שתף קטע נבחר

 

יוזם החוק נגד מסתננים, שר הפנים גדעון סער: "להגביל סמכות בג"ץ, נותרנו בלי כלים"

שר הפנים הפורש קרא להגביל את התערבות בג"ץ בחקיקת הכנסת בסוגיית ההסתננות, לאחר פסילת הסעיפים המרכזיים בחוק שאותו יזם

החוק שיזם נפסל בבג"ץ, ושר הפנים הפורש תוקף ההחלטה וקורא כעת להגביל את הסמכות השיפוטית להתערבות בסוגיות הנוגעות להסתננות לישראל. בתגובה להחלטת בג"ץ לפסול את סעיפיו העיקריים של חוק המסתננים, כינה שר הפנים גדעון סער את אותה פסיקה "שגויה" ואמר כי היא "מותירה את ישראל ללא כלים להתמודד עם תופעת ההסתננות הבלתי חוקית".

שר הפנים גדעון סער, יוזם חוק המסתננים (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
שר הפנים גדעון סער, יוזם חוק המסתננים(צילום: מוטי קמחי)

 

שר הפנים, שהודיע בשבוע שעבר על פרישתו הקרובה מהחיים הפוליטיים, אמר כי יש לבחון את תיקון חוק יסוד כבוד האדם וחירותו, באופן שיגביל את התערבות בג"ץ בחקיקה של הכנסת שנועדה להתמודד עם ההסתננות לישראל. לדבריו, האחריות על "התמודדות עם תופעה זו מוטלת על הרשות המבצעת והמחוקקת, אך בפועל כל הכלים שבאמצעותם הן ביקשו להתמודד עם התופעה - נפסלו, פעם אחר פעם, על ידי הרשות השופטת".

 

סער הזכיר כי מאז חקיקת חוק המסתננים חדש גדלה יציאת המסתננים מישראל בקצב של פי שלושה מקצב היציאה בשנת 2013. "לא סביר שדווקא החוקים אשר הוכיחו את עצמם כאפקטיביים בהתמודדות עם תופעת המסתננים, תופעה אשר מדינות רבות בעולם המערבי נכשלות בהתמודדות איתה, ייפסלו על-ידי בית המשפט", נאמר בהודעה שפרסם.

 

השר סער שוחח הערב עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, עדכן אותו בעיקרי תוצאות פסק הדין והציע לקיים דיון דחוף בראשותו להערכות בעקבות הפסיקה.

 

יו״ר הקואליציה, ח״כ יריב לוין אמר: ״פסק הדין הפוסט ציוני של בית המשפט העליון חותר תחת עצם קיומה של ישראל כמדינה יהודית ורומס ברגל גסה גם את ריבונות הכנסת. שופטי העליון הפקירו את תושבי תל אביב, אילת ואת אזרחי ישראל כולם אשר נותרים חשופים אל מול שטף המסתננים אשר ישובו וישתלטו על שכונות מגורינו. שופטי העליון מנותקים מהמציאות, מנותקים מהעם ובזים לעקרון היסוד של ישראל כמדינה יהודית בעלת משטר דמוקרטי".

 

המשנה לראש עיריית תל אביב, ארנון גלעדי: "זהו יום שחור לשלטון החוק בישראל. הוכח באופן סופי כי אין שופטים בירושלים. פעם אחר פעם מצליח בג"צ לשבור שיאים חדשים של אטימות וניתוק מהציבור הישראלי. אני מזמין את שופטי רחביה לסיור לילי בדרום ת"א. אזור שהיה פעם דינמי ושוקק חיים והפך במהלך השנים למדינת כל מסתנניה״.

 

יו"ר ועדת הפנים, ח"כ מירי רגב, תקפה אף היא את בג"ץ: "ההחלטה היא בושה וחרפה. מערכת המשפט מנותקת מהעם. החלטת בית המשפט קוראת לכל מי שנמצא באפריקה לבוא לישראל כי כאן המסתננים זכאים להסתובב חופשי. פסילת החוק מהווה משבר אמון בין הכנסת לרשות השופטת ועל כנסת ישראל לשקול להגביל את סמכות בג"ץ לפסול חוקים של הכנסת".

 

ח"כ מיכל רוזין ממרצ, יו"ר ועדת העובדים הזרים בכנסת, שיבחה את השופטים: "ההחלטה החשובה שהתקבלה היום היא אי של שפיות ותמרור אזהרה לממשלה נגד הפרת זכויות האדם שבהן נקטה בשנים האחרונות. הממשלה לא הפנימה את החלטת בג"ץ האחרונה ועשתה ממנה חוכא ואטלולא. היום בית המשפט העמיד את הממשלה במקומה".

 

בתגובה לפסיקת בג"ץ מסרו ארגוני זכויות האדם שעתרו נגד החוק: "בית המשפט הבהיר היום פעם נוספת, באופן חד משמעי וחריף, כי המדיניות כלפי מבקשי מקלט לא יכולה להסתכם בכליאה המונית של אנשים חפים מפשע או הזנחה מוחלטת של הנושא. אנו קוראים לממשלה - זה הזמן לפעול באופן אמיתי למען תושבי דרום תל אביב ומבקשי המקלט גם יחד – על ידי השקעת כספים בשיפור שירותי הרווחה, הבריאות, והדיור במקומות המאכלסים מבקשי מקלט, ויצירת פיזור טבעי של הקהילות על ידי הענקת רישיונות עבודה מוסדרים ותמריצים לבעלי עסקים ברחבי הארץ".

  

נשיא העליון אשר גרוניס אמנם התנגד לפסילת הסעיפים המרכזיים, אבל רוב של שופטי בג"ץ החליטו לפסול את הסעיפים המרכזיים גם בחוק החדש, שנה אחרי הפסילה הקודמת. הם החליטו כי מתקן חולות יפורק תוך 90 יום, הורו על ביטול הסעיף המאפשר את החזקתם במשמורת של מסתננים לתקופה של שנה וקבעו כי גם ההוראה המחייבת את השוהים במרכז השהייה להתייצב לרישום נוכחות אף בשעות הצהריים אינה חוקתית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
שר הפנים גדעון סער, יוזם חוק המסתננים
צילום: מוטי קמחי
מומלצים