתם בדרכי התמודדות יעילות.

 

בעבר המליצו המומחים שכדי לאתר מתגייסים יחלקו המדינות מידע, יפקחו בתקיפות על התקשורת באינטרנט, יחלקו רשימות נוסעים וכמובן יפעלו להוציא מהחוק את ההצטרפות לארגוני הג'יהאד. קתלין היקס, לשעבר בכירה בפנטגון, תיארה את הלחץ האמריקני כמאמץ דיפלומטי "בעלות נמוכה". היא אמרה כי "זו הדרך הקלה למדינות ששותפות לאסטרטגיה", ללא צורך לעשות דברים נוספים - גיוס חיילים למשל. דיוויד אוקו טוען כי המאבק בהצטרפות לג'יהאד כמעט בלתי אפשרי לאכיפה. למרות השותפות האסטרטגית, "זה מסתכם במה מדינה רוצה לעשות בתוכה".

 

במקביל צוטטו אמש בעיתונות הערבית גורמי אופוזיציה סוריים שטענו כי פעילים מדאעש החלו לפנות את מפקדותיהם באזור חלב וא-רקה בחלק הצפוני של המדינה מחשש לתקיפות אפשריות של ארה"ב. אותם גורמים טענו בין השאר כי תושבים באזורים בשליטת דאעש החלו לנטוש את האזורים האלה לפרברים וכמו כן הועברו כלי רכב ואמצעי לחימה על ידי דאעש.

 

רועי קייס השתתף בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
באירופה מתקשים לאסוף ראיות
צילום: AP
מומלצים