שתף קטע נבחר

הירידה במדד: צעד נוסף לעבר מיתון

ירידות המחירים מהוות אולי הקלה לצרכנים, אך הן מעידות על ירידה בצריכה הפרטית לנפש בישראל, שמשפיעה לרעה על שיעור הצמיחה. הירידה מצטרפת לשיעור אינפלציה נמוך מהיעד הממשלתי ושפל היסטורי בגובה הריבית

ירידת מדד המחירים לצרכן ב-0.1%, שעליה דיווחה הערב הלמ"ס, מצטרפת לשורה של נתונים מדאיגים שפורסמו לאחרונה אשר מציירים תמונה של משק הפונה לכיוון מיתון. הנתון נוסף למגמת ירידה בנתוני הצמיחה, אינפלציה השוררת מתחת לתחום היעד שקבעה הממשלה ושפל היסטורי בגובה הריבית.

 

מדד המחירים לצרכן ירד באוגוסט ב-0.1%

 

מדד המחירים לצרכן ירד בחודש אוגוסט ב-0.1%, בניגוד להערכות המוקדמות שצפו עלייה של 0.1%. כתוצאה מירידת המדד לא חל שינוי ברמת האינפלציה, והיא נותרת הרבה מתחת לגבול התחתון של תחום יעד האינפלציה השנתי (3%-1%). קצב האינפלציה בארבעת החודשים האחרונים משקף ירידת מחירים ממוצעת בשיעור שנתי של 0.9%. האינפלציה הצפויה ל- 12 החודשים הבאים, שאותה מחשב בנק ישראל על פי התחזיות של האנליסטים השונים במשק, ירדה בחודש שעבר לנקודת שפל חדשה של 1.1% בלבד.

ירידות המחירים מהוות אולי הקלה לצרכנים, אך יש בהן כדי להעיד על ירידה בצריכה הפרטית לנפש בישראל, שמשפיעה לרעה על הצמיחה של המשק. ואכן, בחודשים האחרונים מתגברים הסימנים להאטה כלכלית.

 

אתמול הודיע הכלכלן הראשי במשרד האוצר בסקירה שערך בפני ראש הממשלה כי האוצר הוריד את תחזית הצמיחה שלו, מעלייה של 2.9% ל-2.4% בלבד בשנת 2014. ההאטה בצמיחה ב-2014 מיוחסת בעיקר לירידה בצריכה הפרטית במהלך מבצע צוק איתן וברבעון השני של השנה (1.7%), שנבעה מירידה בהיקף הייצוא ובהשקעות במשק. הירידה בהיקף הייצוא נרשמה בעיקר בשל התחזקות השקל והגידול המתון מהצפוי בהיקף הסחר העולמי והירידה בהשקעות מיוחסת בעיקר לקיפאון בענף הבנייה.

 

בנוסף מעריכים באוצר כי קצב הצמיחה בשנת 2015 יהיה נמוך משנחזה עד כה, ויעמוד על 2.8% במקום 3%. מדובר בקצב צמיחה סביר יחסית להיקף הצמיחה המקובל במשק הישראלי בשנים האחרונות, אך הוא עדיין נמוך יחסית לקצב הצמיחה של כלכלות בגודלה של כלכלת ישראל.

 

עדות נוספת למצב הקשה של המשק הן שתי הורדות הריבית הרצופות שביצע בנק ישראל בחודשיים האחרונים. ריבית בנק ישראל ירדה מרמה של 0.75% לרמה של 0.25%, שהיא הרמה הנמוכה ביותר בתולדות המדינה, שכמוה הייתה רק לאחר המשבר הפיננסי בארה"ב. לנתונים אלה מצטרפים הנתונים אודות ירידה של 14% בהתחלות הבנייה ברבעון השני ושל 12% בהיקף היצוא בחודשים מאי-יולי, שמשלימים תמונה של משק במשבר.

 

יש להזכיר כי כלכלת ישראל אינה במיתון. מיתון מוגדר כשני רבעונים רצופים של צמיחה שלילית לנפש - ישראל עדיין רחוקה ממצב זה. גם שיעור האבטלה עדיין מאוד נמוך יחסית, ועומד על 6.2% נכון לחודש יולי. אבל הנתונים המצטברים מהווים מקור לדאגה בעיקר לנוכח העובדה שבימים אלה נדרשת הממשלה לגבש תקציב מדינה לשנה הבאה.

 

בשבועות הקרובים, לאחר שתתקבל הכרעה בנוגע לגודלו של תקציב הביטחון, יביא משרד האוצר לשולחן הממשלה הצעת תקציב לשנה הבאה שתיבחן ביכולתה להוות מענה לאתגר ההאטה הכלכלית שהרים את ראשו בחודשים האחרונים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים