שתף קטע נבחר

הקור עדיין לוהט: מסע מרהיב באנטרקטיקה

יצאנו להפלגה לעולם אחר, המקום הפראי האחרון על פני כדור הארץ, היבשת השביעית והלבנה. חזרנו עם חוויות מטורפות ותמונות של יצורים נדירים ומדהימים

נתחיל מאסוציאציות. אנטרקטיקה? פינגווינים, לווייתנים, כלבי ים, קרחוני ענק משובצים בנופים עוצרי נשימה. יקום מקביל של טבע פראי, חסר גבולות, חשוף ואמיתי. אתה יוצא למסע וחוזר קצת אחר. נושא עליך שק של חוויות, תובנות, מראות, ריחות. זהו מסע לקצה העולם ומעבר לו.

מסע בין קרחונים (צילום: אמיר גור)
מסע בין קרחונים(צילום: אמיר גור)

כשהתבשרתי שאני צפוי להצטרף למסע לאנטרקטיקה, לא ידעתי את נפשי מרוב התרגשות. זהו המקום הנידח והמרוחק ביותר שיכולתי לדמיין את עצמי מגיע אליו, היבשת השביעית שגילה האדם והמקום הפראי האחרון על פני כדור הארץ.

 

אל המסע לאנטרקטיקה יצאתי על גבי ספינת אקספדישן, ספינה קטנה יחסית שמפליגה למקומות נידחים, בתנאים מפנקים ונוחים. ההפלגה יצאה מהעיירה הארגנטינאית החביבה אושואיה, הממוקמת בארץ האש, בקצה הדרומי של יבשת אמריקה הדרומית. זו הנקודה הנוחה ביותר לצאת להפלגות לאנטרקטיקה, או יותר נכון - לחצי האי האנטרקטי, שמהווה את האזור הנוח והמעניין ביותר לתיירות מבחינת תנאי מזג האוויר, האקלים המתון, נוחות השיט, מגוון הנופים ושפע בעלי החיים.

חוצים את הדרך, שומרים על הגוזלים (צילום: אמיר גור)
חוצים את הדרך, שומרים על הגוזלים(צילום: אמיר גור)

בשעת אחר צהריים מאוחרת נותקו החבלים והספינה התרחקה מהרציף. באור הדמדומים אושואיה נצבעה בצבעים מרהיבים, ובזמן שהיא הפכה קטנה יותר ויותר, ידענו שאנחנו בפתחו של מסע גדול וחוויתי.

כן, זה אמיתי (צילום: אמיר גור)
כן, זה אמיתי(צילום: אמיר גור)

הנתיב הימי מאושואיה אל עבר האוקיינוס האטלנטי זורם דרך תעלת ביגל. בתעלה זו הפליג לא אחר מאשר צ'רלס דרווין, חוקר הטבע שהגה וניסח את תורת האבולוציה ומוצא המינים, בספינתו - הלא היא ה"ביגל". דרווין הפליג בתעלה ממזרח למערב, ואילו אנחנו עשינו את הדרך ההפוכה, בדרכנו מזרחה וצפונה לעבר התחנה המרגשת הראשונה בהפלגה הייחודית הזו: איי פוקלנד.

 

זהירות! פינגווינים חוצים

איי פוקלנד הם תחנה נהדרת במסלול הקלאסי המורחב לאנטרקטיקה, הכולל את פוקלנד, ג'ורג'יה הדרומית וחצי האי האנטרקטי. הביקור שלנו התחיל באי המערבי, West Point, המיושב בדלילות רבה - למעשה, את מספר התושבים באי, אפשר למנות על כף יד אחת. אל החוף ירדנו עם סירות גומי נוחות, הנושאות עד כ-12 מטיילים. בספינה יש כעשר סירות כאלה, כך שכל המפליגים יורדים אל החוף בעת ובעונה אחת.

מושבת פינגווינים. לא הפרענו (צילום: אמיר גור)
מושבת פינגווינים. לא הפרענו(צילום: אמיר גור)

אחרי הליכה קצרה בין שדות וגבעות, עלה באפי ריח חריף שהזכיר לול תרנגולות. הבנתי שהגענו למחוז חפצנו. מתחתינו, מסביבנו ומכל עברינו היו פינגווינים (מזן "דלגן סלעים" - Rock hopper) מקננים ודואגים לגוזליהם, וביחד איתם באותה מושבה זוגות של אלבטרוסים קסומים וצאצאיהם.

 

מעולם, בכל מסעותיי, לא הייתי קרוב כל כך לכמות כה גדולה של עופות מקננים וגוזליהם, ועוד שני מיני עופות מרשימים כל כך. שמרנו כמובן על המסלול המסומן, כדי לא להפריע לציפורים המקננות, אבל הפינגווינים לא קיבלו את ההנחיות שקיבלנו אנחנו, והרשו לעצמם להתרוצץ בשבילים שלנו, ובין רגלינו.

המקום הפראי האחרון (צילום: עופר אגיב) (צילום: עופר אגיב)
המקום הפראי האחרון(צילום: עופר אגיב)

להקה של דולפיני קומרסון שחורים-לבנים ליוו אותנו בדרכנו ל"מפרץ הצוענים" (Gipsey cove), בו פגשנו את מין נוסף של פינגווינים - פינגווין מגלן. בנוסף, ראינו במפרץ קורמורנים ואנפיות, נשרים וציפורים נוספות, וגם נופים מקסימים, מפרצים ונקיקים של מי טורקיז.

 

בדרך לאנטרקטיקה עוצרים בג'ורג'יה הדרומית

התחנה הבאה שלנו, והאחרונה לפני אנטרקטיקה, הייתה האי ג'ורג'יה הדרומית, שלחופיו משגשגות מושבות של דובי ים. הירידה לחוף הייתה חוויה שלעולם לא תישכח מלבנו.

 

מאתיים אלף זוגות של פינגווינים מלכותיים יבטיחו זאת. נוספו על אלה גם אלפי דובי ים החולקים עם הפינגווינים את החוף רחב הידיים.

הנופים המדהימים של אנטרקטיקה (צילום: אמיר גור) (צילום: אמיר גור)
הנופים המדהימים של אנטרקטיקה(צילום: אמיר גור)

שלושה ימים אורכת ההפלגה מג'ורג'יה הדרומית ועד לחצי האי האנטרקטי. צוות הספינה לא נתנו לנו להשתעמם, וחוץ מביקור בתחנת מחקר ארגנטינאית באיי אורקני הדרומיים, תצפיות בלווייתנים בלב ים והדרכות צפרות בגשר הספינה, גם הייתה תכנית הרצאות מרתקת על בעלי החיים, הקרחונים וההיסטוריה של אנטרקטיקה.

 

שורה ראשונה בהצגה הכי טובה בטבע

הגענו לאי ליוינגסטון, השייך לאיי שטלנד הדרומיים. האי הוגדר בפנינו כ"ספארי אנטרקטי" - קרנבל של פינגווינים, קרבות של פילי ים צעירים, כלבי ים, יסעורים ענקיים שקיננו על הצוקים, שלד של לווייתן על החוף ואוסף של מאובנים מעניינים.

חבר מכוכב (כמעט) אחר (צילום: אמיר גור)
חבר מכוכב (כמעט) אחר(צילום: אמיר גור)

למחרת הגענו אל חצי האי האנטרקטי ובילינו ארבעה ימים קסומים, בהפלגות בין קרחונים בשלל צורות מרהיבות, כאשר לווייתנים מלווים אותנו כל העת, כלבי ים משחקים לפנינו ולהקות של פינגווינים קופצות מעל המים.

 

בערב היום האחרון התכנסנו בסיפון העליון להרמת כוסית לכבוד היבשת הלבנה, לפני שהפלגנו חזרה צפונה אל מחוזותיהם של בני האדם. נשארנו על הסיפון העליון בשעה שהקרחונים והצוקים הלבנים נבלעו באופק, עמוסי חוויות ממסע ארוך ומיוחד, שמחים לחזור הביתה, עצובים לעזוב. וכולנו תמימי דעים: אנטרקטיקה זו חוויה לכל החיים.

 

אמיר גור הוא ראש מחלקת טיולי שיט וצלילה בחברה הגאוגרפית

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אמיר גור
נכנסו לנו למסלול. הפינגווינים
צילום: אמיר גור
מומלצים