שתף קטע נבחר

מחקר ישראלי: ממתיקים מלאכותיים גורמים לסוכרת

חשבתם שתילחמו במשקל בעזרת ממתיקים מלאכותיים? שההמבורגר ישמין פחות עם משקה דיאטטי לידו? מדענים ישראלים גילו: הממתיקים גורמים דווקא להשמנה ולהתפתחות סוכרת, כך מדווח "ידיעות אחרונות"

כמעט כל אחד מאיתנו מכיר את התופעה הפרדוקסלית, הנפוצה בבתי קפה, במסעדות וגם בארוחות חג, שבה נשים וגברים רזים שותים משקאות רגילים ולא דיאטטיים, בעוד שנשים וגברים בעלי משקל עודף, או בעלי תחושה של משקל עודף, נוהגים להזמין ולשתות רק משקאות "דיאט", הממותקים בממתיקים מלאכותיים שונים.

 

עכשיו מתברר כי לתופעה הזאת יש בסיס מדעי. מקר חדש של מדענים ממכון ויצמן מגלה כי משקאות ומאכלים דיאטטיים, המכילים תחליפי סוכר, דווקא מגבירים את הסיכוי לעלות במשקל ואף מעלים את הסיכון לחלות בסוכרת.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

עוד על ממתיקים מלאכותיים: 

רע לדיאטה: ממתיקים מלאכותיים גורמים להשמנה

אחת ולתמיד: איזה ממתיק מלאכותי הכי בריא? 

ממתיקים מלאכותיים בריאים או לא? כל התשובות 

 

המחקר החדש, שהתפרסם אמש בכתב העת המדעי היוקרתי Nature, צפוי לעורר סערה בשוק העצום של תחליפי הסוכר, אותם הממתיקים המלאכותיים שמצויים כמעט בכל בית. המחקר מראה כי הממתיקים המלאכותיים מגבירים את האי-סבילות לגלוקוז ואת הסיכוי לחלות בסוכרת מבוגרים ובמרכיבים האחרים של התסמונת המטבולית.  

 

השמנת יתר, סוכרת ותסמונת מטבולית

ד"ר ערן אלינב מהמחלקה לאימונולוגיה במכון ויצמן למדע הוביל את המחקר בשיתוף פרופ' ערן סגל מהמחלקה למדעי המחשב ולמתמטיקה שימושית. "הצריכה הנרחבת של ממתיקים מלאכותיים במשקאות ובמאכלים עלולה לגרום להשמנת יתר ואפילו לתחלואה בסוכרת", קובע ד"ר אלינב.

 

בשנים שבהן הם עומלים על המחקר, תהו החוקרים כיצד ייתכן שממתיקים מלאכותיים דלי קלוריות אינם גורמים להפחתה במשקל הגוף והעלו את ההשערה כי דווקא ההפך הוא הנכון. המחקר גילה כי למרות העובדה שממתיקים מלאכותיים אינם מכילים סוכר, יש להם השפעה ישירה על היכולת של גוף האדם לתעל ולעבד גלוקוז. אי סבילות לגלוקוז, המתפתחת כאשר הגוף לא מסוגל להתמודד עם כמות גדולה של סוכר, היא הסימן הראשון להתפתחות סוכרת מבוגרים ולהיבטים אחרים של התסמונת המטבולית.

 

בשלב הראשון של המחקר נתנו המדענים לעכברים מים מהולים בשלושת סוגי הממתיקים המלאכותיים הנפוצים ביותר, במינוניים שווי ערך לכמויות שמינהל המזון והתרופות האמריני מאשר לשימוש. התברר כי העכברים ששתו ממתיק מלאכותי פיתחו אי סבילות גדולה יותר לגלוקוז בהשוואה לעכברים ששתו מים ומי סוכר.

 

בהמשך בדקו המדענים את ההשערה שחיידקי המעיים הם החוליה המעורבת בתופעה הזו, ואולי אף אחראים לה, שכן חיידקי המעי הם המגיבים לחומרים כמו ממתיקים מלאכותיים, שייתכן שהגוף אינו מזהה כ"מזון". ממתיקים מלאכותיים אמנם לא נספגים במערכת העיכול, אבל כאשר הם עוברים בה הם באים במגע עם טריליוני החיידקים שבמעי.

לממתיקים יש השפעה ישירה על היכולת לתעל ולעבד גלוקוז (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לממתיקים יש השפעה ישירה על היכולת לתעל ולעבד גלוקוז(צילום: shutterstock)
 

הממתיקים לא מזוהים כ"מזון"

וכאן מתרחש הסיפור: החיידקים במעיים שלנו, המפרקים בשבילנו את המזון לרכיביו הבסיסיים, רגילים "לעבוד" עם חומרים מוכרים להם, אבל הממתיקים המלאכותיים הם שכנים חדשים ב"שכונה", רק כ-40-30 שנה, וחיידקי המעיים אינם מכירים אותם. האינטראקציה שבין חיידקי המעיים לבין הממתיקים המלאכותיים משבשת את המסלולים המקובלים בתהליך פירוק המזון.

 

החוקרים אישרו את השערתם באמצעות סדרת ניסויים. "ראינו שאכן חשיפה לממתיקים מלאכותיים מביאה לשינויים משמעותיים באוכלוסייה של חיידקי המעיים ובתפקודם, כולל בפעילויות המוכרות וידועות כגורמות לנטייה להשמנה, לסוכרת ולתסמונת המטבולית בבעלי חיים ובבני אדם", אומר ד"ר אלינב.

 

אחרי ניסוי בעכברי מעבדה בוצע גם ניסוי מקיף בקבוצת בני אדם. "ערכנו ניסוי מבוקר, שבו ביקשנו מקבוצה של מתנדבים, שלא נוהגים לאכול או לשתות ממתיקים מלאכותיים, לצרוך את החומרים הללו במשך שבוע", מספר אלינב. "במהלך כל אותו שבוע נבדקו רמות הגלוקוז והרכבי חיידקי המעי בגופי המתנדבים. הממצאים הראו כי רבים מהמתנדבים התחילו לפתח אי-סבילות לגלוקוז, וזאת כבר לאחר שבוע אחד בלבד של צריכת ממתיקים מלאכותיים".

 

במחקר, שהוביל תלמיד המחקר יותם סואץ מהמעבדה של אלינב, השתתפו גם תלמידי המחקר טל קורם ודוד זאבי מהמעבדה של פרופ' סגל וגילי זילברמן-שפירא ממעבדתו של ד"ר אלינב.

 

"ממצאי המחקר מעידים על כך שצריכת ממתיקים מלאכותיים מביאה להתפתחותן של אותן הבעיות הבריאותית שהם נועדו מלכתחילה למנוע", סיכם ד"ר אלינב.



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: index open
במקום לעזור לדיאטה, הממתיקים גורמים להשמנה
צילום: index open
ד"ר רק שאלה
מומלצים