שתף קטע נבחר

מצוקת נדל"ן? בלונדון פותחים קפה בשירותים

הממשלה הבריטית הורתה למועצות הערים להסב מבנים נטושים, כמו שירותים ציבוריים מהמאה ה-19, לשטחי נדל"ן. כעת הטרנד גואה ובתי הקפה והמסעדות שנפתחו אף השאירו כמה מאפיינים מהשימוש הקודם של הבניין

מחירי הנדל"ן המרקיעים הופכים גם את הפינות החשוכות בלונדון למכרות זהב פוטנציאליים והמקומות הנשכחים בעיר, בהם גם שירותים ציבוריים מהמאה ה-19, משגשגים כבתי קפה, מסעדות ובוטיקים.

 

עוד חדשות בעולם :

ארה"ב נגד ארדואן: "ממציא תירוצים כדי לא להילחם בדאעש"

הפתעה בצלחת: "עשרות לוחמי דאעש הורעלו"

לראשונה בארה"ב: חולה מת מאבולה

 

משתנות ויקטוריאניות רבות נותרו נטושות עשורים אחרי מלחמת העולם השנייה, אך בעקבות עידודם של גורמים מקומיים רשמיים שהיו רעבים להכנסות, הן עוברות הסבה כחלק מגל שצובר תאוצה.

לשתות קפה ב"נוחיות" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
לשתות קפה ב"נוחיות"(צילום: AFP)

מסעדת "הנוחיות" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מסעדת "הנוחיות"(צילום: AFP)
רבים מאמצים את סגנון השירותים, כמו מסעדת "הנוחיות" שנפתח במחוז הטרנדי האקני ב-2013, "WC", בר יין בקלפאם שבדרום לונדון ו"ArtsLav", חלל אומנות בקנינגטון. מקומות אחרים אימצו שמות פחות ליטרלים כמו מסעדת "The Attendant" וקברט "Cellar Door", שניהם במרכז העיר.

 

לפי רייצ'ל אריקסון, "ליידי לו (שירותים)" שתפקידה לארגן סיורים מודרכים בשירותים הציבוריים הפועלים בעיר, "הטרנד צמח רק לאחרונה". ג'ייק מאג'יון (34), שפתח את "WC" ביולי, מסביר כי "הממשלה החלה לדחוף מועצות להשתמש בכל המקומות הריקים כדי להגביר את ההכנסות מנדל"ן".

השלט המתריע מפני מחלות מין נותר בעינו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
השלט המתריע מפני מחלות מין נותר בעינו(צילום: AFP)
 

מקום ריק יכול להיות שירותים מוזנחים או תחנות רכבת תחתית נטושות. אתרים בלתי רגילים אלה שנכנסו לשוק מציעים נדל"ן בשכירות סבירה יותר ביחס למקומות "המסורתיים".

 

ימים על גבי ימים של קרצופים

בר "WC", השוכן בתוך מבנה שירותים ויקטוריאני סמוך לתחנת הרכבת התחתית קלפאם, שמר על רצפת הפסיפס ועל אריחי הקירות שהיו קיימים במבנה המקורי, ועבודת הנגרות במקום הפכה לשולחנות ולגומחות אינטימיות. גם המשתנות הישנות שאינן בשימוש הפכו לפריטי עיצוב בשירותים החדשים.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

קייטי האריס, בעלת "הנוחיות", מסעדה ביום שהופכת לבר בלילה, הפכה את משתנות הפורצלן למאפיין עיקרי בעיצוב המקום. האריס, 30, מסבירה כי לא רצתה להתכחש לכך שהמקום "היה פעם שירותים". זאת במקביל לחששותיה מהפיכת החלל ל"שירותימי מדי".

 

לדבריה, המשתנות הצהובות הוצאו מהמקום משום שהלקוחות קצת נגעלו מאווירת השתן שעלתה מהן, בעוד האחרות קורצפו במשך ימים במטרה לחשוף את הפורצלן הלבן.

 

האריס, גם מעצבת במקצועה, אומרת כי בנוסף למחירים האטרקטיביים, היא בחרה בחלל בגלל האתגר המקצועי שהציב וגם בשל הארכיטקטורה הפשוטה של שנות ה-40 שלו. "זה חשוב לשמר את המקומות האלה, להפוך אותם למקומות עבור הקהילה", אמרה.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

ריאן דה אוליבייה, שמנהל את בית הקפה "The Attendant", הוסיף: "הענקת חיים חדשים למשהו שאינו בשימוש - פורץ את הגבולות".

הכלכלן לשעבר אימץ גם הוא את ההיסטוריה של הבניין והפך את הכיורים לאדניות פרחים והותיר את המשתנות על כנן. "הקפה טוב מאוד, יש אווירה נחמדה וזה מיקום מקורי", טען לורן, לקוח במקום.

 

ב-"WC", הלקוח פיליפ, 35, סבור כי השימוש במאפיינים המקוריים של המבנה "מוסיף לקסם של המקום". "זה מעניק תחושה חמימה ואין ריח יותר, אז הכול טוב. אני אוהב את זה", אמר. בעל בר היין מאג'יון אומר כי למרות ההוצאות הגבוהות של השיפוצים, הלקוחות עדיין מספרים "בדיחות שירותים" במקום.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים