שתף קטע נבחר

למרות הלאומנים: מצעד הגאווה שב לסרביה

במצעד הגאווה ב-2010 נפצעו 150 בני אדם אחרי שלאומנים תקפו את הצועדים והשוטרים. מאז לא נערך בבירה בלגרד מצעד, אך אם סרביה רוצה להצטרף לאיחוד האירופי היא צריכה להוכיח שהיא מגינה על זכויות מיעוטים

לא מפחדים: משטרת בלגרד סגרה היום (יום א') את מרכז עיר הבירה של סרביה לקראת מצעד הגאווה הראשון שייערך במדינה זה ארבע שנים. עריכת המצעד נתפשת כמבחן גדול להתחייבות של המועמדת לאיחוד האירופי להגן על זכויות מיעוטים.

 

עוד חדשות בעולם :

קמרון 'שקל' להתפטר אם הסקוטים היו פורשים

משתקים את הונג קונג: אלפים בעד דמוקרטיה

אסון בפסגת הר הגעש: "נמצאו 30 גופות"

תעלומה ביוון: נקברה בחיים - ומתה בקבר?

 

בשלוש השנים האחרונות אסרו הרשויות הסרביות לערך את מצעד הגאווה לאחר שלאומנים תקפו צועדים והתעמתו עם המשטרה במצעד הראשון שנערך במדינה בשנת 2010. באותן תקריות אלימות נפצעו 150 בני אדם.

 

אלפי שוטרים בליווי משוריינים. בלגרד (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אלפי שוטרים בליווי משוריינים. בלגרד(צילום: AFP)
אלפי שוטרים מהיחידה לפיזור הפגנות הוצבו ברחובות בלגרד מלווים במשוריינים ובזרנוקי מים על רקע האיומים האחרונים מצד ארגוני ימין קיצוני לחבל במצעד הגאווה. רק עיתונאים, מארגני המצעד והצועדים עצמם שיענדו צמידים מיוחדים על ידיהם יורשו להיכנס למרכז בלגרד שנסגר לתנועה.

 

2 ק"מ של גאווה

כ-500 חברים בארגון האולטרה-לאומני "דוורי" התעמתו אתמול עם שוטרים כשניסו לצעוד לפרלמנט למחות על מצעד הגאווה המתוכנן.

 

שר הפנים של סרביה נבוישה סטפנוביץ' קרא מוקדם יותר לשמור על הסדר, והזהיר שהרשויות עדיין יכולות לבטל את מצעד הגאווה אם תישקף סכנה לביטחון הציבור.

 

המסלול שבו יעבור מצעד הגאווה משתרע על פני שני קילומטרים. הוא יתחיל מחוץ לבניין הממשלה המרכזי ויעבור בפרלמנט בטרם יסתיים בבניין העיר בלגרד.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

מארגני המצעד הביעו אופטימיות מכך שהוא יתקיים כמתוכנן, ואמרו כי הוא זכה לקבלת פנים חמה יותר מצד השלטונות מאשר בשנים קודמות. "המוסדות הציבוריים תמכו לראשונה בפומבי בארגון המצעד, ודיווחי התקשורת היו אוהדים יותר כלפי קהילת הלהט"ב (לסביות, הומואים, טרנסג'נדרים וביסקסואלים)", אמר בובאן סטויאנוביץ', אחד ממארגני מצעד הגאווה שמצפה לראות כמה מאות צועדים.

 

כמה דיפלומטים זרים, בהם ראש משלחת האיחוד לסרביה מייקל דאבנפורט וחברת הפרלמנט האירופי טרי ריינטקה, אמרו שהם ישתתפו במצעד. כמה שרים בממשלת סרביה גם הודיעו כי יגיעו למצעד, בהם השרה לאינטגרציה אירופית ידראנקה יוקסימוביץ' ושר התרבות איוון טאסובאץ'.

"לעצור את ההומואים". כתובת גרפיטי בבלגרד (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"לעצור את ההומואים". כתובת גרפיטי בבלגרד(צילום: AFP)

"זה לא מוסרי". מפגינים אולטרה-לאומנים (צילום: AP) (צילום: AP)
"זה לא מוסרי". מפגינים אולטרה-לאומנים(צילום: AP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

סטויאנוביץ' שמח חלקית מתמיכת הממשלה ואמר כי "רק ברגע שהמצעד ייערך נהיה בטוחים שתמיכת המוסדות כנה".

 

ראש ממשלת סרביה, אלכסנדר ווצ'יץ', לשעבר חבר האולטרה-לאומנים שמיתג את עצמו מחדש כפרו-אירופאי, אמר שהוא לא יגיע למצעד הגאווה. "המחויבות שלי היא להבטיח ביטחון ובטיחות לכולם. אבל הבחירה שלי היא לא להגיע למצעד", אמר ראש הממשלה.

 

ראש הכנסייה הסרבית אורתודוקסית בעלת ההשפעה הרבה, הפטריארך איריניי, גינה את מצעד הגאווה ואמר שהוא אינו מוסרי. הוא גם שאל "מדוע מותר להפיץ נטייה הומוסקסואלית ולא פדופיליה וגילוי עריות?". לדבריו, "הלובי הגאה והמנטורים שלו כפו באלימות את המצעד הזה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
אבטחה בכוחות מתוגברים. בלגרד
צילום: AP
מומלצים