שתף קטע נבחר

קרחת מסוכנת: הקיפודים מאבדים את הקוצים

קיפוד בן חודשיים קירח לחלוטין מככב בתקשורת הבריטית לאחר שחולץ מכפר קטן בסקוטלנד והובא לטיפול במרכז לחיות בר. המטפלים טוענים כי מדובר בתעלומה. גם בישראל קיפודים רבים סובלים ממחלת עור קשה הגורמת להם לאובדן הקוצים ואף למוות. בביה"ח לחיות בר נאבקים כדי להשיב את הקוצים ל-14 קיפודים חולים

קיפוד קטן ונטול קוצים זכה ל-15 דקות תהילה בתקשורת הבריטית, לאחר שהגיע לטיפול במרכז לטיפול בחיות בר בדרום סקוטלנד.

 

עוד בערוץ בעלי חיים ב-ynet

רגע בטבע - 64 רגעים מופלאים לשנה החדשה

רק בריאות: חיים חדשים לחיות הבר הפצועות

 

הקיפוד בן החודשיים נמצא משוטט בגינה בכפר Duntocher בשבוע שעבר, כך דיווח אתר ה"דיילי מייל" הבריטי בסוף השבוע.

 

הקיפוד הקירח מסקוטלנד (צילום: Hessilhead Wildlife Rescue)
הקיפוד הקירח מסקוטלנד(צילום: Hessilhead Wildlife Rescue)
 

 

שרד ללא קוצים בטבע

המטפלים במרכז להצלת חיות הבר סיפרו כי הקיפוד נמצא ללא קוצים על גופו ואף כינו את הקיפוד "קירחוני" (Baldy). לדבריהם, הקיפוד הצליח לשרוד בטבע ללא קוצים, האמורים להתפתח במהירות לאחר הגעתו לעולם.  

 

הצוות ציין כי אינו יודע מדוע איבד הקיפוד את קוציו. ללא הקוצים עורו של הקיפוד רגיש ויבש מאוד. במרכז מטפלים בו בשמן עץ התה ומעריכים כי הוא לא ישוב לטבע לעולם כל עוד לא יצמיח קוצים חדשים.

 

קיפודים אירופאיים הם מדבירים ביולוגיים מצויינים - הם אוכלים חיפושיות, שבלולים, חשופיות, זחלים ומגוון גדול של חרקים אחרים. בשנים האחרונות הם הופכים לבעלי חיים נדירים במיוחד באזור בריטניה וסקוטלנד,

 

קיפוד מצוי שסובל מגרב בביה"ח לחיות בר (צילום ארכיון) (צילום: ד"ר יגאל הורוביץ, ספארי ר"ג)
קיפוד מצוי שסובל מגרב בביה"ח לחיות בר (צילום ארכיון)(צילום: ד"ר יגאל הורוביץ, ספארי ר"ג)
 

 

גם בישראל: הקיפודים מאבדים את הקוצים

התופעה בה קיפודים מאבדים את קוציהם אינה חדשה למדע ואף נפוצה בישראל בקרב אוכלוסיית הקיפודים המצויים, הנאבקים על הישרדותם בטבע המקומי.  

 

בבית החולים לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי בר"ג מאושפזים כיום 14 קיפודים הסובלים מתסמיני מחלת הגָּרָב. זו מחלת עור קשה שגורמת לקיפודים לאבד את קוציהם, דבר שהופך אותם לחשופים יותר לטריפות. לדברי הווטרינרים בבית החולים המחלה גורמת להם לחולשה ולקושי בציד. לעיתים הם עלולים למות בייסורים קשים.  

 

ברוב המקרים מתאוששים ושבים בחזרה לטבע (צילום: ד"ר יגאל הורוביץ, ספארי ר"ג) (צילום: ד
ברוב המקרים מתאוששים ושבים בחזרה לטבע(צילום: ד"ר יגאל הורוביץ, ספארי ר"ג)

 

"קשה לדעת ממה סובל הקיפוד הסקוטי. לעתים זה יכול להיות עקב מחסור באבץ ויש פעמים שהקיפודים סובלים ממחלת הגרב שגורמת לקיפודים לאבד את קוציהם", אומר ל-ynet ד"ר יגאל הורוביץ, וטרינר הספארי ומנהל בית החולים לחיות בר.

 

"לעיתים ישנה בעיה שהקוצים עצמם לא גדלים או שהם סובלים ממחלת עור אחרת. בכל מקרה, ללא בדיקה מקיפה, קשה להעריך על פי התמונה מה הסיבה שהקיפוד איבד את קוציו. אצלנו בישראל, 99 אחוז מהמקרים של קיפודים שמגיעים אלינו וסובלים מאובדן של קוצים, הדבר נובע כתוצאה ממחלת הגרב".

 

 
בבית החולים מאשפזים את הקיפודים בבידוד כדי למנוע הדבקות של קיפודים אחרים במחלה. השיקום של הקיפודים אורך מספר חודשים. הוא כולל טיפול אנטיביוטי, הסרת העור והקוצים הנגועים.

 

קיפוד עם גרב בביה"ח לחיות בר (צילום ארכיון) (צילום: שי רוזנצוויג)
קיפוד עם גרב בביה"ח לחיות בר (צילום ארכיון)(צילום: שי רוזנצוויג)

 

מעת לעת נלקחות מהקיפודים דגימות קשקשים לבדיקה מיקרוסקופית במטרה לבדוק את מידת ההחלמה. לעיתים במקרים קשים, הקשקשים של הקיפודים נושרים והם נותרים קירחים לגמרי. אך הווטרינרים מספרים כי רק לאחר שכל האזורים הנגועים נשרו וצמחו מחדש, אז אפשר יהיה להשיב את הקיפודים בחזרה לטבע. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Hessilhead Wildlife Rescue
הקיפוד האירופאי הקירח בסקוטלנד
צילום: Hessilhead Wildlife Rescue
צילום: ד"ר יגאל הורוביץ, ספארי ר"ג
גם בישראל. קיפודים קירחים עקב מחלת עור קשה
צילום: ד"ר יגאל הורוביץ, ספארי ר"ג
מומלצים