שתף קטע נבחר

כעס על המערב, לבד במזה"ת. טורקיה נחלשת

מדיניות החוץ של טורקיה, בראשה תמיכה גלויה באחים המוסלמים, טרפדה את שאיפתה להפוך למעצמה אזורית והותירה אותה מבודדת. באנקרה כועסים על ארה"ב ובנות בריתה שלא תקפו את אסד, ולא ממהרים להצטרף לקואליציה נגד דאעש: "הזהרנו את העולם שנים. כולם מטיפים לנו מה צריך לעשות"

ראש הממשלה החדש של טורקיה מתוסכל מהתעלמות המערב מעצותיו בעניין סוריה ועיראק, וממפלת האחים המוסלמים באזור. עם זאת, אחמט דבוטאולו לא מתנצל על מדיניות החוץ שהותירה את ארצו מבודדת.

 

עוד חדשות בעולם:

אתגר: לשווק מדינה הומופובית לתיירים גאים

הונג קונג: 'שהמושל יתפטר או שנכבוש מבנים'

נלכד במערה בעומק 400 מ' וחולץ אחרי 12 יום

 

החלום של דבוטאולו על מזרח תיכון שבו שולטת הפוליטיקה האיסלאמית, בראש טורקיה והאחים המוסלמים, מתפוגג בזמן שסוריה ועיראק נלחמות על גבולותיהן מול דאעש והקשרים הדיפלומטיים עם מצרים, המדינה המאוכלסת בעולם הערבי, נמצאים בשפל.

 

ראש הממשלה דבוטאולו והנשיא ארדואן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ראש הממשלה דבוטאולו והנשיא ארדואן(צילום: AFP)

 

תמיכתה הגלויה של טורקיה בנשיא מצרים המודח מוחמד מורסי, ורצונה להפיל את בשאר אסד מהשלטון בסוריה, נראים כהימורים שגויים שסיכלו את חלומה להפוך למעצמה אזורית. ההתקפות האוויריות שמובילה ארה"ב נגד דאעש בסוריה רק מחזקות את הנשיא הסורי, והמשך התמיכה של אנקרה בתנועת האחים המוסלמים יוצר קרע בינה לבין מדינות המפרץ הפרסי.

 

אבל אדריכל מדיניות החוץ הטורקית זה שנים רבות, תחילה כיועץ ממשלתי ובהמשך כשר חוץ, לא מראה סימנים של שינוי כיוון מאז שהחליף את ארדואן לפני יותר מחודש. דבוטאולו מאשים את הקהילה הבינלאומית בראייה לטווח קצר שתרמה לעליית דאעש, והודף האשמות לפיהן כישלונה של ארצו בהגנה על גבולותיה משחקת תפקיד מרכזי במשבר.

 

הידידה קטאר מיישרת קו עם האזור

"רעידת האדמה פגעה עכשיו בעולם המערבי ובארצות הברית, ולכן הם התחילו לנקוט אמצעי זהירות. הזהרנו את העולם במשך שנים", אמר השבוע בפגישה של פורום הכלכלה העולמי באיסטנבול. "טורקיה ומדינות האזור משלמות את המחיר וכל השאר מטיפים לנו מה אנחנו צריכים לעשות. זה לא הוגן ובלתי מקובל", תקף.

 

החלטתה של אנקרה לגבות במהלך מהפכת "האביב הערבי" את האחים המוסלמים וארגונים איסלאמיים נוספים, לא הגשימה את הציפיות להתחזקות אזורית. אם דבוטאולו ראה את בחירתו של מורסי לנשיאות כעידן חדש של פוליטיקה איסלאמית, מדינות כמו סעודיה ראו את האחים המוסלמים כאיום קיומי והתחילו לדכא את פעילות התנועה.

 

התמיכה בו עלתה ביוקר. מוחמד מורסי (צילום: EPA) (צילום: EPA)
התמיכה בו עלתה ביוקר. מוחמד מורסי(צילום: EPA)

 

אפילו בקטאר, ידידתה של טורקיה, מיישרים קו עם הפסקת התמיכה האזורית וגירשו לאחרונה שבעה בכירים באחים המוסלמים בקטאר. טורקיה מיהרה להציע להם מקלט. "באווירה הזאת אני לא רואה כרגע את טורקיה מסוגלת לתחזק יחסים עם מעצמה אזורית כלשהי מלבד קטאר", אומר הפרשן אהרון שטיין. "זה מצייר אותה כמדינה מאוד מבודדת ללא סימן של תיקון שיתבצע בקרוב. הם צונחים מטה", הוסיף.

 

"'כל מה שהמוסלמים צריכים זה מנהיג סמכותי'? זו גזענות"

ההסתייגות של טורקיה מלקיחת תפקיד מרכזי בקואליציה שהקימה ארה"ב נגד דאעש העמידה במבחן את יחסיה עם בנות בריתה המערביות, שרואות בה חברה משמעותית בנאט"ו ומעוז האגף הדרום המזרחי שלו. השבוע אמור הפרלמנט בטורקיה להכריע לגבי פעולה צבאית בעיראק ובסוריה, אך אנקרה עדיין מהוססת, וחוששת שתקיפות אוויריות בלבד רק יחמירו את חוסר היציבות בגבולותיה.

 

עוד לפני ההכרעה הסופית הודיע הנשיא ארדואן שטורקיה תילחם בדאעש, אך הדגיש כי מטרה נוספת היא להפיל את השלטון בסוריה. "ניאבק בצורה יעילה בדאעש ובארגוני טרור אחרים באזור, זו תמיד תהיה העדיפות שלנו. בנוסף נמשיך לקדם את מטרתנו להפיל את שלטון אסד, כדי לסייע לשלמות הטריטוריאלית של האזור ולעודד ממשלה חוקית שמייצגת את כל האזרחים", אמר היום.

 

מעבר לפצצות המרגמה מסוריה שממשיכות להתפוצץ בשטחה, והתקדמות דאעש אל גבולותיה, טורקיה כבר מתמודדת עם מיליון וחצי פליטים שברחו מסוריה. השלטון בטורקיה מתוסכל כבר זמן רב ממה שהם מגדירים "כישלון המערב לשמוע את אזהרתם מהמשך שלטונו של אסד". אך הם טעו בחישובים בנוגע להתערבות הקהילה הבינלאומית.

מיליון וחצי פליטים הגיעו מסוריה לטורקיה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מיליון וחצי פליטים הגיעו מסוריה לטורקיה(צילום: EPA)
 

בביקורו של ארדואן בבית הלבן במאי 2013 הוא היה נחוש לשכנע את אובמה לערוך פעולה צבאית שתחליש את אסד ובהמשך תאלץ אותו לוותר על כס הנשיאות. בטורקיה נתנו כדוגמה את ההפצה של נאט"ו בסרביה, במהלך מלחמת קוסובו ב-1999.

 

"האו"ם ואירופה תמכו אז ברוחות השינוי בבלקן, והיינו בטוחים שהעולם יתמוך ברוחות השינוי במזרח התיכון", אמר דבוטאולו בכנס באיסטנבול. "אני אהיה כן מאוד. יש גישה אוריינטליסטית. בעולם אומרים 'המוסלמים האלה, מה שהם באמת צריכים זה מנהיג סמכותי, זה לא עובד בשום דרך אחרת'. זו גזענות סמויה", הדגיש.

 

"בדידות ראויה, עומדים על עקרונות"

סבאן קרדאס, פרופסור ליחסים בינלאומיים, אומר שהתמיכה של טורקיה באחים המוסלמים למרות הנזק שהדבר גורם לה באזור היא חלק ממדיניות חוץ "אתנית", שהפכה לסמל המסחרי של דבוטאולו. "לא סביר שטורקיה תשנה בקרוב את עמדתה העקרונית על האחים המוסלמים", אמר. בשנה שעברה ציין איברהים קאלין, יועץ בכיר של ארדואן, שאם טורקיה אכן הייתה בודדה במזרח התיכון זו הייתה "בדידות ראויה", שמבטאת עמידה על עקרונות למרות ההתנגדות של בעלות בריתה.

 

בהול עוזקן, פרופסור למדעי המדינה מאוניברסיטת מרמרה, לא מסכים עם הקביעה. הוא טוען שהאסטרטגיה של דבוטאולו מקדמת בידוד סוני, שנועדה להרחיב את ההשפעה הטורקית באמצעות "ייצוא של איסלאם פוליטי". הוא מוסיף: "אין שום דבר אצילי בבידוד הזה. במקום להגן על זכויות האדם ועל חירות הפרט, טורקיה דוגלת בהתפשטות מדיניות זרה מסיבות אידיאולוגיות".

 

לפני ארבע שנים אמר דבוטאולו כי "אין עלה שזז במזרח התיכון ללא ידיעתנו". ביום שני אמר: "יש מדינות שיש להן חזון לגבי האזור שהן נמצאות בו, ולעולם. הן יהיו כוכבות עולות. יש מדינות שיש להן את היכולת לשלוט אבל אין להן את החזון. הן יחיו בסטטוס קוו עד שייסוגו לאחור עם הזמן. טורקיה נמצאות בקטגוריה הראשונה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
"המערב לא שמע את האזהרות שלנו"
צילום: AFP
מומלצים