שתף קטע נבחר

סוכת שלום? לא בכל בניין מגורים משותף

חכו רגע עם הפטיש והמסמר - לא בטוח שהשכנים שלכם רוצים סוכה בחצר הבניין. רגע לפני שאתם מזמינים אותם לארוחת חג תחת כיפת השמיים, כדאי שתבדקו מה אומר החוק לגבי הקמת סוכה בשטח הרכוש המשותף. מדריך

מספרים על יהודי מברוקלין, ניו-יורק ארה"ב, שביקש לבנות סוכה בחצר הבית המשותף. שכניו, שלא היו יהודים, ביקשו למנוע את בניית הסוכה ופנו לבית המשפט בבקשה לצו הריסה. השופט שישב בדין נענה לבקשה והוציא צו הריסה לסוכה - עם תנאי שהצו יבוצע רק בחלוף 8 ימים (והמבין יבין).

 

מדריכים נוספים במדור "שכנים שכנים ":

 

 

שאלה מסוג זה ודומה לה העסיקה גם את פוסקי ההלכה לדורותיהם. בניית סוכה בשטחי הרכוש המשותף מעוררת את השאלה האם מדובר בסוכה השאולה (אם המקום עליו נבנתה הסוכה אינו של הבעלים, הסוכה שנבנית עליו דומה לסוכה שהושאלה מבעלי הקרקע); או אולי אף בסוכה הגזולה (ככל שיש גזל במקרקעין). לעניין בניית סוכה בשטח המדרכה הציבורית, אף התעוררה השאלה אם לא מדובר בגזל הציבור.

 

למעשה, הזכות לבניית סוכה בבית המשותף מהווה סתירה, לכאורה, לזכויות הקניין של הדיירים האחרים. כך, לדוגמא, בבית בו נבנו "מרפסות סוכה" - מרפסות מדורגות באופן המאפשר לבנות בכל קומה ובכל דירה סוכה תחת כיפת השמיים; לא יכול דייר בקומה העליונה לשנות את מבנה המרפסת, באופן שימנע מהשכנים תחתיו מלהמשיך לבנות סוכה במקום המיועד לכך.

 (צילום: חיים שובל ) (צילום: חיים שובל )
(צילום: חיים שובל )

דוגמא נוספת היא של דיירים שאינם יכולים להחליט לאשר לדייר להרחיב את דירתו, במקרה שבו ההרחבה תמנע מדייר להמשיך לבנות את סוכתו במקום שהיה רגיל לכך קודם לכן. מאידך, ניתן לומר כי בניית סוכה בשטח החצר של הבית המשותף מונעת באותה העת משכנים אחרים מלעשות שימוש אחר באותו שטח.

 

מעשנים סיגריה בסוכה? התחשבו בשכן

בתי המשפט, שלפתחם הגיעו מקרי מחלוקת הקשורים בבניית סוכה ברכוש המשותף, לא קיבלו את הטענות לזכות קניינית במטרה למנוע בניית סוכה, כאשר בניית הסוכה לא גרמה כל נזק וכשהיה מדובר בטרדה מזערית למשך ימי החג בלבד. למעשה, הם פסקו כי בניית סוכה למשך ימי חג הסוכות מהווה שימוש סביר ברכוש המשותף.

 

יתרה מזאת, בית המשפט העליון אף פסק כי חצר בית, אשר לא הופיעה בחוזה השכירות כחצר שהושכרה עם הבית, היא מבחינת "הטפל ההולך אחר העיקר". לפיכך, אין בעלי הבית יכולים לטעון כי לא השכירו את החצר לשוכר, ואינם יכולים למנוע ממנו לבנות סוכה, המהווה שימוש סביר בחצר הבית המושכר.

 

יחד עם זאת, צריך לזכור כי הזכות לבנות סוכה אינה זכות מוחלטת, אלא על השימוש בה להיות בתום לב. לפיכך, יש לראות כי גודל הסוכה יהיה סביר ולא יהפוך למטרד לאחרים, כמו גם כי בניית הסוכה תהיה במקום סביר, העולה בקנה אחד עם השימוש של הדיירים האחרים בחצר הבית המשותף.

 

כך יש לזכור כי כפי שלדייר האחד קיימת הזכות לבנות סוכה, כך לדייר האחר קיימת הזכות שלא להיות מוטרד בדירתו. לכן, וגם כדי שהישיבה בסוכה לא תהיה מבחינת מצווה הבאה בעבירה, ראוי שהיושבים בסוכה יתחשבו בשירתם, ברעש ובעשן העולה מהסיגריה. נושא נוסף שראוי להסדירו עם השכנים או נציגות הבית ולא להיכשל בו, הוא השימוש במים ובחשמל של הרכוש המשותף.

 

בעניין בניית סוכה בשטחי המדרכה הנמצאת ברשות הרבים, נוסיף בשולי הדברים כי לכל הדעות, ככל שלא ניתן היתר מפורש של הרשות המקומית לבניית סוכות ברשות הרבים, ראוי כי הסוכה תהיה צמודה לחצר הפרטית באופן שבו תצומצם ההפרעה לציבור הרחב למינימום ההכרחי. בכל מקרה, יהיה בונה הסוכה אחראי ככל שייגרם נזק חלילה למי מעוברי הדרך.

 

הכותב הוא שותף בכיר במשרד עוה"ד ד"ר מילר ושות . הכתבה אינה תחליף לייעוץ משפטי אלא כללית בלבד. בכל הליך משפטי או אחר מומלץ לפנות לעו"ד להתייעצות ולהמשך הטיפול

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
צילום: AFP
עו"ד ד"ר אופיר מילר
מומלצים